Słodkości na każdą porę roku. Poznaj niezawodne przepisy

Zastanawiasz się, co przygotować na deser? Skorzystaj z przepisów Agaty Stankiewicz oraz Małgorzaty Nagat, autorek książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" i zrób sernik dyniowy, ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą lub budyń słony karmel z wiśniami w rumie. To musi być pycha!

Budyń słony karmel z wiśniami w rumie

Składniki na budyń z wiśniami

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 200 g czekolady karmelowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g wiśni – mogą być mrożone

Sposób przygotowania budyniu

Około 50 ml śmietanki odlej do szklanki, resztę podgrzej. Czekoladę pokrusz na drobne kostki. Do podgrzanej śmietanki dodaj czekoladę, odczekaj chwilę, wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Żółtka zahartuj odrobiną ciepłej śmietanki – do miseczki z żółtkami wlej śmietankę, wymieszaj. Wlej do garnka ze śmietanką i czekoladą, wymieszaj. Do odstawionej zimnej śmietanki dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Wlej do garnka z resztą składników, dodaj sól. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do momentu kiedy na powierzchni utworzą się małe bąbelki. Gotuj, wciąż mieszając około 2 minuty. Nalej do szklanych naczyń, pozostaw do wystudzenia. Wiśnie zasyp cukrem. Gotuj, aż większość soku wyparuje. Pod koniec gotowania zalej wiśnie rumem. Gotuj, aż część alkoholu odparuje, a wiśnie będą miały konsystencję konfitury. Podczas gotowania nie mieszaj zbyt mocno, tak aby część wiśni pozostała w całości. Ciepłe wiśnie nakładaj na wystudzony budyń.

Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą

Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g masła orzechowego
  • 100 g białego cukru
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g białej czekolady
  • solone precle lub paluszki

Sposób przygotowania ciasteczek z masłem orzechowym

W misce umieść miękkie masło oraz masło orzechowe. Dodaj cukry – biały i brązowy – i dokładnie mieszaj za pomocą szpatułki albo drewnianej łyżki. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sito. Dodaj do masy razem z solą. Wymieszaj. Czekoladę pokrój w kostkę

i dodaj do ciasta. Uformuj z ciasta kulki wielkości dwóch orzechów włoskich lub mniejszych. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz ręką i na każdym umieść po dwa precle. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz ciastka przez 12 minut. Nie dłużej, bo będą suche w środku. Ciastka wyjmij z piekarnika i spłaszcz za pomocą jakiegoś płaskiego kuchennego narzędzia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Sernik z dynią na herbatnikowym spodzie

Składniki na sernik na herbatnikach

Spód:

  • 300 g herbatników
  • 115 g masła
  • 1 łyżeczka imbiru (świeżego startego lub w proszku)
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 650 g sera twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 350 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g śmietany 18%
  • 400 g purée z dyni Hokkaido
  • ½ średniej wielkości dyni
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 40 g śmietanki 30%
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki purée z dyni

Sposób przygotowania sernika dyniowego

Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój ją na kawałki, razem ze skórką, jeśli używasz hokkaido. Ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w wypiekach. Warzywo przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez 20­25 minut. Następnie dynię wyciągnij i zblenduj na gładkie purée. Przestudź. Masło rozpuść. Ciasteczka włóż razem z imbirem i kakao do malaksera. Zblenduj na piasek i pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Masę przełóż do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż dokładnie spód i boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. W misce umieść: twaróg, mascarpone, skondensowane mleko, mąkę, przyprawy, sól, śmietanę oraz wcześniej przygotowane purée z dyni. Wszystko razem dokładnie wymieszaj do jednolitej konsystencji. Jajka rozbełtaj w osobnej miseczce i dodaj je do masy. Wymieszaj dosłownie chwilę, tak aby tylko połączyły się z masą. Nie chcesz jej napowietrzyć. Przelej masę na schłodzony spód. Włóż sernik do wcześniej nagrzanego piekarnika, funkcja góra­ i dół. Po godzinie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik na kolejne 10 minut. Następnie uchyl piekarnik i zostaw w nim sernik do całkowitego wystudzenia. W kąpieli wodnej podgrzej czekoladę razem ze śmietanką tak, aby czekolada się rozpuściła. Dodaj startą skórkę z pomarańczy. Ściągnij polewę z kąpieli i dodaj purée z dyni. Polewę wylej na schłodzony i wystudzony sernik. Pamiętaj, że sernik smakuje najlepiej na drugi dzień po całej nocy w lodówce.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Kawa piernikowa i przyprawa piernikowa do kawy – proste przepisy

Z przepisów babci i szefa kuchni. Pyszny torcik bezowy Dacquoise. Co jeszcze przygotował Tomasz Grabski?

Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

Autor: Jola Marat

Źródło: Agata Stankiewicz, Małgorzata Nagat | "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku"

podziel się:

Pozostałe wiadomości