Bób na talerzu w kilku odsłonach. Sprawdź przepisy finalistki "MasterChefa"

W naszej kuchni króluje dziś bób
Prawdopodobnie po bób sięgano już w czasach starożytnych - ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości. Swoimi przepisami na dania z bobem podzieliła się finalistka 7. edycji programu "MasterChef", Martyna Chomacka. Zobacz, jak zrobić krewetki, sałatkę i kotlety z bobem.

Krewetki teryaki z bobem, chilli i czosnkiem

Składniki na krewetki teryaki z bobem, chilli i czosnkiem:

  • 8 dużych krewetek (świeżych, najlepiej z głowami)
  • 150 gramów ugotowanego i obranego bobu
  • 1 chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy limonki
  • korzeń imbiru wielkości kciuka
  • mikro zioła do dekoracji

Jak przygotować krewetki teryaki z bobem, chilli i czosnkiem?

  1. Zaczynamy od zamarynowania naszych krewetek. W rondelku mieszamy sos sojowy z miodem i sokiem z limonki. Równoważymy go świeżo startym imbirem (ilość według preferencji). Do przestudzonego sosu dodajemy krewetki i marynujemy je około 20 minut.
  2. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekany czosnek i chilli. Dodajemy już na początku odrobinę soli, i 1/3 łyżeczkę miodu. Wrzucamy nasz ugotowany i obrany bób. Całość kropimy sokiem z limonki.
  3. Przechodzimy do smażenia krewetek. Wrzucamy je na bardzo rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i łyżeczką masła. Smażymy z każdej ze stron 2 minuty (w zależności od wielkości Waszych krewetek czas może się różnić).
  4. Krewetki wykładamy na talerz i podajemy z doprawionym bobem oraz ćwiartką świeżej limonki.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Letnia sałatka z bobu i kurek

Składniki na letnią sałatkę z bobu i kurek:

  • 200 gramów ugotowanego i obranego bobu
  • 300 gramów świeżych kurek
  • ser burrata
  • garść startego parmezanu
  • 5 ząbków czosnku
  • garść orzechów pinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • świeży koperek do wykończenia dania
  • sól i pieprz

Jak przygotować letnią sałatkę z bobu i kurek?

  1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Smażymy posiekany czosnek i dosłownie po 30 sekundach dodajemy nasze kurki. Czekamy, aż nabiorą złotego koloru. Następnie, mniej więcej po minucie, dodajemy bób. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
  2. Na talerzu kładziemy lekko porozrywaną burratę. Na nią wykładamy nasze kurki z bobem.
  3. Całość posypujemy startym parmezanem, prażonymi piniami i odrobiną koperku.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kotlety z bobu podane z sałatką z bobu i chorizo

Składniki na kotlety z bobu podane z sałatką z bobu i chorizo:

  • 450 gramów ugotowanego i obranego bobu
  • 100 gramów pikantnej kiełbasy chorizo
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej (może być panko)
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szalotki
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • łyżeczka miodu
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 mały, gęsty jogurt naturalny
  • mikro zioła do dekoracji

Jak przygotować kotlety z bobu podane z sałatką z bobu i chorizo?

  1. Posiekaną cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle z oliwą. Dodajemy do niej bób.
  2. Naszą mieszankę kropimy cytryną, solimy, pieprzymy i przekładamy do robota kuchennego. Blendujemy na grudkową masę. Nie chcemy, by nasze kotleciki miały zbyt rozdrobnioną konsystencję.
  3. Do masy dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, bułkę tartą, jedno jajko i garść świeżego koperku.
  4. Formujemy małe kotleciki, które smażymy na mieszance masła i oliwy na złoty kolor.
  5. W międzyczasie chorizo kroimy na cienkie plasterki i wytapiamy je na patelni. Chcemy, aby przypominały one małe, pikantne chipsy.
  6. Gdy tłuszcz jest już dość mocno wytopiony, dodajemy do niego mniej więcej 100 gramów ugotowanego bobu. Doprawiamy całość miodem, sokiem z cytryny i koperkiem.
  7. Usmażone kotleciki podajemy z naszym bobem z chorizo i sosem jogurtowo-ziołowym.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Bób - co warto o nim wiedzieć?

Bób jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale dodatkowo zawiera wiele składników odżywczych. Bób jest źródłem dużej ilości białka. Ze względu na małą ilość kalorii (ok. 187 kcal w jednej szklance), a także niską zawartość kwasów tłuszczowych jest polecany osobom będącym na diecie

Najważniejsze właściwości prozdrowotne bobu:

  • pomaga w leczeniu anemii;
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu;
  • na długo daje uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania;
  • wspiera proces odchudzania;
  • reguluje ciśnienie krwi;
  • poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona;
  • usprawnia pracę układu krążenia.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Martyna Chomacka

podziel się:

Pozostałe wiadomości