Polska kuchnia znana jest z tego, że w swoim "repertuarze" ma całe mnóstwo rozmaitych zup. Od tłustych i mięsnych, przez wielowarzywne, lekkie kremy, aż po słodkie zupy owocowe. Nie przestaje zaskakiwać również kuchnia regionów – jej propozycje i… nazwy niektórych potraw. Zupa zwana zupką galopką chlupką to połączenie tradycyjnego rosołu, tudzież bulionu, z mącznym dodatkiem. Jest naprawdę prosta. Sprawdź, jak ją zrobić.
Podobno nazwa tej zupy nawiązuje do tego, że jest łatwa i naprawdę szybka w przygotowaniu. Mowa o części brzmiącej "galopka". A "chlupka"? Być może po prostu do rymu i w celu jeszcze większego ubarwienia nazwy tej prostej potrawy. Trudno powiedzieć, z którego dokładnie regionu pochodzi, ale nie można odmówić jej "polskości" - połączenia aromatycznego wywaru z mięsa lub warzyw z dodatkiem na bazie mąki i jajka.
Zupka galopka chlupka - przepis
Składniki:
- rosół na bazie porcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny lub bulion warzywny
- 2-4 średnie ziemniaki (w zależności od potrzeb)
- 1 cebula
- 1 jajko
- pół szklanki mąki
- natka pietruszki, szczypiorek
- wybrane kiełki
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- dowolne dodatki: np. boczek, tofu, suszone pomidory, itd.
Sposób przygotowania:
- 1Przygotować ulubiony rosół lub bulion warzywny. Powinien być aromatyczny i intensywny w smaku.
- 2Przed dodaniem kolejnych składników, wyjąć porcję rosołową i włoszczyznę, zostawić sam płyn.
- 3Ziemniaki obierać, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do gotującej się zupy.
- 4Cebulę posiekać i krótko podsmażyć.
- 5Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę, 2 łyżki zimnej wody i szczyptę soli. Wymieszać wszystko za pomocą trzepaczki - do idealnego połączenia składników, Powinno powstać gładkie, delikatne ciasto, z którego bez problemu zrobimy "kluskowe pulpeciki". W przypadku rzadszego, można robić kluski lane.
- 6Gotowe kulki lub lane ciasto dodać delikatnie do gotującej się zupy. Są gotowe chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.
- 7W miseczkach można umieścić kawałki mięsa z porcji rosołowej i/lub kawałki włoszczyzny, np. marchewki. Opcjonalnie również boczek, tofu, suszone pomidory itd.
- 8Całość zalać zupą z kluseczkami i ziemniakami. Posypać podsmażoną cebulką, natką pietruszki, szczypiorkiem i kiełkami. Skropić sokiem z cytryny.
Sprawdź inne przepisy na pyszne zupy
Zobacz video: Jak zrobić prostą zupę ziemniaczaną?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto