Stek z rostbefu, sos chimichurri
Składniki na stek z rostbefu
- 500 g rostbefu
- łyżka oleju
- garść rukoli
- szalotka
- 10 listków mięty
- świeża kolendra
- świeża natka pietruszki
- mała papryczka chili
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- sól
Jak przygotować stek z rostbefu
Wszystkie zioła, szalotkę i papryczkę chilli drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z oliwą i octem. Dopraw do smaku solą.
Rostbef pokrój na steki o grubości 2,5-3 cm. Posól i podsmaż na medium rare z obu stron na rozgrzanej patelni na oleju. Zdejmij z patelni, odłóż na talerz i odstaw na minutę, aby mięso odpoczęło. Pokrój steki na cienkie plastry i polej je sosem chimichurri. Serwuj z rukolą.
Tosty francuskie z boczkiem wędzonym i cynamonem
Składniki na tosty francuskie
- 4 kromki chałki
- jajko
- szklanka mleka
- 4 plastry wędzonego boczku
- syrop klonowy
- 20 g masła
- płaska łyżeczka cynamonu
- masło klarowane do smażenia
Jak przygotować tosty francuskie
Na suchej patelni, na średnim ogniu, podsmażaj plastry boczku przez kilka minut z obu stron, aż będą chrupkie i złociste. Odsącz na ręczniku papierowym.
Ubij jajka w głębokim talerzu, dodaj mleko i wymieszaj. Kromki chałki namocz szybko z obu stron i od razu połóż na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron na maśle klarowanym na złoty kolor. Gotowe tosty serwuj z boczkiem i masłem. Całość polej syropem klonowym i posyp cynamonem.
Pita z humusem i pastą z suszonymi pomidorami, Coleslawem i smażonym bakłażanem
Składniki na pitę z humusem i dodatkami
Pita:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- płaska łyżka soli
- 250 ml letniej wody
- saszetka suszonych drożdży instant
- łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
Dodatki:
- kilka łyżek humusu
- kilka łyżek pasty z suszonymi pomidorami
- kawałek białej kapusty
- dymka
- marchewka
- bakłażan
- oliwa z oliwek
- świeża mięta
- 4 łyżki tahini
- cytryna
- płaska łyżka mielonego kuminu
- ząbek czosnku
Jak przygotować pitę z dodatkami
Wymieszaj mąkę z solą. W oddzielnym naczyniu połącz letnią wodę z drożdżami i cukrem, a następnie wymieszaj z mąką i oliwą. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do ciepłego miejsca, aż podwoi swoją objętość. Gdy będzie gotowe podziel je na 6 do 8 porcji, uformuj kuleczki i każdą rozwałkuj na placki o średnicy ok 15 cm. Przykryj je i odstaw na 30 min do kolejnego wyrośnięcia.
Następnie przełóż placki na rozgrzaną blachę do piekarnika i piecz w 200 st. C przez około 10-15 min lub do momentu, kiedy pity ładnie się zarumienią i "wybrzuszą".
W międzyczasie, poszatkuj białą kapustę. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Dymkę posiekaj na ukos na cienkie plasterki. Warzywa wymieszaj solą i łyżką oliwy. Tahini wymieszaj z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i kuminem. Bakłażana pokrój i posól. Odstaw na 15 min., a następnie opłucz pod bieżącą wodą, wysusz i podsmażaj na oliwie, aż zmięknie.
Ostudzone pity pokrój tak, aby stworzyć kieszonki. Część kieszonek wysmaruj pesto z suszonymi pomidorami, a resztę humusem. Nadziewaj surówką z kapustą, miętą i bakłażanem. Polej całość sosem tahini. Serwuj z resztą humusu i pesto z suszonymi pomidorami.
Patatas bravas z podsmażonym kabanosem, podane z sosem z wędzonej papryki
Składniki na patatas bravas z kabanosem
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 kabanosy francuskie
- oliwa do smażenia
- szczypiorek
- sól
Sos:
- 100 ml passaty pomidorowej
- łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól
Majonez:
- żółtko
- łyżeczka musztardy
- olej
- sok z cytryny
- sól
Jak przygotować patatas bravas z kabanosem
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kabanosy pokrój w małe kawałki i podsmaż je na suchej patelni, odstaw. Ziemniaki podsmaż na oliwie. Dopraw solą i dolej kilka łyżek oliwy. Dalej smaż, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie się skarmelizują. Odsącz ziemniaki na ręczniku papierowym i wymieszaj ze smażonym kabanosem.
Sos: passatę wymieszaj z wędzoną papryką, pieprzem cayenne, oliwą i solą. Wlej na patelnię i redukuj sos przez kilka minut. Skrop cytryną do smaku.
Majonez: żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem lej olej cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Skrop cytryną i dopraw solą do smaku.
Ziemniaki i kabanosy polej majonezem i sosem pomidorowym. Posyp siekanym szczypiorkiem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia
Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: David Gaboriaud