Pstrąg ojcowski z mizerią
Składniki na pstrąga ojcowskiego z mizerią
- pstrąg ojcowski 1szt
- cebula szalotka 1szt
- kwaśna śmietana 30g
- majonez 20g
- cytryna 1szt
- koperek, szczypiorek, pietruszka
- oliwa z oliwek100ml
- masło 20g
Jak przyrządzić pstrąga ojcowskiego z mizerią
Pstrąga filetujemy, cytrynę kroimy w plasterki. Połowę ryby układamy na plasterkach cytryny i smażymy w oliwie, studzimy i kruszymy widelcem.
Następnie łączymy z posiekaną szalotką majonezem, śmietaną i siekaną zieleniną. Druga połowę pstrąga smażymy na maśle
Kawior z ogórka (mizeria)
Składniki na kawior z ogórka
- ogórek zielony 1szt.
- sól, cukier do smaku
- agar 1g
- olej 100ml
Jak przyrządzić kawior z ogórka
W sokowirówce wyciskamy sok z ogórka, zagotowujemy, dodajemy agar i przyprawy. Przelewamy do plastikowej butelki i wykrapiamy na zimny olej
sos ogórkowy (mizeria)
- ogórek 1szt.
- sól, cukier do smaku
- listki bazylii 10szt.
- listki mięty 10szt.
W sokowirówce wyciskamy sok z ogórka i miksujemy z ziołami, cedzimy. Podajemy z pstrągiem i kawiorem z ogórka
Sałatka z ogórka gruntowego
Składniki na sałatkę z ogórka gruntowego
- ogórek 1szt.
- oliwa z oliwek 5ml
- ocet winny 5ml
Jak przyrządzić sałatkę z ogórka gruntowego
Ogórek kroimy wzdłuż w cienkie paski, skrapiamy oliwą i octem winnym. Zwijamy w ruloniki
Maczanka po krakowsku z karczochem
Składniki na maczankę po krakowsku z karczochem
- policzek wieprzowy 300g
- wytrawne czerwone wino 100ml
- kminek szczypta
- kaszanka 50g
- olej rzepakowy 50ml
- marchew, seler, pietruszka po 50g
- pomidor 1szt
- liść laurowy, ziele angielskie
- mąka pszenna 100g
- masło 20g
- woda ok 50g
- drożdże 10g
- sól, cukier szczypta
- kurkuma, tymianek szczypta
- karczoch 1szt.
- bulion warzywny 200ml
Jak przyrządzić maczankę po krakowsku z karczochem
Policzek obsmażamy na oleju, gdy będzie rumiany dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę. Gdy warzywa się zrumienią dodajemy czerwone wino, pomidora i kminek. Odparowujemy wino, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Warzywa odcedzamy, sos redukujemy do gęstości. Z mąki, masła, wody, soli, cukru, kurkumy i drożdży zarabiamy ciasto. Ciastu nadajemy kształt kulek wielkości ziemniaka, które faszerujemy kaszanką, pozostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy ok 15 min. w 180 st. C.
Karczocha obieramy, wydrążamy środek i gotujemy aldente w bulionie z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem, następnie podsmażamy na maśle.
Morele z krakowskim makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku
Składniki na morele z krakowskim makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku
- morele100g
- cukier 40g
- woda 100g
Jak przyrządzić morele z krakowskim makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku
Morele kroimy na pół i gotujemy w syropie z wody i cukru. Gdy są miękkie układamy je na metalowej kratce i wkładamy na 30 min. do piekarnika na 65 st. C.
Lody tymiankowe
Składniki na lody tymiankowe
- mleko wiejskie 500ml
- cukier 80g
- jajko 1szt.
- żółtka 5szt.
- kwiaty tymianku
Jak przyrządzić lody tymiankowe
Kwiaty tymianku wrzucamy do mleka, zagotowujemy i odstawiamy na 30 min. Żółtka ucieramy z jakiem i cukrem na kogel-mogel. Przecedzamy mleko, dodajemy do kogla-mogla i podgrzewamy w kąpieli wodnej do 80 st. C. Studzimy i przekładamy do maszyn do lodów.
Makaronik krakowski
Składniki na makaronik krakowski
- cukier 170g
- orzechy włoskie 400g
- mąka pszenna 40g
- białko jajka 125g
Jak przyrządzić makaronik krakowski
Orzechy miksujemy na sypko. Połowę białka zasypujemy cukrem i ubijamy na pianę, dokładamy drugą połowę białka, orzechy, mąka i mieszamy na jednolitą masę. Szprycujemy na blachę i pieczemy 20 min. w 180 st. C.
Morele wrzucamy na patelnie z masłem i cukrem - karmelizujemy je. Podajemy z lodami i pokruszonym makaronikiem.
Zobacz też:
Kawa mrożona frappe – przepis na upalne dni
Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
Letnia i świeża kuchnia Mateusza Gesslera. Poznaj przepisy na risotto, krewetki i szparagi
Autor: Luiza Bebłot