Warkocze z makaronu, ciasto drożdżowe i zakręcony szpinak w cieście. Poznaj plecione przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan i jego przepisy na drożdżowe, warkocze z makaronu i szpinak w cieście.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Kwiecień plecień, a więc i my pleciemy w naszej kuchni. Kwietniowe przepisy na wyjątkowo efektowne (i efektywne) dania w Dzień Dobry TVN prezentuje jak zwykle niezawodny Andrzej Polan. Sprawdź, jak zrobić pleciony makaron, ciasto drożdżowe i zakręcony szpinak w cieście.

Makaron z zielonym sosem z indyka, ciecierzycy i młodej marchwi

Składniki na makaron z zielonym sosem z indyka, ciecierzycy i młodej marchwi:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 500g mięsa z uda z indyka b/s b/k
  • pęczek młodej marchewki
  • 200g ciecierzycy z puszki
  • seler naciowy
  • 200g groszku zielonego mrożonego
  • wędzona papryka, ostra papryka, liść laurowy
  • tymianek świeży
  • 1 cukinia
  • szczypiorek, koperek, nartka pietruszki
  • 1 passata pomidorowa
  • 150g sera dojrzewającego tartego

Jak przygotować makaron z zielonym sosem z indyka, ciecierzycy i młodej marchwi?

  1. Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą - wyjątkowo przy tym daniu. Dzielimy go na 4 porcje, każdą porcję na 3. Układamy na to wąsy szczypiorku, koper, paski cukinii, staramy się zapleść warkocze. Skrapiamy olejem i posypujemy serem.
  2. W rondlu przesmażamy na oleju szczypiorek, dodajemy pokrojone mięso z indyka, dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy i podlewamy niedużą ilością wody lub bulionu. Po odparowaniu dodajemy passatę, pozostałe warzywa. Dusimy do miękkości mięsa.
  3. Na powstały gulasz wykładamy warkocze z makaronu, zapiekamy w piekarniku.

Zakręcony szpinak w cieście

Składniki na zakręcony szpinak w cieście:

  • 2 opakowania szpinaku
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200g boczku wędzonego w kostce
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • 1 jabłko
  • świeża papryka czerwona
  • 1 opakowanie sera solankowego
  • 4 jajka

Jak przygotować zakręcony szpinak w cieście?

  1. Na oleju przesmażamy boczek na złoty kolor, dodajemy szczypiorek i szpinak, chwilę smażymy aż szpinak zmięknie. Mieszamy go z pokrojoną papryką, serem oraz kaszą i tartym jabłkiem. Doprawiamy pieprzem. Na koniec 2 jajka roztrzepane i wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Arkusze ciasta smarujemy olejem i nakładamy kolejne. Tak powinniśmy złożyć trzy arkusze na siebie, wykładamy farsz i zwijamy rulony.
  3. Układamy w formie ślimaka na blaszce, smarujemy raz jeszcze olejem, możemy posypac serem.
  4. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 35 minut.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem:

  • 1kg mąki
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 200g masła
  • 2szt cukru wanilinowego
  • 500ml mleka
  • szczypta soli
  • 200g cukru
  • 70g drożdży
  • 4 laski rabarbaru
  • rozmaryn świeży
  • miód

Jak przygotować ciasto drożdżowe z rabarbarem?

  1. Z drożdży, podgrzanego mleka, 2 łyżek cukru, 4-5 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy.
  2. Żółtka, jajka, cukier, cukier wanilinowy ubijamy na kogel mogel.
  3. Do rozczynu dodajemy jajka ubite, rozpuszczone masło i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Rabarbar kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na miodzie aromatyzując go wanilią i rozmarynem.
  5. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy na paski, układamy rabarbar i sklejamy. Splatamy warkocze, smarujemy jajkiem i po ponownym podrośnięciu pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości