Krem z cukinii na mleku kokosowym z orzechami laskowymi
Składniki na krem z cukinii:
- 4 cukinie
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- pęczek bazylii
- 4 ząbki czosnku
- litr bulionu
- pęczek mięty
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Do posypania:
- orzechy laskowe prażone
Jak przygotować krem z cukinii:
W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz cukinię i chwilę podsmażaj. Dodaj sól i pieprz. Jak cukinia zacznie się rumienić to dodaj bulion oraz groszek. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj bazylię, miętę i mleko kokosowe i zblenduj na gładki krem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj orzechami laskowymi.
Komosa ryżowa z pomidorami, grillowaną cukinią i cytrynowym jogurtem
Składniki na komosę ryżową:
- 2 cukinie pokrojone w plastry
- cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g komosy ryżowej
- garść pistacji bez łupinek
- 200 ml jogurtu greckiego
- łyżka posiekanych liści mięty
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- łyżka posiekanej kolendry
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
Jak przygotować komosę ryżową:
Plasterki cukinii wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i kminem rzymskim. Możesz je grillować w elektrycznym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją grill. Komosę ryżową ugotuj w wodzie w proporcji 2:1 do miękkości, ale na sposób al dente. W szerokim rondlu podgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dorzuć pomidorki koktajlowe i podsmażaj aż pomidorki się rozpadną. Dodaj sól, pieprz i odrobinę wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj przecier pomidorowy. Całość zagotuj i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Obok w misce wymieszaj jogurt z ziołami oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż cukinię, dodaj pomidorową komosę i zrób kleksy z jogurtu oraz na koniec dodaj pistacje.
Pieczony bakłażan z granatem i orzechami włoskimi podany z miętowym bulgurem
Składniki na pieczonego bakłażana:
- 3 bakłażany
- 1/2 granata
- oregano świeże
- garść orzechów włoskich
- zielona pietruszka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- garść kaparów
Dodatkowo:
- 2 szklanki ugotowanego bulguru
- 4 łyżki posiekanej mięty
- sól, pieprz
- sok z limonki
- chili w płatkach
Jak przygotować pieczonego bakłażana:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem. Bakłażany pokrój na plastry o grubości 2-3 cm i wymieszaj je z oliwą, octem balsamicznym oraz solą. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz 30 minut. Po upieczeniu dodaj świeże oregano i zieloną pietruszkę. Na sam koniec dodaj granat, kapary i orzechy włoskie. Wszystkie składniki bulguru wymieszaj ze sobą. Bakłażany układaj na kaszy i podawaj.
Owsianka z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami
Składniki na owsiankę:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 200 ml mleka migdałowego
- 100 ml wody
- 4 łyżki borówek amerykańskich
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 2 łyżki pistacji bez łupiny utłuczonych w moździerzu
Jak przygotować owsiankę:
Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Gdy płatki zmiękną i uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj masło orzechowe. Na koniec podpraż płatki oraz pistacje. Udekoruj miskę wraz z borówkami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Kurczak panierowany, krokieciki i babka z makiem. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Daria Ładocha