Ciasto snikers, czyli przekładaniec miodowo - orzechowy z karmelem

Snickers
Fot. Максим Крысанов/ Getty Images
Snikers to bogate, sycące i niezwykle smaczne ciasto z orzechami i masą krówkową. Jego wykonanie zajmuje nieco czasu. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po kilkunastu godzinach przechowywania w lodówce. Ciasto doskonale prezentuje się na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto snikers bez problemu znajdziemy w Internecie.

Jeżeli urządzasz przyjęcie i szukasz ciekawych pomysłów na smaczne i efektowne ciasto, wypróbuj przepis na ciasto snikers z orzechami, masą krówkową lub kajmakową i warstwą budyniu. Ciasto nie należy do najprostszych czy najtańszych, ale jego wytworny smak rekompensuje nam wszelkie trudy.

  • Ciasto snikers - przepis
    • Ciasto snikers bez pieczenia
      • Ciasto snikers - prosty przepis

        Ciasto snikers - przepis

        Pyszny przekładaniec z masą budyniową, orzechami i masą kajmakową (krówkową) wygląda i smakuje wyjątkowo, dlatego ciasto snikers podawane jest na mniejszych i większych przyjęciach. Ciasto składa się z kilku warstw, aby je przyrządzić, potrzebujemy następujących składników:

        · 600 g mąki,

        · ½ szklanki cukru,

        · 2 jajek

        · 2 żółtek,

        · 200 g margaryny,

        · 2 łyżek mleka,

        · 3 łyżek miodu,

        · 2 łyżeczek sody,

        · 1 opakowania cukru wanilinowego

        Do wykonania polewy orzechowej użyjemy 200 g posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych), 90 g margaryny, 1 łyżki cukru i 2 łyżek miodu. Dodatkowo musimy naszykować duży budyń śmietankowy lub waniliowy, po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 700 ml mleka, puszkę (200 g) masy kajmakowej lub skondensowanego, słodzonego mleka, które gotujemy przez 3 godziny.

        Prace nad ciastem zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W garnuszku rozpuszczamy margarynę i dodajemy do niej cukier i miód, a na koniec posiekane orzechy. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, potem odstawiamy do wystygnięcia. Gdy polewa stygnie, zabieramy się za ciasto. Przesiewamy mąkę i sodę, dodajemy pozostałe składniki (pokrojoną kostkę margaryny, jaja, mleko, miód, cukier, żółtka) i wyrabiamy ciasto. Gotowe, dzielimy na trzy równe części, przenosimy na papier do pieczenia, podsypując mąką. Pieczemy 3 placki; 2 z nich pieczemy przez około 12 minut na złoty kolor, trzeci placek pieczemy po posmarowaniu go polewą orzechową przez 15 minut. Blaty studzimy i wyjmujemy z formy.

        Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy budyniowej, którą przełożymy dwa placki. 500 ml mleka zagotowujemy, dodając cukier. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń oraz obie mąki. Rozpuszczony budyń wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do powstania gęstej masy. Następnie masę budyniową musimy wystudzić. Kiedy wszystkie części ciasta mamy już gotowe, układamy przekładaniec: pierwszy blat smarujemy budyniem i przykrywamy go kolejnym blatem. Kładziemy warstwę masy kajmakowej i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

        Zobacz też: Legendarny sernik siostry Anieli

        Ciasto snikers bez pieczenia

        Ciasto snikers bez pieczenia jest proste i szybkie do przygotowania. Zamiast piec spody, kupujemy 500 g herbatników (mogą być maślane, czekoladowe lub mieszane). Taka wersja ciasta jest tańsza, a przygotowanie zajmie nam około pół godziny. Ten przepis na ciasto snikers jest do wykorzystania w sytuacji, gdy nam się spieszy lub nie przepadamy za wypiekaniem. Składniki na szybkie ciasto snikers:

        · 500 g herbatników,

        · 150 g masła,

        · 2 szt. budyniu waniliowego lub śmietankowego,

        · 750 ml mleka,

        · 3 łyżki cukru,

        · 400 g masy krówkowej,

        · 150 g prażonych orzeszków,

        · 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła, 3 łyżki mleka, 1 łyżka cukru pudru na polewę czekoladową.

        Na dnie formy układamy herbatniki. Przygotowujemy masę budyniową według tradycyjnego przepisu (mleko z cukrem gotujemy i wlewamy rozpuszczone także w mleku budynie). Do masy możemy dodać pokrojone na kawałeczki masło. Powstały krem będzie dzięki temu jeszcze bardziej gładki. Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Masę krówkową mieszamy z orzechami i rozsmarowujemy na drugą część ułożonych herbatników. Układamy ostatnią porcję ciastek i polewamy czekoladową polewą (kawałki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łącząc z masłem, mlekiem i cukrem). Przygotowany snikers musi poleżeć w lodówce przez całą noc.

        Zobacz też: Ciasto rafaello bez pieczenia

        Ciasto snikers - prosty przepis

        Ciasto snikers z orzechami i krówką może być naprawdę szybkie i łatwe do wykonania. Do upieczenia ciasta potrzebujemy 500 g mąki, 2 jaja, 1 margarynę, 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki miodu. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki (około 40 minut). Przygotowujemy polewę orzechową, do wykonania której potrzebujemy: 400 g orzechów, ½ szklanki cukru, 3 łyżeczki miodu, 3 łyżki margaryny. Wszystkie składniki gotujemy, aż polewa zgęstnieje, na koniec dodajemy łyżkę wody. Placki przekładamy masą budyniową: połowę mleka gotujemy z cukrem, pozostałą część łączymy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Do ½ kostki margaryny dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i ucieramy na jednolitą masę. Na wierzch wylewamy polewę orzechową. Obowiązkowo wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Nasze ciasto snikers z krówką jest już gotowe! 

        Zobacz też: Deser czekoladowy – szybkie i smaczne przepisy

        Zobacz film: Ciasto czekoladowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości