Kaloryczność popcornu i przepis na pyszną przekąskę

Popcorn
Karen Ilagan/Getty Images
To, ile kalorii ma popcorn, zależy od sposobu jego przyrządzenia. Należy unikać przekąsek gotowych lub tych do przygotowania w mikrofalówce. Mają bardzo dużo kalorii i niepotrzebnych dodatków, głównie konserwantów. Zdrowy popcorn jest łatwy do przyrządzenia samodzielnie.

Popcorn to lubiana i znana na całym świecie przekąska. Mało osób jednak wie, że historia tego dania sięga aż 3600 r. p.n.e. Jako pierwsi jego wartości odżywcze i walory smakowe odkryli mieszkańcy Meksyku, którzy prażyli na ogniu ziarna kukurydzy. Do powszechnego obrotu w gotowej formie wszedł dopiero w latach 90. XIX wieku, za sprawą projektu maszyny do przygotowywania popcornu.

Czy popcorn jest kaloryczny?

Zdrowo i odpowiednio przyrządzony popcorn może być wartościową przekąską, pełną wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem: błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, wapnia, sodu, fosforu, potasu, magnezu, witamin z grupy B, witaminy A i C. Kukurydza, z której wytwarza się popcorn:

  • reguluje procesy trawienne,
  • zmniejsza stany zapalne,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Niestety większość jego walorów prozdrowotnych niszczona jest w drodze przyrządzania przekąski w dużej ilości tłuszczu i soli. Gotowy popcorn solony w zaledwie 100 gramach może mieć aż 500 kalorii, a w wersji karmelowej – nawet 800 kalorii. Na niekorzyść gotowego popcornu przemawiają dodawane do niego ulepszacze smaku, konserwanty. Pozbawiony wartości odżywczych i prozdrowotnych jest popcorn zrobiony z kukurydzy modyfikowanej.

Dobry popcorn, czyli jaki?

Przede wszystkim należy unikać popcornu gotowego lub sprzedawanego w papierowych woreczkach, który można przyrządzić w mikrofalówce. Pomimo że jest wygodny w użyciu, to jego skład powinien nas skutecznie zniechęcić. Znajdziemy w nim olej palmowy, bardzo duże ilości soli, sztuczne barwniki, ulepszacze smaku i zapachu. Sięgając nawet po ziarna do przygotowania w garnku lub na patelni, warto upewnić się, że pochodzą z ekologicznej uprawy. Zdrowa przekąska będzie droższa, jednak wraz z nią dostajemy wartości odżywcze i wysokiej jakości produkt. Przyrządzając samodzielnie popcorn, warto również zadbać o dobry oleju i sól himalajską, która jest o wiele zdrowsza niż tradycyjna sól kamienna.

Przepis na domowy popcorn solony

Jak zrobić popcorn jak w kinie i uniknąć przypalenia? To proste! Do przygotowania przekąski potrzebny jest duży garnek lub głęboka patelnia, duża pokrywka, odrobina tłuszczu i wysokiej jakości ziarna kukurydzy bio. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, co pomoże nam uniknąć przypalenia przekąski. Zaleca się, by połowę szklanki ziaren połączyć z 6 łyżkami oleju rzepakowego lub kokosowego. Warto również użyć garnka z grubym dnem. Przed wsypaniem kukurydzy tłuszcz należy bardzo dobrze rozgrzać, a następnie równomiernie rozsypać popcorn, zakrywając dno naczynia. Garnek przykrywamy i zdejmujemy z ognia na mniej więcej minutę. Dzięki temu wszystkie ziarna zostaną równomiernie podgrzane, a my unikniemy przypalenia. Następnie garnek stawiamy ponownie na średnim ogniu. W tym czasie wszystkie ziarna powinny zacząć pękać. Wskazane jest, by co jakiś czas potrząsać naczyniem. W ten sam sposób możemy przygotować przekąskę na patelni. Sól zawsze dodajemy na samym końcu, tuż przed podaniem popcornu. Jak zrobić maślaną kukurydzę? Gotowy popcorn możemy polać rozpuszczonym masłem z dodatkiem ziół, np. czerwonej papryki, bazylii czy ziół prowansalskich. Popcorn karmelowy uzyskamy przez polanie ostudzonych, gotowych ziaren kukurydzy ciepłym, samodzielnie przygotowanym słodkim sosem. Karmel należy przygotować wcześniej, przez podgrzanie dużej ilości cukru z odrobiną wody. Popularnością cieszy się również popcorn z parmezanem. Jak wykonać serowy sos? Stopione trzy łyżki masła należy połączyć z dwiema łyżkami startego parmezanu. Jeszcze ciepłą polewę, dodajemy do ostudzonego popcornu. Przekąskę możemy doprawić odrobiną posiekanego rozmarynu.

Jak obniżyć kaloryczność popcornu?

Popcorn przez zwolenników zdrowej diety postrzegany jest jako tłusta przekąska, której należy unikać. Co ważne, do przygotowania pysznego popcornu, wcale nie potrzebujemy tłuszczu. Najważniejsza w procesie pękania ziaren jest wysoka temperatura, a nie olej. Popcorn bez tłuszczu z łatwością przygotujemy na patelni teflonowej, której powłoka wyklucza konieczność użycia oleju. Zdrową wersję przekąski przygotujemy również w naczyniu żaroodpornym, wstawiając je do piekarnika. Przed podaniem popcorn możemy skropić dobrej jakości oliwą z oliwek lub posypać ziołami prowansalskimi.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Niech żyje popcorn!

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości