Materiał promocyjny

Jogurt naturalny w sezonowych i zdrowych daniach. Kuchnia Andrzeja Polana

Kuchnia jogurtem płynąca
Jogurt naturalny może być składnikiem wielu doskonałych dań. Andrzej Polan wyjaśnia, jak z jogurtu naturalnego wykonać pyszny twarożek na śniadanie. Zachęca także do wspólnego gotowania zimnej zupy marchewkowej z chrupiącymi krakersami, jogurtem i chrzanem. Kulminacyjną potrawą jest duszony indyk na wzór mediolański.

Twarożek domowy na śniadanie z pomidorami

Składniki na twarożek:

  • 660 g jogurtu naturalnego Zott Primo
  • sól
  • 2 łyżki czarnuszki
  • gaza

Jak przygotować twarożek?

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy jogurt wymieszać z solą do smaku i czarnuszką. Następnie przełożyć na gazę, związać i zawiesić na drewnianej łyżce nad naczyniem. Po kilku godzinach otrzymujemy cudowny i delikatny ser.

A co do sera?

6 polskich dojrzałych pomidorów

10 truskawek polskich

świeża melisa

świeża bazylia

sól, pieprz do smaku

odrobina oleju rzepakowego

1 bułka żytnia

masło klarowane do smażenia

Przygotowanie: pomidory kroimy w kostkę, podobnie truskawki. Dodajemy porwane zioła, doprawiamy przyprawami i skrapiamy odrobiną oleju. Bułkę kroimy lub rwiemy na kawałki, na maśle przesmażamy na chrupiąco. Podajemy posypane twarogiem jogurtowym i miksem pomidorów i truskawek.

Zimna zupa marchewkowa z chrupiącymi krakersami, jogurtem i chrzanem

Składniki na zimną zupę marchewkową:

  • 660 g jogurtu naturalnego bez laktozy Zott Primo
  • 2 pęczki młodych marchewek
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • ostra papryka
  • chrzan tarty
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny

Jak przygotować zimną zupę z marchewki?

Marchewki i jabłka przesmażamy na miodzie, pozostawiając część do dekoracji. Przesmażone, miksujemy na puree, łączymy z chrzanem, jogurtem i ostrą papryką. Dodajemy kilka kropel oleju rzepakowego i przyprawy oraz trochę soku z cytryny.

Dodatki do zimnej zupy marchewkowej:

  • 330 g jogurtu naturalnego bez laktozy Zott Primo
  • kilka krakersów
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona

Przygotowanie: krakersy łamiemy na małe kawałki, rumienimy na patelni z odrobiną soli. Pomidory kroimy w drobną kostkę, podobnie paprykę. Gotową zupę wylewamy na talerz, na wierzch wykładamy łyżkę czystego jogurtu, smarując nim esy floresy. Posypujemy krakersami i pokrojonymi pomidorami oraz papryką. Listki natki pietruszki mogą posłużyć do dekoracji.

Duszony indyk na mediolański wzór

Składniki na duszonego indyka:

  • 1.20 kg uda indyka, najlepiej pokrojonego w grube plastry
  • sól, pieprz do smaku, tymianek
  • odrobina mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 pęczki młodej włoszczyzny
  • 330 g jogurtu naturalnego Zott Primo
  • 100 ml wina białego
  • 6 pomidorów polskich
  • liść laurowy świeży
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól
  • cytryna
  • dużo natki pietruszki

Jak przygotować duszonego indyka na mediolański wzór?

Mięso dzień wcześniej nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Oprószamy mąką i obsmażamy na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Na patelni, w której przesmażaliśmy mięso, smażymy teraz włoszczyznę młodą. Podlewamy winem, odparowujemy i zalewamy pomidorami. Wrzucamy ponownie naszego indyka. Dusimy w piekarniku pod przykryciem około 1.5 godziny. Przed podaniem, raz jeszcze doprawiamy, na wierzch wykładamy jogurt typ grecki, posypujemy suto natką i skórką z cytryny.

Zupa truskawkowa z bzem i naleśnikiem

Składniki na zupę truskawkową z bzem:

  • 1 kg truskawek
  • 330 g jogurtu naturalnego bez laktozy
  • syrop z kwiatów czarnego bzu
  • świeża mięta
  • łyżka miodu
  • sok z cytryny

Jak przygotować zupę truskawkową?

Truskawki miksujemy na puree, dodajemy sok z cytryny, miód i syrop. Pamiętajmy, że truskawki świeże nie są bardzo słodkie i dlatego obecność miodu jest jak najbardziej wskazana. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy, ale tak, żeby pozostały wyraźne łączenia jogurtu i musu.

Składniki na naleśniki do zupy truskawkowej:

  • 250 g mąki
  • 100 g czekolady
  • 2 jajka
  • 2 op. Belriso mleczne
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka

Czekoladę rozpuszczamy w mleku, dodajemy jajka, mąkę, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Wysmażamy naleśniki, smarujemy Belriso i zwijamy rulony. Obsmażamy ponownie. Zupę wylewamy do talerza, umieszczamy czekoladowy naleśnik i dekorujemy truskawkami.

Zobacz także:

Lody białkowe. Zdrowy, smaczny deser również dla sportowców

Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku

Bób na talerzu w kilku odsłonach. Sprawdź przepisy finalistki "MasterChefa"

Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Źródło: Andrzej Polan

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości