Gazpacho z pomidorami malinowymi, czereśniami i kozim serem
Składniki na gazpacho z pomidorami malinowymi, czereśniami i kozim serem:
- 150 g czereśni
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki gęstego octu balsamicznego
- 100 g twarożku koziego
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować gazpacho z pomidorami malinowymi, czereśniami i kozim serem?
- Obrane ze skórki pomidory kroimy na ćwiartki. Wkładamy do blendera wraz z bazylią i czosnkiem.
- Dorzucamy wydrylowane czereśnie do blendera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miksujemy na gładkie puree. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.
- Gazpacho podajemy z kozim serem, świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy lekko octem balsamicznych i posypujemy świeżą bazylią.
Żeberka w glazurze czereśniowej
Składniki na żeberka w glazurze czereśniowej:
Przyprawy do mięsa:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 goździki
- 1/3 kuminu
- 1/3 suszonego rozmarynu
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/3 suszonego rozmarynu
- 1 ½ łyżeczka cukru kokosowego
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki do glazury:
- 2 szklanki wydrylowanych czereśni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego malinowego
- 1 gałązka świeżej bazylii
- 1 łyżka miodu
Jak przygotować żeberka w glazurze czereśniowej?
- Wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu. Żeberka polewamy olejem i obficie obsypujemy mieszkanką przypraw. Zostawiamy na jakiś czas w lodówce. Najlepiej na całą noc.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Dorzucamy czereśnie i dolewamy miód. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy ocet, pieprz i bazylię. Po chwili zdejmujemy z ognia i blendujemy sos.
- Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wsadzamy w przykrytej brytfance żeberka. Pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Po tym czasie zlewamy powstały płyn z pieczenia do naszej glazury. Dobrze go mieszamy i smarujemy żeberka.
- Pieczemy już bez przykrycia około 25 minut.
Sałatka z rukolą, czereśniami i ricottą
Składniki na sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą:
- rukola lub roszponka
- garść wydrylowanych czereśni
- 150 g serka ricotta
- 1 papryczka chili
- garść pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki uprażonego słonecznika
Składniki do dressingu:
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ szklanki zblendowanych czereśni
Jak przygotować sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą?
- Wszystkie składniki winegretu mieszamy ze sobą.
- Na sałacie układamy serek ricotta, pomidorki, papryczkę chili i uprażony słonecznik. Przed podaniem polewamy czereśniowym dresingiem.
Cherry trifle
Składniki na krem patissiere:
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 litra śmietany 36 proc.
- 1/4 szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 8 biszkoptów typu finger lady
- ½ szklanki wina Sherry
- 2 szklanki wydrylowanych czereśni
- 1/3 szklanki prażonych migdałów
- kilka sztuk całych czereśni
Jak przygotować krem pattisiere?
- Mleko gotujemy razem z wanilią. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, kiedy będą lekko puszyste, dodajemy mąkę i dalej ucieramy. Następnie wlewamy gorące mleko z wanilią - ciągle mieszając i uważając, żeby żółtka się nie ścięły.
- Przelewamy z powrotem do rondelka, w którym gotowało się mleko i stawiamy na ogień, aż masa lekko się zagotuje.
- Do ubitej śmietany dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Śmietana będzie gotowa, gdy będą się na niej formowały sztywne szczyty. Na dnie małego naczynia układamy ½ biszkoptów. Polewamy je ¼ wina sherry. Następnie układamy wydrylowane czereśnie i ½ kremu pattisiere, upewniając się, że owoce będą całkowicie przykryte. Kolejno kładziemy ½ ubitej śmietany. Powtarzamy kolejność warstw.
- Posypujemy prażonymi migdałami (które ostygły) i dekorujemy świeżymi czereśniami.
- Przed podaniem odstawiamy deser do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
- Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady
- Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: