Maślany pudding z chałki i suszonych owoców
Składniki na pudding:
- 6 żółtek jajek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 250 ml słodkiej śmietany 36 proc.
- 2 laski wanilii
- suszone owoce (rodzynki, żurawina, śliwka, jabłko) po 100g
- 1 chałka
- 1 gorzka czekolada
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania puddingu:
- W misce należy utrzeć żółtka razem z cukrem i cynamonem. Następnie wlej słodką śmietanę i dodaj nasiona wanilii. Gotowy sos odstaw do lodówki;
- Chałkę potnij na plastry o grubości 2 cm i ułóż w foremce do pieczenia na przemian z suszonymi owocami i pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady. Plasterki chałki zalej gotowym sosem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 st. C na 25 minut;
- Po tym czasie wyjmij pudding i poczekaj aż ostygnie, potnij na plasterki i podawaj posypany cukrem pudrem.
Sebastian Olma
Krem z pieczonej dyni z suszonymi morelami
Składniki na krem z pieczonej dyni:
- 1 dynia makaronowa
- pęczek włoszczyzny
- sól, chili w płatkach, kardamon, imbir suszony (po 1 łyżeczce każdej z przypraw)
- 200 g suszonych moreli
- 50 g rozmarynu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 0,5 l wywaru drobiowego
- 1 l mleka kokosowego
- 20 g żółtej pasty curry
- 50 g pestek dyni
- pęczek kolendry
- 50 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania kremu z pieczonej dyni:
- Dynię i pęczek włoszczyzny pokrój w kostkę grubości około 5 cm, ułóż warzywa na blaszce, a następnie dodaj przyprawy (sól, chili, kardamon, imbir suszony), suszone morele i rozmaryn;
- Polej całość oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. na 30 minut;
- Wyjmij i przełóż warzywa do garnka, zalej wywarem drobiowym i mlekiem kokosowym. Gotuj aż płyn odparuje, a potem zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie do kremu dodaj żółtą pastę curry, posiekane suszone morele, pestki dyni, listki kolendry i kwaśną śmietanę.
Sebastian Olma
Schab wieprzowy pieczony z suszoną śliwką i sosem na bazie suszonych jabłek
Składniki na schab pieczony ze śliwką:
- 250 g suszonych śliwek
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- mały pęczek majeranku
- 200 g boczku w plastrach
Sposób przygotowania schabu pieczonego ze śliwką:
- Suszone śliwki zmiksuj w robocie kuchennym z dodatkiem octu balsamicznego, a następnie dopraw do smaku cukrem;
- Schab rozetnij wzdłuż za pomocą cienkiego noża. Mięso dopraw solą i pieprzem, a potem posmaruj jedną warstwą zmiksowanych śliwek i posyp liśćmi majeranku. Tak przygotowany schab zwiń w roladkę i obtocz w plasterkach boczku. Następnie owiń ją w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. na 45 minut. Wyjmij i sprawdź, czy mięso jest soczyste, w razie potrzeby wstaw je do piekarnika na dodatkowe 10-15 minut.
Sos :
- 100 g cebuli szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 100 g suszonych jabłek
- pęczek tymianku
- 200 ml białego wina
- 200 ml wywaru drobiowego
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku podsmaż cebulę szalotkę razem z czosnkiem, suszonymi jabłkami i tymiankiem;
- Podlej białym winem i odparuj, następnie dodaj wywar drobiowy i zagotuj. Sos gotuj w rondelku aż nabierze kremowej konsystencji;
- Wyjmij schab z piekarnika, pokrój na cienkie plastry, ułóż na talerzu i delikatnie polej sosem.
Sebastian Olma
Fit sałatka z komosą ryżową, zielonymi warzywami i suszonymi owocami
Składniki na sałatkę z komosą ryżową:
- 200 g komosy ryżowej jasnej i 200 g ciemnej
- łyżeczki soli i pieprzu
- 4 cytryny
- 100 ml oliwy z pestek winogron
- małe pęczki: bazylii, kolendry i natki pietruszki
- 50 g pestek słonecznika
- 1 brokuł
- 1 cukinia zielona
- pęczek cebuli dymka "paluch"
- 1 opakowanie groszku cukrowego
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 200 ml płynnego miodu
- 1 sztuka czerwonego chili
- 100 g świeżego imbiru
- 1 sałata rzymska
Sposób przygotowania sałatki z komosą ryżową:
- Komosę ryżową ciemną i jasną ugotuj w osolonej wodzie, aż zacznie delikatnie się "otwierać", następnie odcedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop cytryną i polej oliwą. Na koniec dodaj posiekane świeże zioła (bazylia, kolendra i natka pietruszki) i prażone pestki słonecznika.
- Zielone warzywa (brokuł, cukinię, cebulę dymkę i groszek cukrowy) ugotuj w osolonej wodzie a następnie przełóż do wody z lodem, aby zachowały kolor.
- Suszone owoce (śliwki i morele) pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść miód płynny i dodaj do niego owoce, sok z cytryny, plastry chili, imbir i oliwę. Powstały dressing zostaw do polania sałatki.
- Na talerzu ułóż ugotowaną komosę ryżową, następnie dodaj wcześniej przygotowane zielone warzywa, liście sałaty rzymskiej i całość polej dressingiem z suszonymi owocami.
Sebastian Olma
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana
Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej
Przepisy na najlepsze faszerowane warzywa. Pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Anna Mierzejewska
podziel się: