Potrawy wielkanocne - babka
Tegoroczne święta Wielkanocne znowu będą mocno odbiegały, od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Choć musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań, to - na szczęście - ze świątecznych przysmaków już nie. Co powinno znaleźć się na stole? Przede wszystkim babka. Jak ją przygotować? W tym celu Mikołaj Rej postanowił spotkać się z Mirką Wilk, pasjonatką gotowania z Wielkiego. - Zrobimy babę z przedwojennego przepisu - mówiła w rozmowie z Mikołajem Reyem. Czego potrzebujemy do jej przygotowania?
Składniki na babę wielkanocną:
- Mamy przygotowane 24 żółtka. Dodajemy do nich 30 dag cukru. Miskę z jajkami i cukrem wstawiamy do kąpieli wodnej i ubijamy trzepaczką. Kiedy składniki już połączą, dodajemy 30 dag mąki i mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło - tak 150 g - mówiła Mirka Wilk.
Ciasto trzeba ucierać przez ok. 30 minut. Gdy uzyskamy jednolitą, gładką masę przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut.
Ale święta wielkanocne to nie tylko babka. Na stole muszą się znaleźć tradycyjne potrawy jak żurek, barszcz biały czy mięsiwo. Nie może zabraknąć jajek. Co swoim najbliższym serwuje Mirka?
- Na pewno żurek, biała kiełbasa, szynka gotowana w całości z kością - powiedziała gospodyni.
Jaką mąkę wybrać na babę? Mąka orkiszowa, tortowa czy luksusowa?
Mikołaj Rey wyjaśnił, jakie właściwości mają poszczególne rodzaje mąk. Którą wybrać do wielkanocnych wypieków?
- Do babki wielkanocnej najlepsze będą mąki typu 500-550. Będą to m.in. mąka wrocławska, poznańska czy luksusowa. Ale nie tylko. Z powodzeniem możemy użyć także krupczatki lub mąki tortowej. Ta ostania będzie doskonała także do biszkoptów czy ciasta drożdżowego - mówił w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
Osoby, które zdecydują się na samodzielne przygotowanie baby, muszą pamiętać, że ciasto nie wyjdzie, jeśli sięgniemy po tzw. mąki bezglutenowe (ryżowa, kukurydziana, gryczana). - Gluten gwarantuje puszystość. Jeśli go zabraknie ciasto, po upieczeniu, będzie bardzo klejące - dodał.
Dzień Dobry TVN
Co się stanie, jeśli do ciasta dodamy zbyt dużo mąki? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale:
Zobacz także:
Baby boom u sióstr Mancewicz. "Doszło nawet do tego, że w tym samym czasie robiłyśmy się głodne"
10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Łukasz Kowalski, Mikołaj Rey