Ciasto pleśniak - prosty przepis krok po kroku. Sprawdź, jak przygotować to ciasto

Ciasto pleśniak
Ciasto pleśniak - prosty przepis krok po kroku. Sprawdź, jak przygotować to ciasto
Źródło: Edmond Terakopian - PA Images/Getty Images
Pleśniak to ciasto, które może i nazywa się dziwacznie, ale za to jak smakuje! To świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią wypieki z dodatkiem owoców. Sprawdź nasz przepis na pleśniak z dżemem lub owocami. Z czym go podać?

Pleśniak to klasyczne, typowo polskie ciasto. Do jego zrobienia nie jest konieczne użycie świeżych owoców. Wystarczy mieć pod ręką słoiczek dobrego dżemu. W wersji tradycyjnej używa się dżemu z czarnej porzeczki, ale można go również zastąpić innym dżemem, świeżymi porzeczkami czy konfiturą z leśnych owoców. Ważne, aby owocowy dodatek był lekko kwaskowaty, co świetnie przełamuje słodki smak pianki i lekkiej kruszonki w pleśniaku.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Jak zrobić pleśniaka z dżemem - przepis

Składniki na ciasto pleśniak:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
        • 180 g masła
          • 2 szklanki białego cukru
            • 1 opakowanie cukru waniliowego
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                • 1 czubata łyżka śmietany 18%
                  • słoik dżemu lub świeże, kwaśne owoce

                    Ciasto pleśniak z dżemem lub owocami – sposób przygotowania

                    1. Żółtka jaj oddzielić od białek – zrobić to bardzo dokładnie, w białkach nie może się znaleźć żaden, najmniejszy nawet fragment żółtka czy czegokolwiek innego.
                      1. Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło, szklankę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę oraz żółtka.
                        1. Wszystkie składniki wymieszać łyżką i zagniatać dłonią, aż do wyrobienia kruchego ciasta. Można dolać odrobinę zimnej wody – wtedy ciasto lepiej się zagniata.
                          1. Tortownicę lub średniej wielkości blachę posmarować masłem, a następnie wykleić jej spód 2/3 ilości przygotowanego ciasta (reszta będzie potrzebna do kruszonki). Całość włożyć do lodówki na ok. 10 minut.
                            1. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać do nich porcjami mąkę ziemniaczaną i szklankę cukru.
                              1. Na schłodzonym cieście ułożyć dżem z czarnej porzeczki. Niektórzy jednak robią pleśniaka nieco inaczej i zamiast dżemu wykładają zgniecione wcześniej porzeczki z cukrem lub też przetwory z innych owoców.
                                1. Na dżemie ułożyć pianę z białek, a następnie posypać ją kruszonką powstałą z pozostałego ciasta.
                                  1. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przed 45 minut.

                                    Z czym podać ciasto pleśniak?

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło zdjęcia głównego: Edmond Terakopian - PA Images/Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości