Pascha wielkanocna
Składniki:
- 1 kg dobrze zmielonego sera twarogowego
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 10 g cukru wanilinowego
- 5 ugotowanych żółtek
- 100 g mieszanki orzechów
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 20 g pistacji
- 50 g rodzynek
- skórka z 2 limonek
Przygotowanie:
W robocie kuchennym lub misce utrzeć ugotowane żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kawałkami zimnego masła. Wszystkie składniki ubić do uzyskania kremowej konsystencji. Do powstałej masy stopniowo dodawać ser twarogowy - jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać trochę słodkiej śmietanki. Gdy masa jest już dobrze wymieszana, na koniec należy dodać pokrojone suszone owoce, mieszankę orzechów, skórkę z limonki i pistacje. Gotową masę przełożyć na metalowy cedzak wyłożony pieluchą lub bawełnianą ścierką. Przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki na całą noc, następnie wyjąć i udekorować suszonymi owocami.
Klasyczny pieczony sernik
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g masła
- 250 g cukru
- 8 jaj
- 10 ml aromatu migdałowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 pomarańcze
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g cukru pudru
- 100 g świeżych owoców
- mąka krupczatka do wysypania formy
Przygotowanie:
Morele i daktyle pokroić na mniejsze kawałki, zamoczyć w wodzie i po 15 minutach odcedzić. W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodać twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Pozostałe białka ubić na sztywno i dodać do masy twarogowej delikatnie mieszając. Na koniec dodać posiekane wcześniej suszone owoce. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką krupczatką. Wlać masę do środka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 st. C na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika należy wbić w niego wykałaczkę - jeśli po wyciągnięciu będzie sucha to znak, że sernik jest już upieczony. Sernik posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
Sernik pieczony w kąpieli wodnej
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Herbatniki zmiksować razem z orzechami w mikserze kuchennym. W rondelku rozpuścić masło, dodać kakao i wlać do mieszanki herbatników i orzechów dokładnie razem mieszając. Masę przełożyć do spodu na sernik i równo rozłożyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st. C przez 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa serowa:
- 1 l śmietanki 30 proc.
- 150 g cukru
- 200 g białej czekolady
- 720 g sera twarogowego
- 7 jaj
- 2 laski wanilii
Przygotowanie:
W metalowym rondelku podgrzać śmietankę razem z wanilią, cukrem i białą czekoladą cały czas mieszając. Gdy czekolada i cukier się rozpuszczą, zdjąć z ognia i dodać serek twarogowy i całe jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wlać do wcześniej wypieczonego spodu przez metalowe sitko, aby zatrzymać grudki i kawałki laski wanilii. Naczynie z masą wstawić na głęboką blachę do pieczenia, do której należy nalać wodę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na około 1,5 godziny. Po tym czasie sernik należy wyjąć z piekarnika i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu z piekarnika ciasto będzie luźne, co jest bardzo ważne, ponieważ później dzięki temu jest ono kremowe.
Sos malinowy:
- 250 g mrożonych malin
- 150 g cukru
- 50 ml miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Maliny przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i zagotować. Następnie zmiksować robotem kuchennym, dodając na koniec miód i sok z cytryny. Gotowym sosem polewać porcje sernika.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Roślinne dekoracje w słoju i wieniec wielkanocny. Jak zrobić je w domu?
- Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach. Dlaczego warto je jeść?
- Wiosna w domu. Jak zrobić stroiki z kwiatów cebulkowych?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf