Żur tradycyjny
Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
- zakwas z mąki żytniej i owsianej
- 2 łyżki mąki
- pieprz, sól i majeranek do smaku
- czosnek
- 3-4 grzyby suszone,
- kwaśna śmietana 2/3 szklanki,
- biała kiełbasa ugotowana i pokrojona w kostkę lub plasterki,
- musztarda 2-3 łyżki
Zakwas na żur
Przygotowujemy 3-4 dni potrzebujemy 1 litr wody i kilogram mąki, zakwas „dokarmiamy” przez kilka dni zaczynamy od przegotowania 1 litra wody, do którego na początku wsypujemy ½ szklanki mąki żytniej, czynność powtarzamy stopniowo dosypując mąki, ostatniego dnia wsypujemy ½ szklanki mąki owsianej, zakwas dopóki dojrzewa powinien stać w ciepłym miejscu dodajemy liść laurowy, czosnek, ziele angielskie , nie dodajemy soli.
Przygotowanie:
Wywar zagotować z zakwasem wymieszanym ze śmietaną i mąką, dodać kiełbaskę, chwilę pogotować i doprawić do smaku ziołami i musztardą. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić, połączyć z wywarem.
Pieczeń drobiowa z jajkiem i marchewką
Składniki:
- 1 kg surowego, zmielonego mięsa drobiowego
- jajka surowe - 2 szt.
- jajka ugotowane - 3 szt.
- 2 średniej wielkości marchewki ugotowane
- bułka namoczona w mleku
- sól, pieprz
- ulubiona przyprawa do drobiu
- czosnek, kolendra, pietruszka
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą składniki pieczeni. Do wysmarowanej foremki i obsypanej bułką wykładamy ½ porcji mięsa na nim układamy całe ugotowane jajka i marchewki, następnie przykrywamy resztą mięsa pieczemy ok. godzinę w 180 st. C.
Podajemy z dodatkiem sosów owocowych np. z berberysu, żurawiny, musztardą lub ćwikłą.
Masło pokrzywowe
Składniki:
- masło śmietankowe
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- garść młodej pokrzywy
- sól
Przygotowanie:
Miksujemy oliwę z czosnkiem i młodą pokrzywą następnie dodajemy masło śmietankowe, sól i znowu miksujemy. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
Chleb graham bez zakwasu z drożdżami
Składniki:
- mąka graham 1 kg
- sól
- 10 dag drożdży
- nasiona: sezam, siemię lniane, nasiona słonecznika, dyni
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzamy w ½ szklanki przegotowanej ciepłej wody z 1 łyżką cukru – drożdże muszą ruszyć. Wsypujemy mąkę, nasiona, czarny pieprz grubo mielony, po czym zagniatamy. Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy otrębami pszennymi. Wykładamy ¾ jej wysokości i czekamy, aż podrośnie na równo z blaszką. Pieczemy ok. godzinę w 190 stopni C.
Sernik z kwiatami
Sernik z jadalnymi kwiatami i syropem sosnowym lub konfiturą z berberysu, konfiturą z włoskiego orzecha
Składniki:
- ser twarogowy lub 2 duże jogurty greckie
- 2 budynie w proszku
- 5 jajek
- około 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki po czym wylewamy do natłuszczonej formy i wyłożonej biszkoptami lub herbatnikami. Pieczemy około godzinę w 180 stopni C. Sernik możemy udekorować słodką polewą, ulubioną konfiturą czy syropem. W sezonie warto spróbować z jadalnymi kwiatami: forsycją, stokrotkami, mniszkiem lekarskim czy miętą. Oczyszczone kwiaty układamy na powierzchni przestudzonego sernika, następnie zalewamy lekko stężałą przezroczystą galaretką i wstawiamy do lodówki.
Pasztet jajeczno-pieczarkowy
Składniki:
- 15 dag sera żółtego
- marchewka ugotowana i pokrojona w grubą kostkę
- 1 op. zielonego groszku
- 12 ugotowanych jajek
- 2 surowe jajka
- sól, pieprz ziołowy
- 2 łyżki domowego majonezu
- pietruszka zielona natka lub szczypior
- 20 dag pieczarek
Przygotowanie:
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podduszamy na oleju bez cebuli, ścieramy ser żółty, dodajemy jaja, warzywa i drobno pokrojone zioła świeże. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i przekładamy do natłuszczonych, wysypanych bułką foremek. Pieczemy w 180 st. C około 50 minut. Podajemy na ciepło z dowolnym sosem.
Jajka kiszone w burakach
Sok z kiszonych buraków
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 l przegotowanej wody
- 1 czubata łyżka soli
- 3-4 ząbki czosnku
- skórka razowego chleba na zakwasie
Przygotowanie:
Buraki obrać, umyć i pokroić w plastry, wrzucić do dużego słoja i zalać wodą. Dodać ząbki czosnku, sól i zawiniętą w gazę skórkę chleba, w celu przyspieszenia fermentacji. Można dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Raz dziennie zamieszać drewnianą łyżką. Po 3 dniach wyjąć skórkę z chleba. Kiszone buraki są gotowe po ok. 5-7 dniach.
Jajka kiszone
Składniki:
- 2 szklanki soku z kiszonych buraków
- ½ szkl. octu jabłkowego
- 10 dag miodu, 2 laski cynamonu
- 3 goździki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 obrane ząbki czosnku
Przygotowanie:
Zalewę gotować przez 5 minut. Przestudzić. Zalać tym 8 jaj ugotowanych na twardo.
Zobacz też:
Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"
Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?
Wielkanocne baby, babki i babeczki
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat