Słodki poranek ze świątecznymi pierniczkami. Przepisy zwycięzcy MasterChefa

Pierniczki
Bartosz Krupa/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 6. edycji MasterChefa, Mateusz Zielonka zdradził przepisy na świąteczne słodkości. Pokazał m.in., jak zrobić świąteczne pierniczki, nietypowe brownie oraz tartę w niestandardowym wydaniu.

Świąteczne powidłowe pierniczki

Składniki na świąteczne powidłowe pierniczki:

  • 200 ml kremówki
  • 100 g margaryny
  • szklanka cukru
  • przyprawa do piernika
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka kakao
  • łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Jak przygotować świąteczne powidłowe pierniczki

Kremówkę, margarynę, cukier, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe, miód, kakao oraz cynamon zagotować na wolnym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Do tak wystudzonej masy dodać jajka, mąkę oraz sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Ciasto należy rozwałkować i wykroić formy. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec przez około 15 min. Ostudzone pierniczki dekorować z całą rodziną.

Brownie z malinami, solą morską, rozmarynem z musem cytrusowym

Składniki na brownie z malinami:

  • 200 g margaryny
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady lekko gorzkiej (lub gorzkiej)
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 140 g mąki
  • mała szczypta soli
  • ok. 200 g malin
  • sól morska gruboziarnista
  • rozmaryn gałązki
  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • 250 g mascarpone
  • 3 limonki
  • miód

Jak przygotować brownie z malinami

Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Przygotować małą foremkę, natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki (2 kosteczki zachować do starcia, na wierzch ciasta) i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wierzch posypać startą na drobnej tarce odłożoną czekoladą.

Ułożyć maliny delikatnie wciskając je w ciasto, posypać gruboziarnistą solą oraz igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto delikatnie urośnie.

Ubić bitą śmietanę i połączyć z mascarpone z miodem i zestawami z limonki. Kawałek ciasta udekorować cytrusowym musem i gałązką rozmarynu.

Tarta z kruchego ciasta przekładana nadzieniem z białego maku i gruszkami w karmelu z powidłami

Składniki na tartę z kruchego ciasta:

  • 460 g mąki
  • 275 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 180 g cukru
  • 5 g soli
  • ekstrakt waniliowy
  • kandyzowana pomarańcza

Nadzienie:

  • 300 g białego maku
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g migdałów
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 ml miodu
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 100 ml rumu
  • 100 g rodzynek
  • powidła śliwkowe
  • 10 gruszek
  • 100 g cukru brązowego
  • śmietanka 30 proc.
  • 100 g margaryny

Jak przygotować tartę z kruchego ciasta

Wszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać z zimną margaryną, ugniatać, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Rodzynki namoczyć w rumie. Orzechy sparzyć gorącą wodą. Mak gotujemy przez 30 min następnie odstawiamy do wystygnięcia i mielimy z orzechami dwukrotnie.

Do maku dodać startą masę marcepanową, miód, śmietanę, odsączone z rumu rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę. Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć formę naczynia do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec przez 10-15 min. w 180 st. C, do zarumienienia.

Wyjąć kruche ciasto, posmarować spód powidłami śliwkowymi, następnie wyłożyć masę makową.

Cukier rozpuścić ze śmietanką i margaryną. Gdy powstanie karmel, dodać kwaśne powidła śliwkowe i pokrojone w rogaliki gruszki. Szybko przesmażyć i wyłożyć gruszki na wierzch masy makowej. Z reszty kruchego ciasta zrobić kruszonkę na wierzch ciasta, posypać odrobiną pozostałych orzechów i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 min.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Słodkości od naszych widzów. Poznaj mini serniczki według przepisu Agnieszki Gapińskiej

Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka

Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Autor: Iza Dorf

Źródło: Mateusz Zielonka

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!