Materiał promocyjny

Lekkie dania na wiosnę. Dieta sprzyjająca równowadze kwasowo zasadowej

Lekko na wiosnę - poprawka 2
Wiosna to dobry czas na zmianę nawyków żywieniowych. Daria Ładocha proponuje proste przepisy na lekkie dania - na słodko i na słono. Smacznego!

Krem z cukinii na mleku kokosowym z orzechami laskowymi

Składniki na krem z cukinii:

  • 4 cukinie
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • pęczek bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • litr bulionu
  • pęczek mięty
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Do posypania:

  • orzechy laskowe prażone

Jak przygotować krem z cukinii:

W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz cukinię i chwilę podsmażaj. Dodaj sól i pieprz. Jak cukinia zacznie się rumienić to dodaj bulion oraz groszek. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj bazylię, miętę i mleko kokosowe i zblenduj na gładki krem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj orzechami laskowymi.

Komosa ryżowa z pomidorami, grillowaną cukinią i cytrynowym jogurtem

Składniki na komosę ryżową:

  • 2 cukinie pokrojone w plastry
  • cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g komosy ryżowej
  • garść pistacji bez łupinek
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • łyżka posiekanych liści mięty
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

Jak przygotować komosę ryżową:

Plasterki cukinii wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i kminem rzymskim. Możesz je grillować w elektrycznym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją grill. Komosę ryżową ugotuj w wodzie w proporcji 2:1 do miękkości, ale na sposób al dente. W szerokim rondlu podgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dorzuć pomidorki koktajlowe i podsmażaj aż pomidorki się rozpadną. Dodaj sól, pieprz i odrobinę wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj przecier pomidorowy. Całość zagotuj i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Obok w misce wymieszaj jogurt z ziołami oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż cukinię, dodaj pomidorową komosę i zrób kleksy z jogurtu oraz na koniec dodaj pistacje.

Pieczony bakłażan z granatem i orzechami włoskimi podany z miętowym bulgurem

Składniki na pieczonego bakłażana:

  • 3 bakłażany
  • 1/2 granata
  • oregano świeże
  • garść orzechów włoskich
  • zielona pietruszka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • garść kaparów

Dodatkowo:

  • 2 szklanki ugotowanego bulguru
  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • sól, pieprz
  • sok z limonki
  • chili w płatkach

Jak przygotować pieczonego bakłażana:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem. Bakłażany pokrój na plastry o grubości 2-3 cm i wymieszaj je z oliwą, octem balsamicznym oraz solą. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz 30 minut. Po upieczeniu dodaj świeże oregano i zieloną pietruszkę. Na sam koniec dodaj granat, kapary i orzechy włoskie. Wszystkie składniki bulguru wymieszaj ze sobą. Bakłażany układaj na kaszy i podawaj.

Owsianka z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami

Składniki na owsiankę:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki borówek amerykańskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżki pistacji bez łupiny utłuczonych w moździerzu

Jak przygotować owsiankę:

Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Gdy płatki zmiękną i uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj masło orzechowe. Na koniec podpraż płatki oraz pistacje. Udekoruj miskę wraz z borówkami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Pierniki udekorowane lukrem, czyli słodkie dzieła sztuki Jowity Woszczyńskiej. Poznaj przepisy mistrzyni świata

Kurczak panierowany, krokieciki i babka z makiem. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Sałatka z batatów, muffinki z boczkiem i faszerowane jajka. Oto niezwykłe przepisy na dania z majonezem

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

Źródło: Daria Ładocha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości