Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym
Składniki na ciasto dyniowe:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g cukru brązowego
- 3 łyżki mieszanki 5 przypraw chińskich
- 2 łyżki sody
- 150 g rodzynek
- ½ łyżki soli
- 4 jajka
- 200 g masła
- 2 skórki z pomarańczy
- 100 ml soku z pomarańczy
- 500 g startej dyni
Sposób przygotowania ciasta dyniowego:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 st. C. i dokładnie smarujemy masłem blaszkę do pieczenia, a następnie wykładamy pergaminem;
- Mąkę, cukier, mieszankę przypraw, sodę, rodzynki, i sól przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy;
- Jajka lekko ubijamy, a następnie dodajemy do masy razem z roztopionym masłem, sokiem i skórką z pomarańczy i startą dynią;
- Po wymieszaniu składników przelewamy masę do formy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika.
Składniki na krem śmietankowy:
- 200 g miękkiego kremowego serka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- W robocie kuchennym mieszamy serek razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy masło i skórkę z pomarańczy;
- Ciasto tniemy na kwadraty, a za pomocą pisaków cukierniczych dekorujemy kawałek ciasta tworząc wzorek Hallowen.
Ziemniaki pieczone w soli z wędzoną rybą i jajkiem
Składniki na pieczone ziemniaki:
- 10 ziemniaków grillowych
- 4 kg soli spożywczej
- 150 g chrzanu w słoiczku
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
- 0, 5 kg wędzonej makreli (sam filet)
- 5 jaj
- Pęczek szczypiorku
- 100 g ikry rybiej czerwonej bądź czarnej
Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków:
- Duże ziemniaki, najlepiej odmiany "grillowe" układamy na blaszce do pieczenia na rozsypanej soli tak, aby zakrywała ona około 1/3 wysokości ziemniaka;
- Blaszkę z ziemniakami na soli wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 st. C. na 1,5 h;
- Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie (za pomocą wykałaczki). Jeśli są dobre, odstawiamy do ostygnięcia;
- Za pomocą małej łyżki wydrążamy środek ziemniaka, dodajemy do środka łyżkę chrzanu, kwaśnej śmietany, kawałki wędzonej ryby i ugotowane jajko;
- Wierzch ziemniaka posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy rybią ikrą.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Pizza z jasnym sosem, dynia i kolorową papryką
Składniki na ciasto do pizzy:
- 250 g mąki
- 120 g wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 20 g drożdży
- 5 g cukru
- 5 g soli
Sposób przygotowania pizzy:
- W rondelku podgrzewamy wodę do temp. 40 st.;
- Dodajemy do niej pokruszone drożdże i czekamy, aż się rozpuszczą;
- W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wymieszane wcześniej drożdże, dodajemy oliwę i za pomocą dłoni mieszamy ciasto aż nabierze jednolitej konsystencji;
- Wymieszane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut przykryte ręcznikiem, po tym czasie dzielimy ciasto na kulki po 140-150g i odstawiamy, aby znów urosły.
Składniki:
- 250 ml sosu beszamelowego
- 300 g plastrów pieczonej dyni piżmowej
- 300 g kawałków marynowanej papryki
- 150 g ser gorgonzola
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 50 ml oliwy z oliwek
- Czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Gotową kulkę na pizzę obtaczamy w mące, za pomocą dłoni rozkręcamy na blacie z ciasta koło starając się go nie rozerwać;
- Smarujemy pizzę sosem, następnie układamy małe kawałki sera, plastry dyni piżmowej i paprykę kolorową;
- Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 st. przez około 7-8 minut z funkcją grill;
- Po wyjęciu polewamy pizzę oliwą z oliwek, dodajemy listki bazylii i świeżo zmielony czarny pieprz.
Trufle czekoladowe z kajmakiem i czereśniami w syropie
Składniki na trufle czekoladowe:
- 200 g płatków górskich błyskawicznych
- 0,5 l mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 mleczna czekolada
- 100 g kajmaku
- 100 g masła
- 200 g czereśni w syropie
- 50 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania trufli czekoladowych:
- Płatki górskie błyskawiczne moczymy przez około 15 minut w ciepłym mleku, następnie odcedzamy;
- Do płatków dodajemy kakao, posiekane drobno kawałki mlecznej czekolady, kajmak i zimne masło;
- Mieszamy wszystko razem aż uzyskamy gęstą zwartą konsystencję. Wyjmujemy czereśnie z syropu, obtaczamy masę tak, aby były one w środku;
- Gotowe trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych lub cukrze a następnie przez około 1h trzymamy w lodówce.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz także:
Kawa piernikowa i przyprawa piernikowa do kawy – proste przepisy
Słodkości na każdą porę roku. Poznaj niezawodne przepisy
Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana
Autor: Anna Mierzejewska
Źródło: Sebastian Olma
podziel się: