Jego oryginalna nazwa może nie być za bardzo zachęcająca, ale ten przepis znalazł się w naszej kuchni, ponieważ to ciasto nie tylko ciekawie się nazywa. Jest również naprawdę pyszne. Wypróbuj przepis na ciasto żołądkowiec.
Ciasto żołądkowiec – przepis
Nazwa ciasta żołądkowiec nawiązuje do tego, jak prezentuje się w środku, po przekrojeniu. W pewnym sensie przypomina właśnie ludzki żołądek, ale nie w jakiś nieestetyczny, zniechęcający do jedzenia sposób.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Składniki:
- 2 szklanki mąki (łyżkę odsypać)
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki maku
- 25 dag margaryny
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder lub roztopiona czekolada
Ciasto żołądkowiec - sposób przygotowania
- Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka jajek utrzeć z cukrem.
- Dodać margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Dokładnie wszystko wymieszać, następnie dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
- Ciasto podzielić na trzy części.
- Do pierwszej części wsypać mak i wymieszać.
- Do drugiej części dodać kakao i wymieszać.
- Do trzeciej części dodać łyżkę mąki i wymieszać.
- Podłużną foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
- Wlać ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki zrobić wgłębienie - wystarczy przejechać dwa razy nożem i wlać ciasto z kakao.
- Zrobić kolejne wgłębienie i wlać ciasto białe.
- Ciasto wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.
- Piec około 50 minut w 200-220 st. C.
- Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Zobacz także:
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Zemsta teściowej. Przepis na pyszne ciasto krok po kroku
- Ciasto pleśniak - prosty przepis krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: o2.pl
Źródło zdjęcia głównego: Damian Lugowski/Getty Images
podziel się: