Pierożki na sposób azjatycki "gyoza" z filetem z makreli
Składniki na ciasto na pierożki azjatyckie:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- łyżka soli
Jak przygotować ciasto na pierożki azjatyckie?
- W dużej misce umieść mąkę, formując w niej niewielki zagłębienie. Powoli przelewaj do niej wrzątek, delikatnie mieszając masę przy pomocy łyżki. Gdy składniki zdążą się wstępnie połączyć, ugniataj je dłońmi przez około 2 minuty.
- Gotowe ciasto zawiń w folię lub przykryj wilgotną ściereczką.
Składniki nadzienia do pierożków:
- 2 opakowania makreli w sosie pomidorowym w puszcze
- czerwona papryka chili
- 50 g marynowanego imbiru
- pęczek kolendry
Jak przygotować pierożki azjatyckich?
- Makrelę wyjmij z puszki, przełóż do miski i delikatnie rozdrobnij widelcem dodając do środa odrobinę posiekanego chili, marynowanego imbiru i posiekanej świeżej kolendry.
- Pierożki zwijaj w dowolny kształt, gotuj na parze lub smaż na głębokim oleju.
Pozostałe składniki do pierożków azjatyckich:
- 50 g prażonego sezamu
- 1 biała kapusta
- 100 ml sosu ponzu
Po przygotowaniu pierożki posyp prażonym sezamem i ułóż na posiekanej kapuście białej podlanej sosem ponzu.
Smażone bliny z grillowaną makrelą i suszonymi pomidorkami
Składniki na bliny ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- mała łyżeczka soli
- 150 g mąki pszennej
Jak przygotować bliny ziemniaczane?
- Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, zmiel na drobnych oczkach bądź przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną. Wyrób ciasto do gładkiej konsystencji, powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj więcej mąki.
- Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę z rękawa i stopniowo wyciskaj (grubość około 1cm) na gorącą patelnię z klarowanym masłem. Bliny smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony, następnie przełóż je na papierowy ręcznik.
Pozostałe składniki do blinów z grillowaną makrelą:
- 2 opakowania grillowanej makreli w puszce
- opakowanie suszonych pomidorów
- świeże zioła do dekoracji
Jak przygotować bliny ziemniaczane z grillowana makrelą?
Grillowaną makrelę wyjmij z puszki i umieść na usmażonych blinach, do dekoracji dodaj suszone pomidorki żółte i czerwone oraz kilka liści świeżych ziół.
Smażone pierożki samosa ze śledziem w sosie pomidorowym
Składniki na ciasto na pierożki samosa:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g oleju rzepakowego
- 50 ml zimnej wody
Pozostałe składniki do pierożków samosa:
- śledź w sosie pomidorowym w puszcze
- sos pomidorowy
- awokado
- olej do smażenia
Jak przygotować ciasto na pierożki samosa?
- Połącz składniki na ciasto na pierożki i dokładnie wyrabiaj dłońmi, aż wszystko dokładnie się połączy w jednolitą całość.
- Z ciasta rozwałkuj cienki placek i nałóż na niego posiekane filety śledziowe z sosie pomidorowym, posmaruj brzegi ciasta i zawiń na boki. Ciasto smaż na gorącym oleju, aż będzie chrupiące. Wyjmij i przełóż na papierowy ręcznik.
- Pierożki podawaj z pastą z awokado i sosem pomidorowym.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego
Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
Mięsny groszek, pszenne taco, salsa verde i burgery drobiowo-krewetkowe. Oto grillowane przysmaki
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma