Pyszne pasty do pajdy chleba. Super przepisy Tadeusza Mullera

Kto z nas nie lubi świeżej pajdy chleba z masłem? A jeszcze lepsza jest z jakiś pysznym dodatkiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Tadeusz Muller przygotował dla nas pastę czekoladową z batatów i czerwonej fasoli, pastę dyniową z orzechów ziemnych i soli morskiej, pastę z selera z białym pieprzem i pieczarkami. Na stole pojawiły się także: salsa de queso z pietruszki i marchewki do nachos, rozgrzewające mleko migdałowe, a także sok Zielony Herkules.

Pasta czekoladowa z batatów i czarnej fasoli do pajdy chleba

Składniki na pastę czekoladową z batatów:

  • 300 g fasoli czarnej ugotowanej
  • 200 g batatów upieczonych
  • 5 łyżek kakao
  • 200 ml mleka sojowego/kokosowego
  • 4 daktyle
  • wanilia
  • 2 łyżeczki masła roślinnego
  • szczypta soli

Pasta dyniowa z orzechów ziemnych i soli morskiej do pajdy chleba

Składniki na pastę dyniową:

  • 1 kg dyni Hokaido
  • 80 g orzechów ziemnych
  • 20 g słonecznika
  • 20 ml tahini
  • Szczypta soli
  • 30 ml syropu z agawy
  • 2 g papryki suszonej słodkiej
  • szczypta cynamonu

Jak przygotować pastę dyniową?

Dynię pokrojoną na cienkie plastry piec przez 30 min. w 180 st. C do momentu aż będzie wyraźnie spieczona. Orzechy ziemne i słonecznik uprażyć na patelni z solą morską. Gdy patelnia będzie już gorąca, mieszać lekko cały czas, aby orzechy się nie przypaliły. Gdy będą zrumienione, zdjąć z ognia. Orzechy można też wcześniej zrumienić w piecu. Dynię ze skórą przełożyć do malaksera, dodać orzechy i wszystkie pozostałe składniki. Miksować do uzyskania gładkiej masy.

Pasta z selera z białym pieprzem i pieczarkami do pajdy z chleba

Składniki na pasta z selera z białym pieprzem i pieczarkami:

  • 2 selery
  • 2 jabłka
  • 400 g pieczarek
  • 200 g cebuli żółtej
  • 1/6 łyżeczki białego pieprzu
  • 100 g masła
  • łyżka oliwy z palonego czosnku
  • olej rzepakowy
  • sól

Jak przygotować pastę z selera z białym pieprzem i pieczarkami?

Seler wyszorować szczotką, pokroić na mniejsze kawałki i upiec, w połowie pieczenia dodać obrane jabłka zawinięte w folię. Smażyć cebulę, w połowie smażenia dodać pieczarki, odparować i smażyć na rumiano. Masło sklarować, pod koniec klarowania dodać parę kawałków pieczarki, aby masło miało posmak grzybów.

Selera i jabłka przełożyć do blendera. Dodać cebulę z pieczarkami. Dodać masło klarowane, biały pieprz i zmiksować. Używać jako pastę do smarowania pieczywa.

Złote rozgrzewające mleko migdałowe

Składniki na mleko migdałowe:

  • 500 g surowych namoczonych migdałów
  • 200 ml wody
  • 5 cm kurkumy w korzeniu świeżym
  • 5 cm imbiru świeżego
  • łyżka miodu wielokwiatowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu

Sok Zielony Herkules

Składniki na sok:

  • jabłka
  • natka pietruszki
  • korzeń pietruszki
  • imbir
  • szpinak
  • limonka
  • seler naciowy

Salsa de queso z pietruszki i marchewki do nachos

Składniki do salsy de queso z pietruszki i marchewki

  • 500 g pietruszki pieczonej
  • łyżeczka miso żółtego
  • szczypta proszku
  • słonecznik
  • oliwa
  • płatki drożdży nieaktywnych
  • suszony czosnek
  • suszona cebula
  • ocet winny biały
  • sól

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Świeży szpinak na wiele sposobów. Przepisy Jaśka Kuronia

Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Tadeusz Muller

podziel się:

Pozostałe wiadomości