Kruche rogaliki z marmoladą
Składniki na kruche rogaliki z marmoladą:
- 160 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 125 g zimnego masła
- 125 g twarogu śmietankowego
- szczypta soli
- jajo
- cukier trzcinowy do posypania
- ulubiony dżem lub marmolada do wypełnienia (morelowa, truskawkowa, malinowa itp.)
Jak przygotować kruche rogaliki z marmoladą?
Mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, następnie dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy. Potem całość przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie dzielimy porcję ciasta na pół i część chowamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm najlepiej na kształt okręgu. Następnie smarujemy całość marmoladą, zachowując ok. 1,5 cm odstęp do rantu. Kroimy na 12 trójkątów i zwijamy dość ciasno od brzegu okręgu do środka. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajem, na koniec obficie posypując cukrem trzcinowym;
Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, w tym czasie rozwałkowując kolejną porcję ciasta i postępując jak wyżej. Rogaliki studzimy na kratce i podajemy.
Ciasto pomarańczowe
Składniki ciasto pomarańczowe:
- 250 ml kefiru
- 150 g roztopionego masła
- 4 jaja
- łyżka wody pomarańczowej
- sok i skórka z pomarańczy
- 200 g drobnego cukru
- płaska łyżeczka sody
- 300 g mąki
Ponad to:
- 3 pomarańcze
- 100 ml wody
- 200 g cukru
Do podania:
- 150 g mascarpone
- 100 ml kremówki 36 proc.
Jak przygotować ciasto pomarańczowe?
Orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym
Składniki na orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym:
Ciasto:
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 220 g zimnego masła
- szklanka cukru
- 2 jaja
- łyżka śmietany
- szczypta soli
- 1/2 słoiczka dżemy morelowego
- 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
Jak przygotować orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym?
Wszystkie składniki ciasta ucieramy w mikserze lub wyrabiamy na stolnicy jak na ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę lub dłużej. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, z czego jedna powinna być większa od drugiej. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyściełamy nim spód blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Następnie lekko studzimy, rozsmarowujemy dżem morelowy na części ciasta a wiśniowy na drugiej części. Z pozostałej części ciasta rolujemy długie wałki, podsypując mąką i układamy kratkę na wierzchu ciasta. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Zobacz także:
Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego
Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana
"Kapusta powinna mieć robaka". Jak idealnie ukisić kapustę i dlaczego nie warto dodawać marchewki?
Autor: Anna Mierzejewska
Źródło: Marieta Marecka