Przepisy kulinarne

Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana

Młode ziemniaki mogą być bazą pysznych i sycących dań od rana do wieczora. Swoimi przepisami na potrawy z tych warzyw dzieli się Andrzej Polan. Zobacz, jak robi jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy, drakę z młodego ziemniaka, młode ziemniaki w liściach warzyw i racucha z borówkami w truskawkach.

Jajecznica na dzień po ciężkiej nocy 

Składniki na jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy

  • 6 młodych ziemniaków
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g boczku wędzonego lub kiełbasy
  • masło klarowane do smażenia
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
  • koperek
  • 4 jajka

  • 100 ml mleka
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz, ocet jabłkowy do smaku

Jak przygotować jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy?

Ziemniaki dokładnie myjemy gąbką i kroimy w plastry. Pokrojone wrzucamy na patelnię i smażymy, a w trakcie dodajemy wędzonkę, szczypiorek. Kiedy tylko ziemniaki nam się ładnie przyrumienią dodajemy jajka wymieszane z mlekiem. Smażymy do momentu, kiedy jajka się zetną do lubianej przez nas konsystencji. Pomidory miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym.

Młody i stary ziemniak duet zgrany

Składniki na kotlety ziemniaczane:

  • 3 młode ziemniaki
  • 400 g gotowanych starych ziemniaków
  • 3 żółtka
  • 1 oscypek lub inny ser
  • szczypiorek
  • kilka plasterków kindziuka
  • sól, pieprz czarny
  • masło klarowane do smażenia
  • zsiadłe mleko lub kefir

Jak przygotować kotlety ziemniaczane? 

  1. Kindziuk kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy szczypiorek. Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez praskę, łączymy z żółtkami. Dodajemy przesmażony kindziuk ze szczypiorkiem, tarty oscypek lub inny ser, pieprz, sól do smaku i koperek. Dużo koperku, bo ziemniaki go lubią. 
  2. Młode ziemniaki kroimy w plasterki, a następnie w zapałki. Masę ziemniaczaną formujemy na kotlety, obtaczamy w białku i krojonych młodych ziemniakach. Smażymy na patelni na złoty kolor. Do kotletów koniecznie kubek zsiadłego. 
Kotlety z ziemniaków

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Draka z młodego ziemniaka

Składniki na drakę z młodego ziemniaka:

  • 600 g młodych ziemniaków 
  • masło klarowane
  • 1 cebula
  • 80 g masło
  • ok. 250 ml mleko
  • 3-4 jabłka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak przygotować drakę z młodego ziemniaka?

  1. Ziemniaki obieramy, obierki pozostawiamy. Młode ziemniaki pieczemy z dodatkiem mleka, wody i soli, następnie przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Jabłka pieczemy w piekarniku.
  2. Upieczone miksujemy na puree. Dodajemy do ziemniaków, jeszcze masło i przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy, staramy się otrzymać konsystencję smarowidła. 
  3. Obierki wrzucamy do zimnej wody i po godzinie smażymy na oleju niczym frytki.

Ziemniaki młode w liściach warzyw

Składniki na ziemniaki młode w liściach warzyw:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • liście laurowe czyli inaczej wawrzynu
  • masło klarowane
  • sól, pieprz do smaku
  • goździki
  • zsiadłe mleko
  • ogórki gruntowe
  • miód

Jak przygotować młode ziemniaki  w liściach warzyw?

  1. Ziemniaki szorujemy gąbką, nie obieramy. Nakłuwamy widelcem, wrzucamy do miski, obtaczamy w maśle, soli, pieprzu i goździkach. Przekładamy do rondla, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 1 godziny. 
  2. Na talerz wylewamy zsiadłe mleko, układamy upieczone ziemniaki. Ogórki kroimy w drobną kostkę, łączymy z miodem, octem. Polewamy nasze danie.
Ziemniaki i zsiadłe mleko

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Racuchy z borówkami w truskawkach

Składniki na racuchy z borówkami w truskawkach:

  • 500 g ziemniaków
  • ok. 400 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka

Jak przygotować racuchy z borówkami, truskawkami i młodymi zieminkami?

  1. Ziemniaki pieczemy w piekarniku i przepuszczamy przez praskę. Mleko lekko podgrzane łączymy z drożdżami, dodajemy cukier, mąkę, ziemniaki. 
  2. Wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto nam podrośnie, dodajemy borówki amerykańskie, raz jeszcze mieszamy i ponownie odstawiamy.
  3. Smażymy na oleju na złoty kolor. Truskawki miksujemy i polewamy gotowe racuchy. 
Racuchy z owocami

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Naturalne probiotyki – występowanie i przepis na domowy jogurt probiotyczny

Inspiracje z rybą w roli głównej: spaghetti i grzanki z makrelą oraz młode ziemniaki z filetami śledziowymi

Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

Źródło: Andrzej Polan |
Co sądzisz o tym artykule?
91
11
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0