Mała odmiana na wielkanocnym stole: makaron z indykiem, pollo e patate i kurczak z grzybami

Matteo Brunetti
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Dania z mięsem przygotował dla nas Matteo Brunetti. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak zrobić: makaron z indykiem, pollo e patate, kurczaka z grzybami oraz chrupiące polędwiczki z kurczaka w panierce panko i sosie barbecue.

Makaron z indykiem

Składniki na makaron z indykiem:

  • 250 g makaronu świderki
    • 500 g szynki z piersi indyka (mielonej)
      • 2 pomarańcze
        • 100 g parmezanu
          • świeża bazylia
            • 250 g pomidorków
              • szalotka
                • oliwa
                  • sól
                    • pieprz

                      Jak przygotować makaron z indykiem:

                      Na dużej patelni wylać oliwę i usmażyć na niej posiekaną drobno szalotkę. Dodać szynkę. Jak się ładnie przyrumieni, zetrzeć skórkę z pomarańczy, odłożyć ją na później, wycisnąć sok z pomarańczy i dolać do patelni. Dodać pomidorki krojone w ćwiartki, przyprawić solą i pieprzem, i usmażyć.

                      Ugotować makaron w solonej wodzie aż będzie al dente. Odcedzić makaron i wrzucić na patelnię. Wymieszać wszystko i udekorować świeżą bazylią i parmezanem.

                      Pollo e patate

                      Składniki na pollo e patate:

                      • 500 g nóżek kurczaka
                        • 300 g ziemniaków
                          • 300 g batatów
                            • świeża pietruszka
                              • świeży rozmaryn
                                • świeży tymianek
                                  • sól
                                    • pieprz
                                      • oliwa
                                        • 5-6 ząbków czosnku
                                          • miód

                                            Jak przygotować pollo e patate:

                                            Nóżki kurczaka przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć w miodzie. Obrać ziemniaki i bataty, pokroić w kostkę, gotować przez 10 minut w gorącej wodzie. W brytfance polać oliwę, położyć ziemniaki, bataty przyprawić je solą i pieprzem. Dodać świeże zioła w gałązkach i czosnek rozmiażdżony. Położyć na to kurczaka, polać wszystko oliwą i wymieszać. Na 30 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Wymieszać całość i ponownie wstawić na 10-15 minut do piekarnika nastawionego na 250 st. C na opcję grill.

                                            Kurczak z grzybami

                                            Składniki na kurczaka z grzybami:

                                            • 300 g udek kurczaka
                                              • 300 g podudzia kurczaka
                                                • 50 g suszonych prawdziwków
                                                  • szalotka
                                                    • ząbek czosnku
                                                      • 55 g białego wina
                                                        • 30 g mąki
                                                          • świeży rozmaryn
                                                            • świeży tymianek
                                                              • oliwa
                                                                • sól
                                                                  • pieprz
                                                                    • 100 g śmietany 30 proc.

                                                                      Jak przygotować kurczaka z grzybami:

                                                                      Namoczyć grzyby (trzymać je w wodzie przez 30 minut). Posiekać drobno szalotkę i czosnek. Usmażyć je na dużej patelni na oliwie. Obtoczyć kurczaka w mące i położyć go na patelnię. Przyrumienić z każdej strony. Dolać białego wina i posiekanych świeżych przypraw. Smażyć przez parę minut. Dodać grzyby i 300 g wody, w której były moczone. Dusić przez 50 minut na przykrytej patelni. Odkryć patelnię, wlać śmietanę i smażyć przez jeszcze 10 minut.

                                                                      Chrupiące polędwiczki z kurczaka w panierce panko i sosie barbecue

                                                                      Składniki na polędwiczki z kurczaka:

                                                                      • 500 g polędwiczek z kurczaka
                                                                        • 250 g panierki panko
                                                                          • sól
                                                                            • pieprz
                                                                              • 1 l oleju do smażenia
                                                                                • 100 g mąki
                                                                                  • łyżka słodkiej papryki
                                                                                    • łyżka kurkumy
                                                                                      • 2 jajka
                                                                                        • kolendra do dekoracji

                                                                                          Sos:

                                                                                          • 250 g passaty pomidorowej
                                                                                            • 10 g koncentratu pomidorowego
                                                                                              • cebula
                                                                                                • ząbek czosnku
                                                                                                  • 40 g masła
                                                                                                    • 50 g cukru
                                                                                                      • 80 g białego octu
                                                                                                        • 50 g musztardy
                                                                                                          • łyżeczka chili
                                                                                                            • łyżka sosu worcestershire
                                                                                                              • sól
                                                                                                                • pierz

                                                                                                                  Jak przygotować polędwiczki z kurczaka:

                                                                                                                  Sos: usmażyć na małym ogniu masło z posiekanym czosnkiem i posiekaną cebulą. Stopniowo wlewać ocet aż odparuje. Dodać sos pomidorowy razem z koncentratem i wymieszać. Dodać cukier, musztardę i tabasco. Dalej smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire, i smażyć aż sos ściemnieje. Przetrzeć przez sitko.

                                                                                                                  Polędwiczki ubić tak, aby były płaskie. Do miski wsypać mąkę, paprykę, kurkumę, łyżkę soli i trochę pieprzu. Wymieszać całość. Polędwiczki obtoczyć w mące, potem w rozbitym jajku, a potem w panierce panko. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 170 st. C aż będą złote. Wyciągnąć i przyprawić solą i pieprzem.

                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                  >>> Zobacz także:

                                                                                                                  Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                                  10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić

                                                                                                                  Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"

                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                  Autor: Iza Dorf

                                                                                                                  Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości