Twarożek domowy na śniadanie z pomidorami
Składniki na twarożek:
- 660 g jogurtu naturalnego Zott Primo
- sól
- 2 łyżki czarnuszki
- gaza
Jak przygotować twarożek?
Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy jogurt wymieszać z solą do smaku i czarnuszką. Następnie przełożyć na gazę, związać i zawiesić na drewnianej łyżce nad naczyniem. Po kilku godzinach otrzymujemy cudowny i delikatny ser.
A co do sera?
6 polskich dojrzałych pomidorów
10 truskawek polskich
świeża melisa
świeża bazylia
sól, pieprz do smaku
odrobina oleju rzepakowego
1 bułka żytnia
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie: pomidory kroimy w kostkę, podobnie truskawki. Dodajemy porwane zioła, doprawiamy przyprawami i skrapiamy odrobiną oleju. Bułkę kroimy lub rwiemy na kawałki, na maśle przesmażamy na chrupiąco. Podajemy posypane twarogiem jogurtowym i miksem pomidorów i truskawek.
Zimna zupa marchewkowa z chrupiącymi krakersami, jogurtem i chrzanem
Składniki na zimną zupę marchewkową:
- 660 g jogurtu naturalnego bez laktozy Zott Primo
- 2 pęczki młodych marchewek
- 4 jabłka
- 2 łyżki miodu
- ostra papryka
- chrzan tarty
- olej rzepakowy
- sok z cytryny
Jak przygotować zimną zupę z marchewki?
Marchewki i jabłka przesmażamy na miodzie, pozostawiając część do dekoracji. Przesmażone, miksujemy na puree, łączymy z chrzanem, jogurtem i ostrą papryką. Dodajemy kilka kropel oleju rzepakowego i przyprawy oraz trochę soku z cytryny.
Dodatki do zimnej zupy marchewkowej:
- 330 g jogurtu naturalnego bez laktozy Zott Primo
- kilka krakersów
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
Przygotowanie: krakersy łamiemy na małe kawałki, rumienimy na patelni z odrobiną soli. Pomidory kroimy w drobną kostkę, podobnie paprykę. Gotową zupę wylewamy na talerz, na wierzch wykładamy łyżkę czystego jogurtu, smarując nim esy floresy. Posypujemy krakersami i pokrojonymi pomidorami oraz papryką. Listki natki pietruszki mogą posłużyć do dekoracji.
Duszony indyk na mediolański wzór
Składniki na duszonego indyka:
- 1.20 kg uda indyka, najlepiej pokrojonego w grube plastry
- sól, pieprz do smaku, tymianek
- odrobina mąki
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 pęczki młodej włoszczyzny
- 330 g jogurtu naturalnego Zott Primo
- 100 ml wina białego
- 6 pomidorów polskich
- liść laurowy świeży
- ziele angielskie
- pieprz i sól
- cytryna
- dużo natki pietruszki
Jak przygotować duszonego indyka na mediolański wzór?
Mięso dzień wcześniej nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Oprószamy mąką i obsmażamy na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Na patelni, w której przesmażaliśmy mięso, smażymy teraz włoszczyznę młodą. Podlewamy winem, odparowujemy i zalewamy pomidorami. Wrzucamy ponownie naszego indyka. Dusimy w piekarniku pod przykryciem około 1.5 godziny. Przed podaniem, raz jeszcze doprawiamy, na wierzch wykładamy jogurt typ grecki, posypujemy suto natką i skórką z cytryny.
Zupa truskawkowa z bzem i naleśnikiem
Składniki na zupę truskawkową z bzem:
- 1 kg truskawek
- 330 g jogurtu naturalnego bez laktozy
- syrop z kwiatów czarnego bzu
- świeża mięta
- łyżka miodu
- sok z cytryny
Jak przygotować zupę truskawkową?
Truskawki miksujemy na puree, dodajemy sok z cytryny, miód i syrop. Pamiętajmy, że truskawki świeże nie są bardzo słodkie i dlatego obecność miodu jest jak najbardziej wskazana. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy, ale tak, żeby pozostały wyraźne łączenia jogurtu i musu.
Składniki na naleśniki do zupy truskawkowej:
- 250 g mąki
- 100 g czekolady
- 2 jajka
- 2 op. Belriso mleczne
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 250 ml mleka
Czekoladę rozpuszczamy w mleku, dodajemy jajka, mąkę, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Wysmażamy naleśniki, smarujemy Belriso i zwijamy rulony. Obsmażamy ponownie. Zupę wylewamy do talerza, umieszczamy czekoladowy naleśnik i dekorujemy truskawkami.
Zobacz także:
Lody białkowe. Zdrowy, smaczny deser również dla sportowców
Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku
Bób na talerzu w kilku odsłonach. Sprawdź przepisy finalistki "MasterChefa"
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
Źródło: Andrzej Polan