Pasta czekoladowa z batatów i czarnej fasoli do pajdy chleba
Składniki na pastę czekoladową z batatów:
- 300 g fasoli czarnej ugotowanej
- 200 g batatów upieczonych
- 5 łyżek kakao
- 200 ml mleka sojowego/kokosowego
- 4 daktyle
- wanilia
- 2 łyżeczki masła roślinnego
- szczypta soli
Pasta dyniowa z orzechów ziemnych i soli morskiej do pajdy chleba
Składniki na pastę dyniową:
- 1 kg dyni Hokaido
- 80 g orzechów ziemnych
- 20 g słonecznika
- 20 ml tahini
- Szczypta soli
- 30 ml syropu z agawy
- 2 g papryki suszonej słodkiej
- szczypta cynamonu
Jak przygotować pastę dyniową?
Dynię pokrojoną na cienkie plastry piec przez 30 min. w 180 st. C do momentu aż będzie wyraźnie spieczona. Orzechy ziemne i słonecznik uprażyć na patelni z solą morską. Gdy patelnia będzie już gorąca, mieszać lekko cały czas, aby orzechy się nie przypaliły. Gdy będą zrumienione, zdjąć z ognia. Orzechy można też wcześniej zrumienić w piecu. Dynię ze skórą przełożyć do malaksera, dodać orzechy i wszystkie pozostałe składniki. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
Pasta z selera z białym pieprzem i pieczarkami do pajdy z chleba
Składniki na pasta z selera z białym pieprzem i pieczarkami:
- 2 selery
- 2 jabłka
- 400 g pieczarek
- 200 g cebuli żółtej
- 1/6 łyżeczki białego pieprzu
- 100 g masła
- łyżka oliwy z palonego czosnku
- olej rzepakowy
- sól
Jak przygotować pastę z selera z białym pieprzem i pieczarkami?
Seler wyszorować szczotką, pokroić na mniejsze kawałki i upiec, w połowie pieczenia dodać obrane jabłka zawinięte w folię. Smażyć cebulę, w połowie smażenia dodać pieczarki, odparować i smażyć na rumiano. Masło sklarować, pod koniec klarowania dodać parę kawałków pieczarki, aby masło miało posmak grzybów.
Selera i jabłka przełożyć do blendera. Dodać cebulę z pieczarkami. Dodać masło klarowane, biały pieprz i zmiksować. Używać jako pastę do smarowania pieczywa.
Złote rozgrzewające mleko migdałowe
Składniki na mleko migdałowe:
- 500 g surowych namoczonych migdałów
- 200 ml wody
- 5 cm kurkumy w korzeniu świeżym
- 5 cm imbiru świeżego
- łyżka miodu wielokwiatowego
- łyżka oleju kokosowego
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
Sok Zielony Herkules
Składniki na sok:
- jabłka
- natka pietruszki
- korzeń pietruszki
- imbir
- szpinak
- limonka
- seler naciowy
Salsa de queso z pietruszki i marchewki do nachos
Składniki do salsy de queso z pietruszki i marchewki
- 500 g pietruszki pieczonej
- łyżeczka miso żółtego
- szczypta proszku
- słonecznik
- oliwa
- płatki drożdży nieaktywnych
- suszony czosnek
- suszona cebula
- ocet winny biały
- sól
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Świeży szpinak na wiele sposobów. Przepisy Jaśka Kuronia
Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?
Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Tadeusz Muller
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN