Krewetki teryaki z bobem, chilli i czosnkiem
Składniki na krewetki teryaki z bobem, chilli i czosnkiem:
- 8 dużych krewetek (świeżych, najlepiej z głowami)
- 150 gramów ugotowanego i obranego bobu
- 1 chilli
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy limonki
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- mikro zioła do dekoracji
Jak przygotować krewetki teryaki z bobem, chilli i czosnkiem?
- Zaczynamy od zamarynowania naszych krewetek. W rondelku mieszamy sos sojowy z miodem i sokiem z limonki. Równoważymy go świeżo startym imbirem (ilość według preferencji). Do przestudzonego sosu dodajemy krewetki i marynujemy je około 20 minut.
- W tym czasie na patelni podsmażamy posiekany czosnek i chilli. Dodajemy już na początku odrobinę soli, i 1/3 łyżeczkę miodu. Wrzucamy nasz ugotowany i obrany bób. Całość kropimy sokiem z limonki.
- Przechodzimy do smażenia krewetek. Wrzucamy je na bardzo rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i łyżeczką masła. Smażymy z każdej ze stron 2 minuty (w zależności od wielkości Waszych krewetek czas może się różnić).
- Krewetki wykładamy na talerz i podajemy z doprawionym bobem oraz ćwiartką świeżej limonki.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Letnia sałatka z bobu i kurek
Składniki na letnią sałatkę z bobu i kurek:
- 200 gramów ugotowanego i obranego bobu
- 300 gramów świeżych kurek
- ser burrata
- garść startego parmezanu
- 5 ząbków czosnku
- garść orzechów pinii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- świeży koperek do wykończenia dania
- sól i pieprz
Jak przygotować letnią sałatkę z bobu i kurek?
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Smażymy posiekany czosnek i dosłownie po 30 sekundach dodajemy nasze kurki. Czekamy, aż nabiorą złotego koloru. Następnie, mniej więcej po minucie, dodajemy bób. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzu kładziemy lekko porozrywaną burratę. Na nią wykładamy nasze kurki z bobem.
- Całość posypujemy startym parmezanem, prażonymi piniami i odrobiną koperku.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kotlety z bobu podane z sałatką z bobu i chorizo
Składniki na kotlety z bobu podane z sałatką z bobu i chorizo:
- 450 gramów ugotowanego i obranego bobu
- 100 gramów pikantnej kiełbasy chorizo
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej (może być panko)
- łyżeczka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- pół szalotki
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- łyżeczka miodu
- pęczek świeżego koperku
- 1 mały, gęsty jogurt naturalny
- mikro zioła do dekoracji
Jak przygotować kotlety z bobu podane z sałatką z bobu i chorizo?
- Posiekaną cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle z oliwą. Dodajemy do niej bób.
- Naszą mieszankę kropimy cytryną, solimy, pieprzymy i przekładamy do robota kuchennego. Blendujemy na grudkową masę. Nie chcemy, by nasze kotleciki miały zbyt rozdrobnioną konsystencję.
- Do masy dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, bułkę tartą, jedno jajko i garść świeżego koperku.
- Formujemy małe kotleciki, które smażymy na mieszance masła i oliwy na złoty kolor.
- W międzyczasie chorizo kroimy na cienkie plasterki i wytapiamy je na patelni. Chcemy, aby przypominały one małe, pikantne chipsy.
- Gdy tłuszcz jest już dość mocno wytopiony, dodajemy do niego mniej więcej 100 gramów ugotowanego bobu. Doprawiamy całość miodem, sokiem z cytryny i koperkiem.
- Usmażone kotleciki podajemy z naszym bobem z chorizo i sosem jogurtowo-ziołowym.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Bób - co warto o nim wiedzieć?
Bób jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale dodatkowo zawiera wiele składników odżywczych. Bób jest źródłem dużej ilości białka. Ze względu na małą ilość kalorii (ok. 187 kcal w jednej szklance), a także niską zawartość kwasów tłuszczowych jest polecany osobom będącym na diecie
Najważniejsze właściwości prozdrowotne bobu:
- pomaga w leczeniu anemii;
- zmniejsza poziom złego cholesterolu;
- na długo daje uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania;
- wspiera proces odchudzania;
- reguluje ciśnienie krwi;
- poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona;
- usprawnia pracę układu krążenia.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Maliny w wersji słodkiej i wytrawnej. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
- Dania z czereśniami według Grzegorza Zawieruchy. Sprawdź przepisy na gazpacho, sałatkę i cherry trifle
- Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Martyna Chomacka
podziel się: