Autorska książka zwyciężczyni MasterChefa
Wielki finał końca 9. Edycji "MasterChef Polska" dobiegł końca. Walkę o złoty fartuch wygrała Aleksandra Juszkiewicz. Jak czuje się dzień po zwycięstwie?
Myślę, że jeszcze emocje nie opadły, więc cały czas trzymam w sobie ogromną radość i zaszczyt, że mogę z Mazur reprezentować mój region
– powiedziała zwyciężczyni.
Dzień po Mikołajkach Ola ma kolejne powody do świętowania. 7 grudnia ukazała się autorska książka z przepisami. Zwyciężczyni MasterChefa przyznała, że punktem honorowym było umieszczenie w niej najbardziej tradycyjnych dań, które odzwierciedlają jej rodzinny region, czyli Mazury i Warmię. Jakie przepisy znajdziemy? W wydaniu królują stare polskie zupy, dziczyzna oraz wiele dań z ziemniakami w roli głównej. Dla fanów słodkości autorka przygotowała także ciekawe desery nawiązujące do czasów dzieciństwa.
- Ja pierwszy raz ją teraz widzę, jest jeszcze ciepła, prosto z wydawnictwa. Nie miałam jeszcze okazji jej przejrzeć, ale jak widzę, to prezentuje się cudownie - powiedziała zadowolona Ola.
Pierogi z puree ziemniaczanym
Składniki na pierogi z puree ziemniaczanym
- 2 kg ziemniaków
- 3 -4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- ½ kostki masła
- 550 g mąki
- 1 jajko
- 250 g gorącej wody
- Olej
- Świeży tymianek
Przygotowanie pierogów z puree ziemniaczanym
W misce połącz gorącą wodę z olejem, mąką i jajkiem i zagnieć ciasto na pierogi. Odstaw na ok 20 min.
Ziemniaki obierz i ugotuj, następnie rozgnieć na puree. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj do puree i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ciasto na pierogi rozwałkuj, wytnij za pomocą szklanki okręgi. Do wykrawanych okręgów wykładaj farsz i dokładne zalep. Gotuj w osolonym wrzątku ok 2 -3 minut po wypłynięciu. Na koniec ugotowane pierogi podsmaż na maśle.
Niezbędne akcesoria: praska do ziemniaków
Aleksandra Juszkiewicz
Drożdżowe makowiki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 2 żółtka (białka wykorzystać do nadzienia)
- 1 całe jajko
- 250 g mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- ekstrakt z wanilii
Składniki na nadzienie do makowików
- 400 g suchego maku
- kandyzowana skórka z pomarańczy
- 2 białka (żółtka wykorzystać do ciasta)
- orzechy włoskie
- rodzynki
- olejek migdałowy
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżka cukru
- olej ok. 1 l
- cukier puder do ozdobienia makowików
Przygotowanie drożdżowych makowików
Mak przesyp na gęste sito i porządnie przepłucz pod bieżąca wodą. Wypłukany mak przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem, tak aby woda w całości przykryła mak i gotuj ok 20 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.
W pół szklanki letniego mleka rozmieszaj rozkruszone drożdże, dodaj cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej przesiana mąkę. Do mąki dodaj podrośnięty rozczyn, jajka, szczyptę soli, zapach i mieszając powoli wlewaj pozostałe mleko. Mleko nie powinno być wyjęte prosto z lodówki, najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej. Do mieszania ciasta drożdżowego używaj dużej, drewnianej łyżki. Po połączeniu składników, ciasto należy dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrobione ciasto musi podwoić swoją objętość. Pozostawione w ciepłym miejscu, powinno wyrastać około 30-40 minut.
W czasie, kiedy drożdżowe ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie.
Wymoczony i przestudzony mak przepuść przez maszynkę do mielenia 3, a nawet 4 razy. Używaj w tym celu sitka do mielenia maku, jest to specjalne sitko o bardzo malutkich oczkach. Do zmielonego maku dodaj białka (nie ubijaj ich, tylko dodaj w naturalnej postaci), lekko rozdrobnione orzechy, rodzynki oraz pozostałe składniki nadzienia. Jeżeli masa jest dość zwarta i gęsta, możesz pominąć bułkę tartą.
Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj wyrośnięte ciasto drożdżowe na grubość około 3-5 mm. Okrągłą szklanką wycinaj krążki. Na środku każdego ułóż łyżkę farszu i zlepiaj, jak pierogi. Pozwól przygotowanym pierożkom troszeczkę podrosnąć.
W wysokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Nie musi być go aż tak dużo, jak do smażenia pączków, nie mniej jednak makowiki powinny być smażone na średnio głębokim oleju. Usmażone makowiki ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem.
Aleksandra Juszkiewicz
Sandacz smażony z sosem na bazie kwaśnej śmietany i rodzynek
Składniki na sandacza smażonego z sosem śmietanowym
- 500 g filetów z sandacza
- 300 ml śmietany 18%
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 2-3 cebule
- ½ kostki masła
- 3 ugotowane jajka
- opakowanie rodzynek
- świeża pietruszka natka
- mąka do oprószenia ryby
- biały pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Przygotowanie sandacza z sosem śmietanowym
Cebulkę posiekaj w piórka, uduś na maśle. Dodaj namoczone rodzynki, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj kwaśną śmietanę, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj śmietankę słodką. Duś około 5 minut.. Na samym końcu dodaj starte gotowane jajka i posiekaną pietruszkę.
Filety z sandacza pokrój na mniejsze kawałki, posól, oprósz mąką i usmaż z dwóch stron. Gotową rybę przełóż do sosu.
Aleksandra Juszkiewicz
Mazurska sałatka z chrupiącymi okonkami
Składniki na mazurską sałatkę z chrupiącymi okonkami
- 500 g filetów z okonia
- 2-3 sałaty rzymskie
- pomidorki cherry
- 1 granat
- 6-7 jajek przepiórczych
- 3 pomarańcze
- musztarda dijon
- miód płynny
- cytryna
- pestki słonecznika
- pęczek kopru
- 1 oleju
- mąka do oprószenia ryby
Aleksandra Juszkiewicz
Zobacz też:
Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
David Gaboriaud i jego niebanalne przepisy. Jak przygotował stek, boczek i kabanosy?
Kalafior w roli głównej. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej
Autor: Luiza Bebłot