Dania z czereśniami według Grzegorza Zawieruchy. Sprawdź przepisy na gazpacho, sałatkę i cherry trifle

Wreszcie są czereśnie
Ruszył długo wyczekiwany sezon na czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na dania z czereśniami prezentuje zwycięzca 8. edycji "MasterChefa", Grzegorz Zawierucha. Zobacz przepisy na gazpacho z czereśniami, żeberka w glazurze czereśniowej, sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą oraz cherry trifle.

Gazpacho z pomidorami malinowymi, czereśniami i kozim serem

Składniki na gazpacho z pomidorami malinowymi, czereśniami i kozim serem:

  • 150 g czereśni
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki gęstego octu balsamicznego
  • 100 g twarożku koziego
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować gazpacho z pomidorami malinowymi, czereśniami i kozim serem?

  1. Obrane ze skórki pomidory kroimy na ćwiartki. Wkładamy do blendera wraz z bazylią i czosnkiem.
  2. Dorzucamy wydrylowane czereśnie do blendera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miksujemy na gładkie puree. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.
  3. Gazpacho podajemy z kozim serem, świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy lekko octem balsamicznych i posypujemy świeżą bazylią.

Żeberka w glazurze czereśniowej

Składniki na żeberka w glazurze czereśniowej:

Przyprawy do mięsa:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 goździki
  • 1/3 kuminu
  • 1/3 suszonego rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/3 suszonego rozmarynu
  • 1 ½ łyżeczka cukru kokosowego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Składniki do glazury:

  • 2 szklanki wydrylowanych czereśni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego malinowego
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 1 łyżka miodu

Jak przygotować żeberka w glazurze czereśniowej?

  1. Wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu. Żeberka polewamy olejem i obficie obsypujemy mieszkanką przypraw. Zostawiamy na jakiś czas w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Dorzucamy czereśnie i dolewamy miód. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy ocet, pieprz i bazylię. Po chwili zdejmujemy z ognia i blendujemy sos.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wsadzamy w przykrytej brytfance żeberka. Pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Po tym czasie zlewamy powstały płyn z pieczenia do naszej glazury. Dobrze go mieszamy i smarujemy żeberka.
  4. Pieczemy już bez przykrycia około 25 minut.

Sałatka z rukolą, czereśniami i ricottą

Składniki na sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą:

  • rukola lub roszponka
  • garść wydrylowanych czereśni
  • 150 g serka ricotta
  • 1 papryczka chili
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki uprażonego słonecznika

Składniki do dressingu:

  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki zblendowanych czereśni

Jak przygotować sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą?

  1. Wszystkie składniki winegretu mieszamy ze sobą.
  2. Na sałacie układamy serek ricotta, pomidorki, papryczkę chili i uprażony słonecznik. Przed podaniem polewamy czereśniowym dresingiem.

Cherry trifle

Składniki na krem patissiere:

  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 litra śmietany 36 proc.
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 8 biszkoptów typu finger lady
  • ½ szklanki wina Sherry
  • 2 szklanki wydrylowanych czereśni
  • 1/3 szklanki prażonych migdałów
  • kilka sztuk całych czereśni

Jak przygotować krem pattisiere?

  1. Mleko gotujemy razem z wanilią. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, kiedy będą lekko puszyste, dodajemy mąkę i dalej ucieramy. Następnie wlewamy gorące mleko z wanilią - ciągle mieszając i uważając, żeby żółtka się nie ścięły.
  2. Przelewamy z powrotem do rondelka, w którym gotowało się mleko i stawiamy na ogień, aż masa lekko się zagotuje.
  3. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Śmietana będzie gotowa, gdy będą się na niej formowały sztywne szczyty. Na dnie małego naczynia układamy ½ biszkoptów. Polewamy je ¼ wina sherry. Następnie układamy wydrylowane czereśnie i ½ kremu pattisiere, upewniając się, że owoce będą całkowicie przykryte. Kolejno kładziemy ½ ubitej śmietany. Powtarzamy kolejność warstw.
  4. Posypujemy prażonymi migdałami (które ostygły) i dekorujemy świeżymi czereśniami.
  5. Przed podaniem odstawiamy deser do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Grzegorz Zawierucha

podziel się:

Pozostałe wiadomości