Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem

Makowiec na szczęście
Ponczowe makowe z pomarańczami i miodem, rolada makowa i krem z kajmaku, smażone mandarynki i makowe zawijańce (strucle) w różnej formie – takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan.

Ponczowe makowe z pomarańczami i miodem - przepis Andrzeja Polana

Składniki na makowe:

  • 250 g mąki
  • 50 g maku
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miód
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 pomarańcze

Przygotowanie:

  1. Mąkę łączymy z proszkiem, szczyptą soli, cukrem, miodem i cukrem wanilinowym oraz makiem.
  2. Masło rozpuszczamy, łączymy z jogurtem i jajkami.
  3. Wszystko dodajemy do mąki z towarzystwem, mieszamy i wykładamy do foremek wyłożonych pergaminem i posmarowanych masłem.
  4. Pieczemy ok. 20 min. w 190 st. C.

Składniki na dodatki do makowych:

  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 100 ml wody
  • 100 g masła
  • 100 g maku
  • 100 ml rumu do smaku
  • 100 g miodu
  • 3-4 pomarańcze

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód, wodę, sok, rum i suchy mak.
  2. W taką miksturę wrzucamy ciastka, ale przed nakłuwamy w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką.
  3. Dekorujemy smażonymi kawałkami pomarańczy, posypujemy cukrem, polewamy czekoladą.

>>> Zobacz także:

Rolada makowa i krem z kajmaku, smażone mandarynki - przepis Andrzeja Polana

Składniki na roladę makową:

  • 250 g maku
  • 500 ml mleka do namoczenia maku
  • 7 jaj
  • 150 g cukru
  • 2 szt. cukru wanilinowego
  • 6 łyżek bułki tartej
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia
  • soda oczyszczana
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • aromat rumowy
  • 100 ml rumu
  • kilka mandarynek
  • miód do przesmażenia owoców
  • 2 czekolada
  • 100 ml śmietanki 36 proc.

Przygotowanie rolady makowej Andrzeja Polana:

  1. Mleko w puszkach wstawiamy do garnka z gotującą wodą, na wolnym ogniu gotujemy ok. 2 godz.
  2. Mak zalewamy wrzącym mlekiem, chwilę gotujemy i odstawiamy, aby mak napęczniał, a kiedy tak się stanie, mak odciskamy i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, na małym oczku.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy tylko staną się sztywne, dodajemy partiami cukier drobny, nie przerywając ubijania.
  4. Kiedy masa będzie przypominać niemal bezę, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę.
  5. Mak zmielony łączymy z bułką tartą, proszkiem i sodą, dodajemy do ubitych jaj, delikatnie mieszamy.
  6. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, pieczemy ok. 20 min. w 170 st. C.
  7. Upieczone ciasto zwijamy w rulon, odstawiamy do ostudzenia.
  8. Ciasto ostudzone nasączamy rumem z sokiem mandarynkowym. Pozostałe mandarynki kroimy w plastry i przesmażamy na miodzie.
  9. Masę kajmakową łączymy z aromatem rumowym, rumem. Smarujemy nasączone ciasto, zwijamy roladę.
  10. Wstawiamy raz jeszcze do schłodzenia, po czym polewamy rozpuszczoną czekoladą, połączoną ze śmietanką.

Makowe zawijańce (strucle) w różnej formie

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 szt. cukru wanilinowego
  • 70 g drożdży

Przygotowanie ciasta na zawijańce:

  1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym delikatnie mleku, dodajemy cukier i trochę mąki, powstały rozczyn odstawiamy, aby podwoił swoją objętość.
  2. Żółtka, jajka i cukry łączymy razem i ubijamy niczym kogel-mogel, dodajemy do rozczynu z drożdży.
  3. Masło rozpuszczamy i delikatnie ciepłe dodajemy do miski i na koniec dodajemy pozostałą mąkę, wszystko wyrabiamy, jeszcze szczypta soli, kiedy ciasto będzie jednolite, dajemy mu spokój, niech rośnie, niech odpoczywa.
  4. A my? Zabieramy się za mak.

Składniki na świąteczny mak - przepis Andrzeja Polana

  • 1 kg maku
  • 1 l mleka
  • 500 g miodu
  • 100 g masła
  • cynamon
  • orzechy włoskie mielone
  • skórka pomarańczowa
  • cukier wanilinowy
  • 6 jajek

Przygotowanie maku do zawijańców:

  1. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i chwilę gotujemy.
  2. Odcedzamy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach.
  3. Do maku dodajemy miód, cukier wanilinowy, masło rozpuszczone, orzechy, skórkę pomarańczową, cynamon dla aromatu i smaku, i jajka, które warto podbić na kogel-mogel.
  4. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na cztery porcje, każdą rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy na strucle.
  5. Mogą pozostać proste, ale warto je kroić nożem, nożyczkami, nadając im kształt choinki, wieńca, kłosa.
  6. Pieczemy po małym podrośnięciu ok. 40 min. w 180 st. C.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości