Ciasto rafaello bez pieczenia - prosty przepis

ciasto rafaello
Ciasto rafaello
Źródło: Iuliia Timofeeva/Getty Images
Ciasto rafaello bez pieczenia to świetny sposób na szybki, domowy i co najważniejsze, pyszny deser. W naszej kuchni dzielimy się jego najprostszą wersją. Sprawdź przepis krok po kroku.

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Niby ciasto, a w ogóle nie wymaga uruchamiania piekarnika. Biszkopt nie będzie tu potrzebny. Zastąpią go gotowe, maślane herbatniki. Z kolei do kremu wykorzystywany jest prosty w przygotowaniu, zwykły budyń. Efekt jest przepyszny! Ciasto rafaello, które w smaku i konsystencji naprawdę przypomina te popularne słodycze, jest mocno kokosowe, lekkie i wzbogacone wyrazistą, śmietankową nutą.

Ciasto rafaello - wskazówki

  • Masło - najlepiej trzymać poza lodówką co najmniej na 3-4h, znaim zaczniemy przygotowywac krem.
  • Budyń - zanim trafi do utartego masła, powienien być całkowicie wystudzony. Ciepły budyń zważy krem.

Ciasto rafaello - przepis

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • 800 ml mleka
  • 2 bezcukrowe budynie śmietankowe lub śmietankowy i kokosowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

Ciasto rafaello - sposób przygotowania

  1. Wymieszać budyń, mąkę i cukier ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować. Do zagotowanego mleka dodać budyń i intensywnie mieszać. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż masa budyniowa będzie gładka. Przykryć garnek folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstawić w chłodniejsze miejsce do wystygnięcia.
  2. Miękkie masło utrzeć w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty na mniejsze i łyżką po łyżce dodawać budyń. Zmiksować całość na gładki, puszysty krem. Pod koniec dodawać do kremu połowę szklanki wiórków kokosowych i wymieszać. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, by później łatwiej wyjąć ciasto. Spód wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach wykładać krem, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na nich znów rozsmarować krem, przykryć kolejną warstwą herbatników i zakończyć ostatnią warstwą kremu. Całość posypać resztą wiórków kokosowych i wstawić do lodówki na minimum 3 h, a jeszcze lepiej na całą noc.

Przepis pochodzi ze strony na-talerzu.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości