Zielona herbata – na co pomaga i jak ją parzyć?

Czajnik i filiżanka z zieloną herbatą stoją na stole
zielona herbata
Źródło: Vaiv/GettyImages
Przywędrowała do nas z Chin, choć obecnie znane są także inne jej odmiany, np. zielona herbata cejlońska czy japońska. Poleca ją wiele gwiazd dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, a także dietetycy i lekarze. Na czym polega jej fenomen?

Zielona herbata jest znana jako sprzymierzeniec zgrabnej figury i broń przeciw nowotworom. Okazuje się, że na tym nie kończy się jej działanie. Ten zdrowy napój skrywa w sobie o wiele więcej i przynosi dla zdrowia niemałe korzyści. Wystarczy wiedzieć, jak ją umiejętnie parzyć i jak często pić.

Właściwości zielonej herbaty

Czy zielona herbata jest zdrowa? Odpowiedź na to pytanie jest oczywista. Jednym z najczęściej pitych napojów na świecie jest właśnie znana z dobroczynnego wpływu na zdrowie zielona herbata. Na co pomaga? Po pierwsze, jej regularne picie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. U osób, które już zmagają się z tą chorobą, zielona herbata obniża stężenie glukozy. Działanie zielonej herbaty to także zapobieganie miażdżycy, obniżanie poziomu cholesterolu i ochrona mózgu przed demencją.

Ponadto zielona herbata niweluje ryzyko wystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i ma działanie antyoksydacyjne – świetnie oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, zwalczając jednocześnie pierwsze oznaki starzenia. Ma także właściwości przeciwzapalne oraz wzmacnia kości i zęby. Zaletą zielonej herbaty jest także to, że wspomaga ona gojenie ran, a także pomaga w walce z innymi dolegliwościami skórnymi, jak np. egzema, trądzik czy łuszczyca. Do jej najważniejszego działania zalicza się jednak fakt, iż jej spożycie może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów. Picie zielonej herbaty w ciąży nie jest zakazane, pod warunkiem, że nie robi się tego nałogowo. Kobiety spodziewające się dziecka nie powinny nadużywać kofeiny. Herbata zielona nie ma jej w swoim składzie zbyt wiele, jednak mimo to specjaliści zalecają, aby w tym okresie nie spożywać więcej niż 200 mg zielonej herbaty dziennie.

Zegar herbaciany - jakie ziółko rano, a jakie wieczorem?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zielona herbata na odchudzanie

Wiele osób zastanawia się, czy zielona herbata odchudza. Można powiedzieć, że raczej skutecznie wspomaga ten proces, bo kontroluje masę ciała i w ten sposób zapobiega otyłości. Zawarte w zielonej herbacie katechiny ograniczają wchłanianie tłuszczu. Do tego działają na regulację metabolizmu lipidów w wątrobie dzięki zwiększeniu enzymów trawiennych. W czasie terapii odchudzającej z wykorzystaniem tego napoju istotna jest rezygnacja z używek. Palenie papierosów czy picie alkoholu redukują działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie mogą wpływać na redukcję cennych właściwości zielonej herbaty. Odchudzanie może wspomóc spożycie zielonej herbaty na noc – w czasie spoczynku może ona najefektywniej wpłynąć na redukcję tłuszczu. Chcąc wspomóc zieloną herbatą odchudzanie, należy pamiętać, że powinna być spożywana systematycznie. Warto mieć na względzie fakt, iż samo picie tego napoju nie będzie przyczyniało się do utraty wagi. Ważna jest dobrze zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.

Zielona herbata – parzenie

Kto przywykł do trzymania saszetki z herbatą w kubku nie tylko po zalaniu wrzątkiem, ale także podczas picia, musi wiedzieć, że zupełnie inaczej wygląda to w przypadku zielonej herbaty. Jak parzyć ten chiński napój, by móc cieszyć się pełnią jego smaku i właściwości? Okazuje się, że są na to ścisłe wytyczne. Do przygotowania tego niezwykle wartościowego dla zdrowia napoju wystarczy jedna czubata łyżka suszu, którą należy zalać ok. 250 ml gorącej niegazowanej wody (ta kranowa nie powinna być do tego procesu używana, bo jest zazwyczaj niskiej jakości).

Najlepszą zieloną herbatę uzyskuje się, parząc ją w temperaturze między 60℃ a 90℃. Zbyt niska temperatura może powodować, że nie uzyska się kwintesencji jej smaku. Ważny jest także czas parzenia. Należy to robić nie dłużej niż 2–3 minuty, bo w przeciwnym razie może nabrać ona nieprzyjemnego gorzkiego smaku. W takim wydaniu zielona herbata pobudza organizm do działania i likwiduje senność niczym kawa. Po około 60 sekundach warto już spróbować jej smaku, bo czas parzenia potrzebnego do uzyskania maksimum aromatu może się różnić w zależności od rodzaju herbaty. Zaparzając liście po raz kolejny przez około 10 minut można uzyskać napar o odwrotnym działaniu – obniżający ciśnienie i uspokajający. Wybierając zieloną herbatę liściastą, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia i producenta. W praktyce jest tak, że im lepsza jakość herbaty, tym krótszy jest czas potrzebny do jej zaparzenia. Warto wiedzieć, że na rynku można spotkać ten napój z dodatkiem innych składników. Zielona herbata z cytryną jest świetnym rozwiązaniem na zimę, kiedy w organizmie brakuje witaminy C. Można też nabyć taką o działaniu lekko rozgrzewającym – świetnie sprawdzi się na przykład zielona herbata z imbirem.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Vaiv/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości