Przepisy kulinarne

Kawa z cytryną. Dlaczego warto ją pić? Poznaj przepis na espresso romano

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Kawa z cytryną

Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie dnia bez kawy. W wyobraźni sporej części kawoszy nie mieści się również dodanie do uwielbianego napoju cytryny. Okazuje się jednak, że może odnaleźć się tam tak samo dobrze, jak w herbacie. Poza tym takie połączenie posiada zaskakująco dużo korzyści dla zdrowia.

Z cytryną lub bez. Dlaczego warto pić kawę?

Kawa korzystnie wpływa na wielu jej miłośników. Oczywiście z wyjątkiem osób, którym z różnych przyczyn jej regularne spożywanie jest niewskazane. Jeśli nie jest przesłodzona lub zabielona tłustym dodatkiem, może pozytywnie wpływać na zdrowie. Wśród licznych jej właściwości warto podkreślić fakt, że kawa podnosi poziom dopaminy i serotoniny, co z kolei powoduje poprawę samopoczucia. Jest też doskonałym źródłem antyoksydantów, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, co opóźnia proces starzenia. Kawa najczęściej spożywana jest w czystej, czarnej postaci lub z dodatkiem śmietanki czy mleka (w tym roślinnych odmian). A co, jeśli tym dodatkiem będzie cytryna? Delikatnie zmienia się wówczas nie tylko smak kawy.

Właściwości kawy z cytryną

Cytryna to przede wszystkim bogate źródło witaminy C i flawonoidów. Substancje te pomagają chronić organizm przed infekcjami i wykazują działanie antyoksydacyjne. Co ważne, ich obecność zmniejsza również ryzyko wystąpienia nowotworów. Cytryna wspiera także pracę m.in. wątroby. Połączenie kawy z cytryną to dobry sposób na wzmocnienie układu pokarmowego. Oba te składniki pomagają oczyścić jelita. Badania udowadniają, że regularne picie kawy (bez słodkich i tłustych dodatków) pomaga w walce z niechcianymi kilogramami. Z kolei zdaniem niektórych fanów wersji z cytryną, pomaga ona zwalczać ból głowy i... kaca.

Espresso romano, czyli kawa z cytryną po włosku

Kawa z cytryną nie jest nowym pomysłem. Jest popularna i podawana w wielu miejscach na świecie. We Włoszech znana jest także jako espresso romano. Jak się ją robi?

Do przygotowania espresso romano tradycyjnie używa się ekspresu, jednak w domowych warunkach można przetestować również inne rodzaje kawy, w tym także popularną sypaną. Na jedną porcję kawy z cytryną przypada 25–30 ml espresso i 5 ml świeżo wyciśniętego soku. Aromat kawy warto też wzbogacić skórką cytryny, startą bezpośrednio do filiżanki. Całość wystarczy wymieszać przed podaniem, aby móc delektować się oryginalnym i nieco egzotycznym smakiem.

Jesienna kawa z cytryną, miodem i innymi dodatkami

Jeśli zwykła kawa z cytryną to za mało, zawsze można spróbować przygotować zamiennik tradycyjnej, jesienno-zimowej herbaty w wersji kofeinowej. Do przygotowanego zgodnie z powyższym przepisem espresso romano wystarczy dodać odrobinę miodu i ulubionych przypraw. Otrzymany w ten sposób napój nie tylko pobudzi do działania, ale też ogrzeje w chłodne dni, wspomoże ewentualny ból gardła i ogólnie cały układ odpornościowy.

Do kawy można dodać dowolny rodzaj miodu. Rzepakowy lub akacjowy nada kawie bardzo słodki smak, z kolei miód lipowy lub gryczany jedynie delikatnie ją osłodzi, jednocześnie wydobywając z niej bardziej wyrazisty, lekko ostry posmak. Do kawy z miodem i cytryną świetnie nadają się korzenne przyprawy, takie jak kardamon, cynamon czy starty imbir.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Kawa na ławę o kawie

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości