Materiał promocyjny

Kurczak panierowany, krokieciki i babka z makiem. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Wiosenna kuchnia Piotra Kucharskiego
Kurczak panierowany w parmezanie, krokieciki ziemniaczano-jajeczne z zimową sałatką oraz babka z makiem i smażonymi cytrynami. Takie dania przygotowuje w naszej kuchni Piotr Kucharski. Oto jego wypróbowane przepisy.

Babka z makiem i smażonymi cytrynami

Składniki na babkę z makiem:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • szklanka suchego maku
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju Wielkopolskiego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 cytryny
  • cukier brązowy

Olej Wielkopolski do smażenia

Jak przygotować babkę z makiem i smażonymi cytrynami?

Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z połową cukru na gładką masę. Dodać mleko, olej i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, mak i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno zresztą cukru i partiami delikatnie wmieszać w masę. Przelać do natłuszczonej foremki z kominem do pieczenia bab. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC około 50 minut.

W tym czasie wymieszać mascarpone z kwaśną śmietaną i schłodzić w lodówce. Cytryny pokroić na plasterki. Każdy z plasterków zanurzyć w cukrze i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju.

Babkę po upieczeniu schłodzić. Posmarować kremem i obłożyć smażonymi cytrynami. Sokiem z podsmażonych cytryn skrapiać każdy kawałek ciasta przez jedzeniem.

Krokieciki ziemniaczano-jajeczne

Składniki na krokieciki ziemniaczano-jajeczne:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • około 100 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • jajko do panierowania
  • Bułka tarta do panierowania
  • 500 ml oleju Wielkopolskiego do smażenia

Zimowa sałatka:

  • opakowanie listków szpinaku
  • jabłko
  • marchewka
  • czerwona cebula

Dresing:

  • 4 łyżki oleju Wielkopolskiego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka posiekanych kaparów
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Jak przygotować krokieciki ziemniaczano-jajeczne?

Ziemniaki przepuścić przez praskę i wymieszać z drobno posiekanymi jajkami. Cebulę i szynkę podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków i jajek. Dodać ser, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Uformować krokieciki o grubości około 2 cm i długości 3-4 cm. Opanierować w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Rozgrzać olej rzepakowy i smażyć krokieciki, aż zrobią się złoto-brązowe.

Szpinak wymieszać z jabłkiem i marchewką pokrojonymi w na zapałki oraz cebulą pokrojoną w piórka.

Składniki dresingu bardzo dokładnie ze sobą wymieszać i polać nim sałatkę. Usmażone krokieciki podawać z sałatką.

Jakub Kamiński/East News

Kurczak panierowany w parmezanie

Składniki na kurczaka panierowanego w parmezanie:

  • 2 filety z kurczaka

Marynata:

  • 50 ml Oleju wielkopolskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki soli

Panierka:

  • 100 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki listków tymianku
  • olej Wielkopolski do smażenia

Dodatki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 marchewek
  • olej Wielkopolski
  • 50 g tartych migdałów
  • łyżka miodu
  • pęczek natki pietruszki

Jak przygotować kurczaka panierowanego w parmezanie?

Filety przekroić wzdłuż. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Zanurzyć w tym kawałki kurczaka. Zostawić na 30 minut. Parmezan wymieszać z solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Kawałki kurczaka opanierować w parmezanie, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.

Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Marchewki przekroić wzdłuż na ćwiartki i dodać na patelnię. Podsmażyć przez chwilę. Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie. Pod koniec dodać tarte migdały, posiekaną natkę pietruszki oraz miód. Poddusić wszystko, aż miód zacznie się karmelizować.

Kurczaka podawać z marchewkami.

Jakub Kamiński/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Sałatka z batatów, muffinki z boczkiem i faszerowane jajka. Oto niezwykłe przepisy na dania z majonezem

Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Piotr Kucharski

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości