Lukier
Składniki na lukier:
- 485 g cukru pudru
- 90 g świeżych białek
- 5-7 kropli soku z cytryny
Jak przygotować lukier?
- Białko i cukier puder umieść w misie miksera.
- Ucieraj na najniższych obrotach przez 10 minut.
- Pod koniec ucierania dodaj kilka kropli soku z cytryny.
Pierniczki
Składniki na pierniczki:
- 430 g mąki typu 650
- 5 g kakao
- 40 g przyprawy do piernika
- 80 g miodu
- 20 g syropu klonowego
- 60 g masła
- 140 g cukru pudru
- 2 jajka ( 100 g )
Jak przygotować pierniczki?
- Wymieszaj razem mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Rozpuść masło, syrop i miód.
- Dodaj cukier puder, jajka i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto piernikowe.
- Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 4 mm i wycinaj dowolne kształty.
- Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Aby pierniczki ładnie lśniły po upieczeniu posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i zapiecz w temperaturze 70 stopni przez 10 minut.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Wiosna w kuchni, czyli zielone dania według przepisów Andrzeja Polana
- Gofry bezglutenowe – jak przygotować smaczną fit przekąskę?
- Jakie właściwości i skład ma chleb świętojański?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Jowita Woszczyńska
podziel się: