Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana

Młode ziemniaczki w letniej odsłonie
Młode ziemniaki mogą być bazą pysznych i sycących dań od rana do wieczora. Swoimi przepisami na potrawy z tych warzyw dzieli się Andrzej Polan. Zobacz, jak robi jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy, drakę z młodego ziemniaka, młode ziemniaki w liściach warzyw i racucha z borówkami w truskawkach.

Jajecznica na dzień po ciężkiej nocy

Składniki na jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy

  • 6 młodych ziemniaków
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g boczku wędzonego lub kiełbasy
  • masło klarowane do smażenia
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
  • koperek
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz, ocet jabłkowy do smaku

Jak przygotować jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy?

Ziemniaki dokładnie myjemy gąbką i kroimy w plastry. Pokrojone wrzucamy na patelnię i smażymy, a w trakcie dodajemy wędzonkę, szczypiorek. Kiedy tylko ziemniaki nam się ładnie przyrumienią dodajemy jajka wymieszane z mlekiem. Smażymy do momentu, kiedy jajka się zetną do lubianej przez nas konsystencji. Pomidory miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym.

Młody i stary ziemniak duet zgrany

Składniki na kotlety ziemniaczane:

  • 3 młode ziemniaki
  • 400 g gotowanych starych ziemniaków
  • 3 żółtka
  • 1 oscypek lub inny ser
  • szczypiorek
  • kilka plasterków kindziuka
  • sól, pieprz czarny
  • masło klarowane do smażenia
  • zsiadłe mleko lub kefir

Jak przygotować kotlety ziemniaczane?

  1. Kindziuk kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy szczypiorek. Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez praskę, łączymy z żółtkami. Dodajemy przesmażony kindziuk ze szczypiorkiem, tarty oscypek lub inny ser, pieprz, sól do smaku i koperek. Dużo koperku, bo ziemniaki go lubią.
  2. Młode ziemniaki kroimy w plasterki, a następnie w zapałki. Masę ziemniaczaną formujemy na kotlety, obtaczamy w białku i krojonych młodych ziemniakach. Smażymy na patelni na złoty kolor. Do kotletów koniecznie kubek zsiadłego.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Draka z młodego ziemniaka

Składniki na drakę z młodego ziemniaka:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • masło klarowane
  • 1 cebula
  • 80 g masło
  • ok. 250 ml mleko
  • 3-4 jabłka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak przygotować drakę z młodego ziemniaka?

  1. Ziemniaki obieramy, obierki pozostawiamy. Młode ziemniaki pieczemy z dodatkiem mleka, wody i soli, następnie przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Jabłka pieczemy w piekarniku.
  2. Upieczone miksujemy na puree. Dodajemy do ziemniaków, jeszcze masło i przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy, staramy się otrzymać konsystencję smarowidła.
  3. Obierki wrzucamy do zimnej wody i po godzinie smażymy na oleju niczym frytki.

Ziemniaki młode w liściach warzyw

Składniki na ziemniaki młode w liściach warzyw:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • liście laurowe czyli inaczej wawrzynu
  • masło klarowane
  • sól, pieprz do smaku
  • goździki
  • zsiadłe mleko
  • ogórki gruntowe
  • miód

Jak przygotować młode ziemniaki w liściach warzyw?

  1. Ziemniaki szorujemy gąbką, nie obieramy. Nakłuwamy widelcem, wrzucamy do miski, obtaczamy w maśle, soli, pieprzu i goździkach. Przekładamy do rondla, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 1 godziny.
  2. Na talerz wylewamy zsiadłe mleko, układamy upieczone ziemniaki. Ogórki kroimy w drobną kostkę, łączymy z miodem, octem. Polewamy nasze danie.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Racuchy z borówkami w truskawkach

Składniki na racuchy z borówkami w truskawkach:

  • 500 g ziemniaków
  • ok. 400 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka

Jak przygotować racuchy z borówkami, truskawkami i młodymi zieminkami?

  1. Ziemniaki pieczemy w piekarniku i przepuszczamy przez praskę. Mleko lekko podgrzane łączymy z drożdżami, dodajemy cukier, mąkę, ziemniaki.
  2. Wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto nam podrośnie, dodajemy borówki amerykańskie, raz jeszcze mieszamy i ponownie odstawiamy.
  3. Smażymy na oleju na złoty kolor. Truskawki miksujemy i polewamy gotowe racuchy.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Naturalne probiotyki – występowanie i przepis na domowy jogurt probiotyczny

Inspiracje z rybą w roli głównej: spaghetti i grzanki z makrelą oraz młode ziemniaki z filetami śledziowymi

Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

Autor: Magdalena Zamkutowicz

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!