Kiełbasa słoikowa
Składniki:
700 g mięsa wieprzowego np. łopatka
200 g mięsa wołowego gulaszowego
100 g surowego boczku
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 szklanka wody
1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić w maszynce do mielenia na oczkach o rozmiarze 7 mm. Czosnek posiekać, dodać do niego czosnek i przy pomocy noża rozetrzeć na gładką pastę. Razem zresztą przypraw dodać do mięsa. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy przez około 5 minut.
Mięso przekładamy do 4-5 słoików do 2/3 wysokości. Dokładnie zakręcamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i od tego momentu gotujemy godzinę. Wyłączamy i zostawiamy.
Na następny dzień powtarzamy gotowanie. Następnie wyjmujemy słoiki i obracamy do góry dnem.
Słoiki trzymamy w lodówce do 3-4 miesięcy.
Pieczona rolada z indyka
Składniki:
1 filet z indyka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
4 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sznurek wędliniarski
Sposób przygotowania:
Filet z indyka lekko rozbić aby powstał płaski płat mięsa. Czosnek dokładnie posiekać i rozetrzeć z solą na pastę, dodać resztę przypraw, olej i wymieszać aby powstała pasta. Natrzeć nią mięso z obu stron. Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem.
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wstawić mięso i opiec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec około 40 minut. Mięso wychłodzić i schować do lodówki.
Rillettes
Składniki:
2 nogi z gęsi
tłuszcz gęsi
4-5 ząbków czosnku
liść laurowy
Ziele angielskie
Sól i pieprz
Majeranek
Sposób przygotowania:
Nóżki obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać tłuszczem i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie odchodzić od kości.
Mięso obrać i rozdrobnić z dodatkiem takiej ilości tłuszczu aby powstałą pasta do smarowania.
Mięso przełożyć do słoika, wierzch zalać tłuszczem, odstawić do lodówki.
Pełnoziarniste kajzerki
Składniki:
400 ml wody
10 g drożdży
400 g mąki pszennej typ 750
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g soli (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie i połączyć zresztą składników. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę i odstawić na 30 minut. Każdą bułkę zanurzyć w mące i rozpłaszczyć ręką. Następnie złożyć cztery razy do środka. Ułożyć na obsypanej mąką blaszce do pieczenia trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić na około 30–40 min do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC. Wstawić blachę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec 12–15min. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN