Pasztet drobiowo – wieprzowy
- 150 g boczku + ewentualnie kilka plastrów do wyłożenia formy
- 4 piersi z kurczaka (ok. 700 g)
- ½ kg wieprzowiny np. łopatka lub szynka
- 2 cebule
- Pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- Kilkanaście suszonych śliwek
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 czubate łyżki tartej bułki
Zobacz też: Sprawdzony przepis na gruzińską zupę charczo >>>
Wieprzowinę umyj i podziel na mniejsze części. Nastaw ją do gotowania. Dodaj do niej piersi z kurczaka, obraną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości przez godzinę. Ugotowane mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia. Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Całość zmiel, co najmniej dwukrotnie, w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową sól i pieprz. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem. Na koniec dodaj pokrojone w paski śliwki i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut.
Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułka (nadmiar odsyp). Na wszelki wypadek możesz na dno naczynia ułożyć kilka plastrów boczku. Przełóż do formy masę pasztetową, wyrównaj i piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
1. Aby pasztet nabrał lekkości i był bardziej kremowy możesz dodać do niego podrobów, takich jak wątróbka drobiowa lub wieprzowa albo płucka drobiowe. Podroby nie będą wyczuwalne w smaku, jednak zmienią delikatnie konsystencję pasztetu.
2. Świetnym sposobem na urozmaicenie smaku pasztetu jest dodanie do niego zamrożonych wcześniej pieczeni.
3. Polecam świetną i prostą praktykę: za każdym razem gdy piekę mięsa, zlewam i zamrażam tłuszcz oraz powstały sos. Jeżeli dodasz je do pasztetu, nadadzą mu charakteru i pozwolą upiec pasztet z chudszego mięsa.
4. Możesz zaszaleć z dodatkami. Do pasztetów pasuje ich mnogość, m.in. grzyby, zielony pieprz, morele, pistacje, śliwki itd.
Pasztet z soczewicy i rukoli
Wegańska opcja pasztetu, dzięki odpowiedniemu doprawieniu smakuje naprawdę znakomicie. Aby dodać mu nieco aksamitności (i kalorii) dołóż do przepisu 40 ml oliwy z oliwek.
Zobacz też: Fiesta mexicana. Gorące dania kuchni meksykańskiej na zimowe wieczory >>>
- 250 g czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oleju
- 350 g startej marchewki
- 2 łodygi selera naciowego drobno posiekanego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g rukoli
- 3 jajka klasy wagowej L
- Łyżeczka pieprzu ziołowego
- Płaska łyżeczka curry
- Sól, pieprz
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę, selera oraz posiekane ząbki czosnku. Smaż kilka minut, zdejmij z gazu i dopraw pieprzem ziołowym, curry, rukolą oraz solą i pieprzem. Dodaj jajka i wymieszaj całość na gładką masę. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż masę do środka i piecz w temperaturze 180 stopni C. Przez 50 – 60 minut.
Rosół/bulion warzywny
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 8 marchewek
- 5 pietruszek
- 2 duże pory
- 2 duże opalone cebule
- Główka czosnku przekrojona na pół
- ½ selera
- ¼ niewielkiej kapusty
- Kilka większych pieczarek
- Ew. 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju, łyżeczka mielonej kurkumy
Zobacz też: Piernik i ciasteczka piernikowe - przygotuj je według prostych przepisów >>>
Wszystkie produktu umieść w garnku, zalej lodowatą wodą i doprowadź do „migotania”. Następnie gotuj na małym ogniu minimum 60 minut.
Kapusta z grzybami
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 3 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 10 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 2 średnie marchewki
- Łyżka mąki
- Płaska łyżka pieprzu ziołowego lub mielonego kminku
- Sól, pieprz
- Ew. cukier
Kapustę odciśnij, jeśli jest za kwaśna to przepłucz zimną wodą i z grubsza pokrój. Grzyby gotuj kilkanaście minut, zdejmij do ostygnięcia (nie wylewaj wody).
W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną w kostkę cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodaj startą marchewkę. Smaż 2 – 3 minuty. Dodaj mąkę i mieszając smaż kolejną minutę. Dodaj grzyby wraz z wodą oraz kapustę. Podlej wodą i duś do miękkości.
Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło: Jan Kuroń