Frytki domowe, sos serowy i kruszona kiełbasa z piersi kurczaka
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 200 g serka śmietankowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera mozzarella
- 100 g sera cheddar
- 330 g kiełbasy z piersi kurczaka
- sól, cukier
- szczypiorek
- koperek
- olej do smażenia
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w grubsze frytki. Wodę zagotowujemy z solą i cukrem, wrzucamy ziemniaki pokrojone i gotujemy około 5-7 minut. Odcedzamy i studzimy.
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy wszystkie sery, mieszamy. Kiełbasę rwiemy na kawałki, wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zapiekamy na chrupiąco.
Rozgrzewamy olej, smażymy frytki, osuszamy na ręczniku papierowym. Wykładamy na talerz, polewamy serem i posypujemy kiełbasą. Wszystko posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.
Jesienne ragout z kiełbasą i grzankami z serem
Składniki:
- dynia
- papryka czerwona
- papryka zielona
- cukinia
- 10 śliwek węgierek
- 2 cebule
- 6 pomidorów
- 2 kolby kukurydzy
- 300 g kiełbasy z piersi kurczaka
- papryka wędzona
- musztarda rosyjska
- miód
- kminek mielony
- 3 ziemniaki
- olej do smażenia
- chleb rustykalny
- śmietana 18%
Na oleju przesmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, zdejmujemy z patelni i wrzucamy warzywa. Jako pierwszą dajemy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie ziemniaki pokrojone w plasterki, następnie paprykę. Na koniec dodajemy pokrojoną dynię oraz śliwki i kukurydzę.
Pomidory miksujemy. Zalewamy podduszone warzywa, dodajemy przyprawy, musztardę do smaku.
Chleb rwiemy na kawałki, skrapiamy masłem, obtaczamy w serze tartym i zapiekamy na złoty kolor w piekarniku. Przed podaniem wierzch skrapiamy śmietaną, układamy grzanki.
Placek ziemniaczany z jabłkami i kiełbasą z piersi kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- szczypiorek
- koperek
- mąka ziemniaczana
- gałka muszkatołowa
- sól, czarny pieprz
- kiełbasa z piersi kurczaka
- jabłko
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w osolonej wodzie. Studzimy i ścieramy na tarce o grubszym oczku. Łączymy z posiekanymi ziołami, jajkami, mąką i przyprawami.
Kiełbasę przecinamy wzdłuż, nacinamy i obsmażamy na patelni. Jabłka kroimy w grube plastry. Układamy obok przesmażonych kiełbas na patelni, wszystko zalewamy masą ziemniaczaną.
Smażymy z jednej strony, wstawiamy do piekarnika do zapieczenia ze strony drugiej.
Zobacz też:
Jak zrobić domową kiełbasę? Przepisy, które warto znać
Camembert - przysmak francuskiej kuchni. Przepisy Andrzeja Polana
Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Andrzej Polan