Ponczowe makowe z pomarańczami i miodem - przepis Andrzeja Polana
Składniki na makowe:
- 250 g mąki
- 50 g maku
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miód
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z proszkiem, szczyptą soli, cukrem, miodem i cukrem wanilinowym oraz makiem.
- Masło rozpuszczamy, łączymy z jogurtem i jajkami.
- Wszystko dodajemy do mąki z towarzystwem, mieszamy i wykładamy do foremek wyłożonych pergaminem i posmarowanych masłem.
- Pieczemy ok. 20 min. w 190 st. C.
Składniki na dodatki do makowych:
- 100 ml soku z pomarańczy
- 100 ml wody
- 100 g masła
- 100 g maku
- 100 ml rumu do smaku
- 100 g miodu
- 3-4 pomarańcze
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy, dodajemy miód, wodę, sok, rum i suchy mak.
- W taką miksturę wrzucamy ciastka, ale przed nakłuwamy w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką.
- Dekorujemy smażonymi kawałkami pomarańczy, posypujemy cukrem, polewamy czekoladą.
>>> Zobacz także:
- Andrzej Polan i jego pomysły na podwieczorek
- Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!
- Ciasto snikers, czyli przekładaniec miodowo - orzechowy z karmelem
Rolada makowa i krem z kajmaku, smażone mandarynki - przepis Andrzeja Polana
Składniki na roladę makową:
- 250 g maku
- 500 ml mleka do namoczenia maku
- 7 jaj
- 150 g cukru
- 2 szt. cukru wanilinowego
- 6 łyżek bułki tartej
- szczypta soli
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczana
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- aromat rumowy
- 100 ml rumu
- kilka mandarynek
- miód do przesmażenia owoców
- 2 czekolada
- 100 ml śmietanki 36 proc.
Przygotowanie rolady makowej Andrzeja Polana:
- Mleko w puszkach wstawiamy do garnka z gotującą wodą, na wolnym ogniu gotujemy ok. 2 godz.
- Mak zalewamy wrzącym mlekiem, chwilę gotujemy i odstawiamy, aby mak napęczniał, a kiedy tak się stanie, mak odciskamy i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, na małym oczku.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy tylko staną się sztywne, dodajemy partiami cukier drobny, nie przerywając ubijania.
- Kiedy masa będzie przypominać niemal bezę, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę.
- Mak zmielony łączymy z bułką tartą, proszkiem i sodą, dodajemy do ubitych jaj, delikatnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, pieczemy ok. 20 min. w 170 st. C.
- Upieczone ciasto zwijamy w rulon, odstawiamy do ostudzenia.
- Ciasto ostudzone nasączamy rumem z sokiem mandarynkowym. Pozostałe mandarynki kroimy w plastry i przesmażamy na miodzie.
- Masę kajmakową łączymy z aromatem rumowym, rumem. Smarujemy nasączone ciasto, zwijamy roladę.
- Wstawiamy raz jeszcze do schłodzenia, po czym polewamy rozpuszczoną czekoladą, połączoną ze śmietanką.
Makowe zawijańce (strucle) w różnej formie
Składniki:
- 1 kg mąki
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 szt. cukru wanilinowego
- 70 g drożdży
Przygotowanie ciasta na zawijańce:
- Drożdże rozprowadzamy w ciepłym delikatnie mleku, dodajemy cukier i trochę mąki, powstały rozczyn odstawiamy, aby podwoił swoją objętość.
- Żółtka, jajka i cukry łączymy razem i ubijamy niczym kogel-mogel, dodajemy do rozczynu z drożdży.
- Masło rozpuszczamy i delikatnie ciepłe dodajemy do miski i na koniec dodajemy pozostałą mąkę, wszystko wyrabiamy, jeszcze szczypta soli, kiedy ciasto będzie jednolite, dajemy mu spokój, niech rośnie, niech odpoczywa.
- A my? Zabieramy się za mak.
Składniki na świąteczny mak - przepis Andrzeja Polana
- 1 kg maku
- 1 l mleka
- 500 g miodu
- 100 g masła
- cynamon
- orzechy włoskie mielone
- skórka pomarańczowa
- cukier wanilinowy
- 6 jajek
Przygotowanie maku do zawijańców:
- Mak zalewamy wrzącym mlekiem i chwilę gotujemy.
- Odcedzamy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach.
- Do maku dodajemy miód, cukier wanilinowy, masło rozpuszczone, orzechy, skórkę pomarańczową, cynamon dla aromatu i smaku, i jajka, które warto podbić na kogel-mogel.
- Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na cztery porcje, każdą rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy na strucle.
- Mogą pozostać proste, ale warto je kroić nożem, nożyczkami, nadając im kształt choinki, wieńca, kłosa.
- Pieczemy po małym podrośnięciu ok. 40 min. w 180 st. C.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan
podziel się: