Przepisy kulinarne

Pierniki udekorowane lukrem, czyli słodkie dzieła sztuki Jowity Woszczyńskiej. Poznaj przepisy mistrzyni świata

Przepisy kulinarne

Pierniki udekorowane lukrem, czyli słodkie dzieła sztuki Jowity Woszczyńskiej. Poznaj przepisy mistrzyni świata

Sugarcrafting, czyli artystyczne zdobienie tortów w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak przygotować idealne pierniczki z lukrem? Oto sprawdzone przepisy mistrzyni świata Jowity Woszczyńskiej.

Lukier

Składniki na lukier:

  • 485 g cukru pudru
  • 90 g świeżych białek
  • 5-7 kropli soku z cytryny

Jak przygotować lukier?

  1. Białko i cukier puder umieść w misie miksera.
  2. Ucieraj na najniższych obrotach przez 10 minut.
  3. Pod koniec ucierania dodaj kilka kropli soku z cytryny.

Pierniczki

Składniki na pierniczki:

  • 430 g mąki typu 650
  • 5 g kakao
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 80 g miodu
  • 20 g syropu klonowego
  • 60 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 2 jajka ( 100 g )

Jak przygotować pierniczki?

  1. Wymieszaj razem mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Rozpuść masło, syrop i miód.
  2. Dodaj cukier puder, jajka i dokładnie wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto piernikowe.
  4. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
  5. Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 4 mm i wycinaj dowolne kształty.
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Aby pierniczki ładnie lśniły po upieczeniu posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i zapiecz w temperaturze 70 stopni przez 10 minut. 

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Jowita Woszczyńska |
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0