Materiał promocyjny

Pyszności z żółtym serem: farszynki, tosty i żytnia kanapka. Proste przepisy Piotra Kucharskiego

Kuchnia. Serowe smakołyki
Farszynki, tosty i żytnia kanapka – takie pyszności z żółtym serem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Przepisy są proste, a dania bardzo smaczne. Polecamy.

Farszynki z serem

Składniki na farszynki z serem:

  • 1 kg ziemniaków
    • ok. 120 g mąki ziemniaczanej
      • jajko
        • bułka tarta do obtaczania
          • olej do smażenia

            Farsz:

            • cebula
              • 2-3 łyżki masła
                • 2 pęczki botwinki
                  • 120 g sera "Wyrazisty" Hochland Sielski

                    Do podania:

                    • kilka łyżek kwaśnej śmietany
                      • posiekany szczypiorek
                        • kilka rzodkiewek

                          Jak przygotować farszynki z serem:

                          1. Ziemniaki gotujemy w skorupkach do miękkości. Obieramy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Mieszamy z mąką i jajkami i wyrabiamy na gładkie ciasto.
                            1. Na patelni podduszamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę botwinkę i podduszamy. Ser kroimy w drobną kostkę i mieszamy z przestudzoną botwinką.
                              1. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz i sklejamy podłużne krokieciki.
                                1. Na patelni rozgrzewamy olej, farszynki obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
                                  1. Podajemy z kwaśną śmietaną, posiekanym szczypiorkiem oraz plasterkami rzodkiewki.

                                    Tosty z serem i szparagami

                                    Składniki na tosty z serem i szparagami:

                                    • 4 duże kromki jasnego pieczywa na zakwasie
                                      • masło
                                        • pęczek zielonych szparagów
                                          • 4 plasterki boczku
                                            • 8 plasterków sera "Klasyczny" Hochland Sielski
                                              • 2 małe główki sałaty rzymskiej
                                                • sól i pieprz

                                                  Sos:

                                                  • 100 ml oliwy z oliwek
                                                    • łyżeczka musztardy
                                                      • łyżeczka miodu
                                                        • 2 łyżki octu winnego

                                                          Jak przygotować tosty z serem i szparagami:

                                                          1. Pieczywo smarujemy masłem i grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni obsmażamy boczek aż będzie bardzo chrupiący. Następnie grillujemy szparagi oraz sałatę przekrojoną wzdłuż na połowę.
                                                            1. Wszystkie składniki na sos przelewamy do słoika, energicznie mieszamy, żeby wszystko się połączyło.
                                                              1. Zgrillowane sałaty przekładamy do miski, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Układamy na kanapkach, posypujemy pokruszonym boczkiem, na wierzchu układamy szparagi oraz zwinięty w ruloniki ser.

                                                                Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                Żytnia kanapka do szkoły

                                                                Składnik na żytnią kanapkę:

                                                                • 4 kromki żytniego sera na zakwasie
                                                                  • masło
                                                                    • 8 plasterków sera "Śmietankowy" Hochland Sielski
                                                                      • ogórek
                                                                        • kilka rzodkiewek
                                                                          • szczypiorek
                                                                            • sól i pieprz

                                                                              Jak przygotować żytnią kanapkę:

                                                                              Pieczywo smarujemy masłem. Szczypiorek i rzodkiewkę siekamy i posypujemy nimi każdy plasterek sera, które zwijamy w ruloniki i układamy po dwa na czterech kromkach chleba. Ogórka kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw na cienkie paski. Układamy je obok ruloników sera. Kanapki składamy i wkładamy do opakowania po serze.

                                                                              Prosty przepis na chleb żytni na zakwasie

                                                                              Składniki na chleb żytni na zakwasie:

                                                                              Zakwas:

                                                                              • łyżeczka startera zakwasu
                                                                                • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
                                                                                  • 150 g/ml wody

                                                                                    Ciasto właściwe:

                                                                                    • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
                                                                                      • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
                                                                                        • 400 g mąki żytniej typ 720
                                                                                          • 500 g/ml wody
                                                                                            • 20 g soli

                                                                                              Jak przygotować chleb żytni na zakwasie:

                                                                                              1. Zakwas (dzień przed pieczeniem): do startera zakwasu dodajemy mąkę i wodę. Mieszamy, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
                                                                                                1. Ciasto właściwe: do zakwasu dodajemy resztę składników na ciasto i dokładnie mieszamy.
                                                                                                  1. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 4-5 godzin.
                                                                                                    1. Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Smarujemy masłem dwie duże keksówki o długości 22 cm. Przykrywamy foliowym workiem i odstawiamy na 2-3 godzin do wyrośnięcia.
                                                                                                      1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. Ciasto obsypujemy mąką u góry, cechujemy, wstawiamy keksówki, parujemy piekarnik i pieczemy około 45-50 minut.
                                                                                                        1. Po tym czasie wyjmujemy chleby z piekarnika, następnie z foremek i odstawiamy na kratki do studzenia, aby odparowały.

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                                                          Zapiekanka z mięsem i warzywami czy grillowana kaczka? Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                          Begonie, stokrotki, orchidee, róże - te kwiaty można jeść. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej

                                                                                                          Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana

                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana