Dania z suszonymi owocami według Sebastiana Olmy

Suszone owoce nie tylko dodadzą smaku potrawom, ale także poprawią ich wartość odżywczą. Poznaj przepisy na kolorowe dania Sebastiana Olmy.

Maślany pudding z chałki i suszonych owoców

Składniki na pudding:

  • 6 żółtek jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 250 ml słodkiej śmietany 36 proc.
  • 2 laski wanilii
  • suszone owoce (rodzynki, żurawina, śliwka, jabłko) po 100g
  • 1 chałka
  • 1 gorzka czekolada
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania puddingu:

  1. W misce należy utrzeć żółtka razem z cukrem i cynamonem. Następnie wlej słodką śmietanę i dodaj nasiona wanilii. Gotowy sos odstaw do lodówki;
  2. Chałkę potnij na plastry o grubości 2 cm i ułóż w foremce do pieczenia na przemian z suszonymi owocami i pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady. Plasterki chałki zalej gotowym sosem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 st. C na 25 minut;
  3. Po tym czasie wyjmij pudding i poczekaj aż ostygnie, potnij na plasterki i podawaj posypany cukrem pudrem.

Sebastian Olma

Krem z pieczonej dyni z suszonymi morelami

Składniki na krem z pieczonej dyni:

  • 1 dynia makaronowa
  • pęczek włoszczyzny
  • sól, chili w płatkach, kardamon, imbir suszony (po 1 łyżeczce każdej z przypraw)
  • 200 g suszonych moreli
  • 50 g rozmarynu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 0,5 l wywaru drobiowego
  • 1 l mleka kokosowego
  • 20 g żółtej pasty curry
  • 50 g pestek dyni
  • pęczek kolendry
  • 50 ml kwaśnej śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania kremu z pieczonej dyni:

  1. Dynię i pęczek włoszczyzny pokrój w kostkę grubości około 5 cm, ułóż warzywa na blaszce, a następnie dodaj przyprawy (sól, chili, kardamon, imbir suszony), suszone morele i rozmaryn;
  2. Polej całość oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. na 30 minut;
  3. Wyjmij i przełóż warzywa do garnka, zalej wywarem drobiowym i mlekiem kokosowym. Gotuj aż płyn odparuje, a potem zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie do kremu dodaj żółtą pastę curry, posiekane suszone morele, pestki dyni, listki kolendry i kwaśną śmietanę.

Sebastian Olma

Schab wieprzowy pieczony z suszoną śliwką i sosem na bazie suszonych jabłek

Składniki na schab pieczony ze śliwką:

  • 250 g suszonych śliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • mały pęczek majeranku
  • 200 g boczku w plastrach

Sposób przygotowania schabu pieczonego ze śliwką:

  1. Suszone śliwki zmiksuj w robocie kuchennym z dodatkiem octu balsamicznego, a następnie dopraw do smaku cukrem;
  2. Schab rozetnij wzdłuż za pomocą cienkiego noża. Mięso dopraw solą i pieprzem, a potem posmaruj jedną warstwą zmiksowanych śliwek i posyp liśćmi majeranku. Tak przygotowany schab zwiń w roladkę i obtocz w plasterkach boczku. Następnie owiń ją w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. na 45 minut. Wyjmij i sprawdź, czy mięso jest soczyste, w razie potrzeby wstaw je do piekarnika na dodatkowe 10-15 minut.

Sos :

  • 100 g cebuli szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych jabłek
  • pęczek tymianku
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml wywaru drobiowego

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku podsmaż cebulę szalotkę razem z czosnkiem, suszonymi jabłkami i tymiankiem;
  2. Podlej białym winem i odparuj, następnie dodaj wywar drobiowy i zagotuj. Sos gotuj w rondelku aż nabierze kremowej konsystencji;
  3. Wyjmij schab z piekarnika, pokrój na cienkie plastry, ułóż na talerzu i delikatnie polej sosem.

Sebastian Olma

Fit sałatka z komosą ryżową, zielonymi warzywami i suszonymi owocami

Składniki na sałatkę z komosą ryżową:

  • 200 g komosy ryżowej jasnej i 200 g ciemnej
  • łyżeczki soli i pieprzu
  • 4 cytryny
  • 100 ml oliwy z pestek winogron
  • małe pęczki: bazylii, kolendry i natki pietruszki
  • 50 g pestek słonecznika
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia zielona
  • pęczek cebuli dymka "paluch"
  • 1 opakowanie groszku cukrowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 ml płynnego miodu
  • 1 sztuka czerwonego chili
  • 100 g świeżego imbiru
  • 1 sałata rzymska

Sposób przygotowania sałatki z komosą ryżową:

  1. Komosę ryżową ciemną i jasną ugotuj w osolonej wodzie, aż zacznie delikatnie się "otwierać", następnie odcedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop cytryną i polej oliwą. Na koniec dodaj posiekane świeże zioła (bazylia, kolendra i natka pietruszki) i prażone pestki słonecznika.
  2. Zielone warzywa (brokuł, cukinię, cebulę dymkę i groszek cukrowy) ugotuj w osolonej wodzie a następnie przełóż do wody z lodem, aby zachowały kolor.
  3. Suszone owoce (śliwki i morele) pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść miód płynny i dodaj do niego owoce, sok z cytryny, plastry chili, imbir i oliwę. Powstały dressing zostaw do polania sałatki.
  4. Na talerzu ułóż ugotowaną komosę ryżową, następnie dodaj wcześniej przygotowane zielone warzywa, liście sałaty rzymskiej i całość polej dressingiem z suszonymi owocami.

Sebastian Olma

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

Przepisy na najlepsze faszerowane warzywa. Pomysły Sebastiana Olmy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Anna Mierzejewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości