Materiał promocyjny

David Gaboriaud i jego niebanalne przepisy. Jak przygotował stek, boczek i kabanosy?

Dania na każdą porę dnia
Szukasz inspiracji na ciekawy obiad lub smaczną przekąskę? David Gaobiaud proponuje steki, boczek, kabanosy, humus i pastę z suszonymi pomidorami w niebanalnym wydaniu. Skorzystaj z wyjątkowych przepisów francuskiego kucharza.

Stek z rostbefu, sos chimichurri

Składniki na stek z rostbefu

  • 500 g rostbefu
  • łyżka oleju
  • garść rukoli
  • szalotka
  • 10 listków mięty
  • świeża kolendra
  • świeża natka pietruszki
  • mała papryczka chili
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego
  • sól

Jak przygotować stek z rostbefu

Wszystkie zioła, szalotkę i papryczkę chilli drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z oliwą i octem. Dopraw do smaku solą.

Rostbef pokrój na steki o grubości 2,5-3 cm. Posól i podsmaż na medium rare z obu stron na rozgrzanej patelni na oleju. Zdejmij z patelni, odłóż na talerz i odstaw na minutę, aby mięso odpoczęło. Pokrój steki na cienkie plastry i polej je sosem chimichurri. Serwuj z rukolą.

Tosty francuskie z boczkiem wędzonym i cynamonem

Składniki na tosty francuskie

  • 4 kromki chałki
  • jajko
  • szklanka mleka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • syrop klonowy
  • 20 g masła
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • masło klarowane do smażenia

Jak przygotować tosty francuskie

Na suchej patelni, na średnim ogniu, podsmażaj plastry boczku przez kilka minut z obu stron, aż będą chrupkie i złociste. Odsącz na ręczniku papierowym.

Ubij jajka w głębokim talerzu, dodaj mleko i wymieszaj. Kromki chałki namocz szybko z obu stron i od razu połóż na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron na maśle klarowanym na złoty kolor. Gotowe tosty serwuj z boczkiem i masłem. Całość polej syropem klonowym i posyp cynamonem.

Pita z humusem i pastą z suszonymi pomidorami, Coleslawem i smażonym bakłażanem

Składniki na pitę z humusem i dodatkami

Pita:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • płaska łyżka soli
  • 250 ml letniej wody
  • saszetka suszonych drożdży instant
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy

Dodatki:

  • kilka łyżek humusu
  • kilka łyżek pasty z suszonymi pomidorami
  • kawałek białej kapusty
  • dymka
  • marchewka
  • bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • świeża mięta
  • 4 łyżki tahini
  • cytryna
  • płaska łyżka mielonego kuminu
  • ząbek czosnku

Jak przygotować pitę z dodatkami

Wymieszaj mąkę z solą. W oddzielnym naczyniu połącz letnią wodę z drożdżami i cukrem, a następnie wymieszaj z mąką i oliwą. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do ciepłego miejsca, aż podwoi swoją objętość. Gdy będzie gotowe podziel je na 6 do 8 porcji, uformuj kuleczki i każdą rozwałkuj na placki o średnicy ok 15 cm. Przykryj je i odstaw na 30 min do kolejnego wyrośnięcia.

Następnie przełóż placki na rozgrzaną blachę do piekarnika i piecz w 200 st. C przez około 10-15 min lub do momentu, kiedy pity ładnie się zarumienią i "wybrzuszą".

W międzyczasie, poszatkuj białą kapustę. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Dymkę posiekaj na ukos na cienkie plasterki. Warzywa wymieszaj solą i łyżką oliwy. Tahini wymieszaj z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i kuminem. Bakłażana pokrój i posól. Odstaw na 15 min., a następnie opłucz pod bieżącą wodą, wysusz i podsmażaj na oliwie, aż zmięknie.

Ostudzone pity pokrój tak, aby stworzyć kieszonki. Część kieszonek wysmaruj pesto z suszonymi pomidorami, a resztę humusem. Nadziewaj surówką z kapustą, miętą i bakłażanem. Polej całość sosem tahini. Serwuj z resztą humusu i pesto z suszonymi pomidorami.

Patatas bravas z podsmażonym kabanosem, podane z sosem z wędzonej papryki

Składniki na patatas bravas z kabanosem

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 kabanosy francuskie
  • oliwa do smażenia
  • szczypiorek
  • sól

Sos:

  • 100 ml passaty pomidorowej
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

Majonez:

  • żółtko
  • łyżeczka musztardy
  • olej
  • sok z cytryny
  • sól

Jak przygotować patatas bravas z kabanosem

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kabanosy pokrój w małe kawałki i podsmaż je na suchej patelni, odstaw. Ziemniaki podsmaż na oliwie. Dopraw solą i dolej kilka łyżek oliwy. Dalej smaż, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie się skarmelizują. Odsącz ziemniaki na ręczniku papierowym i wymieszaj ze smażonym kabanosem.

Sos: passatę wymieszaj z wędzoną papryką, pieprzem cayenne, oliwą i solą. Wlej na patelnię i redukuj sos przez kilka minut. Skrop cytryną do smaku.

Majonez: żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem lej olej cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Skrop cytryną i dopraw solą do smaku.

Ziemniaki i kabanosy polej majonezem i sosem pomidorowym. Posyp siekanym szczypiorkiem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

Najlepszy na świecie włoski szef kuchni w Dzień Dobry TVN! Sprawdź niezwykłe przepisy Enrico Derflinghera

Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: David Gaboriaud

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!