Wędliny domowej roboty według Kucharskiego

Domowe wędliny według Piotra Kucharskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował domowe wędliny. Będzie smacznie i zdrowo!

Kiełbasa słoikowa

Składniki:

700 g mięsa wieprzowego np. łopatka

200 g mięsa wołowego gulaszowego

100 g surowego boczku

1 łyżeczka soli

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 szklanka wody

1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić w maszynce do mielenia na oczkach o rozmiarze 7 mm. Czosnek posiekać, dodać do niego czosnek i przy pomocy noża rozetrzeć na gładką pastę. Razem zresztą przypraw dodać do mięsa. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy przez około 5 minut.

Mięso przekładamy do 4-5 słoików do 2/3 wysokości. Dokładnie zakręcamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i od tego momentu gotujemy godzinę. Wyłączamy i zostawiamy.

Na następny dzień powtarzamy gotowanie. Następnie wyjmujemy słoiki i obracamy do góry dnem.

Słoiki trzymamy w lodówce do 3-4 miesięcy.

Pieczona rolada z indyka

Składniki:

1 filet z indyka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

4 ząbki czosnku

2-3 łyżki oleju rzepakowego

sznurek wędliniarski

Sposób przygotowania:

Filet z indyka lekko rozbić aby powstał płaski płat mięsa. Czosnek dokładnie posiekać i rozetrzeć z solą na pastę, dodać resztę przypraw, olej i wymieszać aby powstała pasta. Natrzeć nią mięso z obu stron. Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem.

Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wstawić mięso i opiec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec około 40 minut. Mięso wychłodzić i schować do lodówki.

Rillettes

Składniki:

2 nogi z gęsi

tłuszcz gęsi

4-5 ząbków czosnku

liść laurowy

Ziele angielskie

Sól i pieprz

Majeranek

Sposób przygotowania:

Nóżki obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać tłuszczem i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie odchodzić od kości.

Mięso obrać i rozdrobnić z dodatkiem takiej ilości tłuszczu aby powstałą pasta do smarowania.

Mięso przełożyć do słoika, wierzch zalać tłuszczem, odstawić do lodówki.

Pełnoziarniste kajzerki

Składniki:

400 ml wody

10 g drożdży

400 g mąki pszennej typ 750

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

10 g soli (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w wodzie i połączyć zresztą składników. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę i odstawić na 30 minut. Każdą bułkę zanurzyć w mące i rozpłaszczyć ręką. Następnie złożyć cztery razy do środka. Ułożyć na obsypanej mąką blaszce do pieczenia trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić na około 30–40 min do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC. Wstawić blachę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec 12–15min. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości