Piernikowy biznes
Kilka lat temu Anna Pietrzak-Gryc była logistykiem. Przypadek sprawił, że zajęła się wyrobem pierników.
- Cała historia zaczęła się od Bożego Narodzenia, od pieczenia rodzinnego, później przerodziło się to w pracę - wspominała.
Na początku sprzedawała wypieki w Internecie i na jarmarkach. W końcu za namową męża otworzyła sklep, który okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ pierniki pani Ani to prawdziwe dzieła sztuki, a na tego typu wyroby jest ogromne zapotrzebowanie.
Rozmówczyni Doroty Wellman zdradziła również swój idealny przepis na pierniki:
- To mąka, soda, kakao, przyprawa do piernika, jajka, miód i masło.
Jak dodała, tajemnicą jej wyrobów są jedynie proporcje, nad którymi pracowała przez kilka lat. To, co wyróżnia pierniki pani Anny, to również wyjątkowe zdobienia, które są czaso- i pracochłonne.
Jak pięknie ozdobić pierniki?
Annę Pietrzak-Gryc zaprosiliśmy do naszego studia, aby zapytać, jak przygotowuje lukier do swoich pierniczków. Okazuje się, że zrobienie go jest dość proste. Wystarczy zmieszać przesiany wcześniej cukier puder, białko i odrobinę soku z cytryny.
- Wszystkie składniki trzeba zmiksować, najlepiej na wolnych obrotach, żeby nie było bąbli, bo one później wychodzą na piernikach. (...) Musimy nad lukrem popracować, żeby był taki, jaki chcemy, bo do każdych detali dajemy różną jego konsystencję. Regulujemy ją białkiem i cukrem pudrem - tłumaczyła pani Anna.
Mogliśmy również podziwiać efekty pracy naszego gościa oraz przyjrzeć się, jak dekoruje swoje wypieki.
>>> Zobacz także:
Piernik z żurawiną i ciasteczka piernikowe. Przygotuj je według prostych przepisów
Domowe sposoby na dekorowanie pierniczków
Jak przygotować kolorowy lukier? Jak zrobić go bez barwników?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf