Frykasy z Kodnia, czyli tradycyjne dania na Wielkanoc. Gospodyni zdradza swoje przepisy

''Wielkanocne frykasy z Kodnia'', reporter: Piotr Wojtasik.
Na Wielkanoc przygotuj świąteczne dania według przepisów Pauliny Pietrusik, gospodyni z Kodnia. Skorzystaj z tradycyjnych przepisów na żur, pieczeń drobiową, masło pokrzywowe, domowy chleb, pasztet jajeczno-pieczarkowy, jajka kiszone w burakach i sernik z kwiatami.

Żur tradycyjny

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
  • zakwas z mąki żytniej i owsianej
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz, sól i majeranek do smaku
  • czosnek
  • 3-4 grzyby suszone,
  • kwaśna śmietana 2/3 szklanki,
  • biała kiełbasa ugotowana i pokrojona w kostkę lub plasterki,
  • musztarda 2-3 łyżki

Zakwas na żur

Przygotowujemy 3-4 dni potrzebujemy 1 litr wody i kilogram mąki, zakwas „dokarmiamy” przez kilka dni zaczynamy od przegotowania 1 litra wody, do którego na początku wsypujemy ½ szklanki mąki żytniej, czynność powtarzamy stopniowo dosypując mąki, ostatniego dnia wsypujemy ½ szklanki mąki owsianej, zakwas dopóki dojrzewa powinien stać w ciepłym miejscu dodajemy liść laurowy, czosnek, ziele angielskie , nie dodajemy soli.

Przygotowanie:

Wywar zagotować z zakwasem wymieszanym ze śmietaną i mąką, dodać kiełbaskę, chwilę pogotować i doprawić do smaku ziołami i musztardą. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić, połączyć z wywarem.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i marchewką

Składniki:

  • 1 kg surowego, zmielonego mięsa drobiowego
  • jajka surowe - 2 szt.
  • jajka ugotowane - 3 szt.
  • 2 średniej wielkości marchewki ugotowane
  • bułka namoczona w mleku
  • sól, pieprz
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • czosnek, kolendra, pietruszka

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą składniki pieczeni. Do wysmarowanej foremki i obsypanej bułką wykładamy ½ porcji mięsa na nim układamy całe ugotowane jajka i marchewki, następnie przykrywamy resztą mięsa pieczemy ok. godzinę w 180 st. C.

Podajemy z dodatkiem sosów owocowych np. z berberysu, żurawiny, musztardą lub ćwikłą.

Masło pokrzywowe

Składniki:

  • masło śmietankowe
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • garść młodej pokrzywy
  • sól

Przygotowanie:

Miksujemy oliwę z czosnkiem i młodą pokrzywą następnie dodajemy masło śmietankowe, sól i znowu miksujemy. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.

Chleb graham bez zakwasu z drożdżami

Składniki:

  • mąka graham 1 kg
  • sól
  • 10 dag drożdży
  • nasiona: sezam, siemię lniane, nasiona słonecznika, dyni

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzamy w ½ szklanki przegotowanej ciepłej wody z 1 łyżką cukru – drożdże muszą ruszyć. Wsypujemy mąkę, nasiona, czarny pieprz grubo mielony, po czym zagniatamy. Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy otrębami pszennymi. Wykładamy ¾ jej wysokości i czekamy, aż podrośnie na równo z blaszką. Pieczemy ok. godzinę w 190 stopni C.

Sernik z kwiatami

Sernik z jadalnymi kwiatami i syropem sosnowym lub konfiturą z berberysu, konfiturą z włoskiego orzecha

Składniki:

  • ser twarogowy lub 2 duże jogurty greckie
  • 2 budynie w proszku
  • 5 jajek
  • około 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki po czym wylewamy do natłuszczonej formy i wyłożonej biszkoptami lub herbatnikami. Pieczemy około godzinę w 180 stopni C. Sernik możemy udekorować słodką polewą, ulubioną konfiturą czy syropem. W sezonie warto spróbować z jadalnymi kwiatami: forsycją, stokrotkami, mniszkiem lekarskim czy miętą. Oczyszczone kwiaty układamy na powierzchni przestudzonego sernika, następnie zalewamy lekko stężałą przezroczystą galaretką i wstawiamy do lodówki.

Pasztet jajeczno-pieczarkowy

Składniki:

  • 15 dag sera żółtego
  • marchewka ugotowana i pokrojona w grubą kostkę
  • 1 op. zielonego groszku
  • 12 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki domowego majonezu
  • pietruszka zielona natka lub szczypior
  • 20 dag pieczarek

Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podduszamy na oleju bez cebuli, ścieramy ser żółty, dodajemy jaja, warzywa i drobno pokrojone zioła świeże. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i przekładamy do natłuszczonych, wysypanych bułką foremek. Pieczemy w 180 st. C około 50 minut. Podajemy na ciepło z dowolnym sosem.

Jajka kiszone w burakach

Sok z kiszonych buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 l przegotowanej wody
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • skórka razowego chleba na zakwasie

Przygotowanie:

Buraki obrać, umyć i pokroić w plastry, wrzucić do dużego słoja i zalać wodą. Dodać ząbki czosnku, sól i zawiniętą w gazę skórkę chleba, w celu przyspieszenia fermentacji. Można dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Raz dziennie zamieszać drewnianą łyżką. Po 3 dniach wyjąć skórkę z chleba. Kiszone buraki są gotowe po ok. 5-7 dniach.

Jajka kiszone

Składniki:

  • 2 szklanki soku z kiszonych buraków
  • ½ szkl. octu jabłkowego
  • 10 dag miodu, 2 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 obrane ząbki czosnku

Przygotowanie:

Zalewę gotować przez 5 minut. Przestudzić. Zalać tym 8 jaj ugotowanych na twardo.

Zobacz też:

Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"

Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?

Wielkanocne baby, babki i babeczki

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości