Porady dietetyków
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Gdzie ukrywa się cukier?
Niby ciasto, a w ogóle nie wymaga uruchamiania piekarnika. Biszkopt nie będzie tu potrzebny. Zastąpią go gotowe, maślane herbatniki. Z kolei do kremu wykorzystywany jest prosty w przygotowaniu, zwykły budyń. Efekt jest przepyszny! Ciasto rafaello, które w smaku i konsystencji naprawdę przypomina te popularne słodycze, jest mocno kokosowe, lekkie i wzbogacone wyrazistą, śmietankową nutą.
Ciasto rafaello - wskazówki
- Masło - najlepiej trzymać poza lodówką co najmniej na 3-4h, znaim zaczniemy przygotowywac krem.
- Budyń - zanim trafi do utartego masła, powienien być całkowicie wystudzony. Ciepły budyń zważy krem.
Ciasto rafaello - przepis
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 2 opakowania herbatników maślanych
- 800 ml mleka
- 2 bezcukrowe budynie śmietankowe lub śmietankowy i kokosowy
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
Ciasto rafaello - sposób przygotowania
- Wymieszać budyń, mąkę i cukier ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować. Do zagotowanego mleka dodać budyń i intensywnie mieszać. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż masa budyniowa będzie gładka. Przykryć garnek folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstawić w chłodniejsze miejsce do wystygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty na mniejsze i łyżką po łyżce dodawać budyń. Zmiksować całość na gładki, puszysty krem. Pod koniec dodawać do kremu połowę szklanki wiórków kokosowych i wymieszać. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, by później łatwiej wyjąć ciasto. Spód wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach wykładać krem, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na nich znów rozsmarować krem, przykryć kolejną warstwą herbatników i zakończyć ostatnią warstwą kremu. Całość posypać resztą wiórków kokosowych i wstawić do lodówki na minimum 3 h, a jeszcze lepiej na całą noc.
Przepis pochodzi ze strony na-talerzu.pl
Zobacz także:
- Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny
- Przepis na ciasto "słodka teściowa" - pyszne połączenie kokosa, maku i owoców!
- Przepis na eki, czyli kokosowe ciasteczka ze Śląska
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: na-talerzu.pl
Źródło zdjęcia głównego: Iuliia Timofeeva/Getty Images
podziel się: