Dania z grilla Piotra Kucharskiego: brie z rozmarynem i grillowane banany z czekoladą

Zawsze jest dobry moment na grilla
Sezon grillowy trwa. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z grilla: szałwiowo-musztardową polędwiczkę, brie z rozmarynem, kolorową grillowaną sałatkę, grillowanego ananasa i grillowane banany z czekoladą.

Szałwiowo-musztardowa polędwiczka

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 gałązki szałwii

Marynata:

  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Polędwiczkę przekroić wzdłuż na połowę. Do środka nałożyć szałwii i związać sznurkiem wędliniarskim lub nitką. Musztardę wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Polędwiczkę nasmarować marynatą. Grillować z każdej strony aż polędwiczka będzie gotowa.

>>> Zobacz także:

Brie z rozmarynem

Składniki:

  • 1 ser brie
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek papieru do pieczenia
  • bagietka do podania

Przygotowanie:

Papier do pieczenia zgnieść w rękach i zanurzyć w wodzie. Ser ułożyć na papierze, polać miodem i posypać igiełkami rozmarynu. Zawinąć i opiekać na grillu z każdej strony po 6-7 minut. Odwinąć z papieru. Jeść maczając w nim pieczywo.

Kolorowa grillowana sałatka

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sałaty przekroić wzdłuż. Papryki wydrylować i podzielić na cztery części. Cukinię pokroić na większe kawałki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek. Sałatę opiec przez 2-3 minuty a resztę warzyw aż będą miękkie. Składniki sosu wymieszać. Papryki i cukinię pokroić w drobną kostkę i posypać nią połówki sałat i polać sosem.

Grillowany ananas

Składniki:

  • 1 dojrzały ananas
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ananasa obrać ze skórki. Masło wymieszać z miodem. Ananasa natrzeć masłem z miodem i grillować z każdej strony na małym ogniu. Nacierając jeszcze 2-3 razy w trakcie.

Grillowane banany z czekoladą

Składniki:

  • 4 banany
  • 4 kostki czekolady

Przygotowanie:

Banany opiec na grillu z jednej strony przez 2-3 minuty. Obrócić i naciąć skórkę wzdłuż. W nacięcie nałożyć czekolady i zostawić do stopienia, grillując kolejne 2-3 minuty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości