Babka z makiem i smażonymi cytrynami
Składniki na babkę z makiem:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- szklanka suchego maku
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju Wielkopolskiego
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 cytryny
- cukier brązowy
Olej Wielkopolski do smażenia
Jak przygotować babkę z makiem i smażonymi cytrynami?
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z połową cukru na gładką masę. Dodać mleko, olej i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, mak i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno zresztą cukru i partiami delikatnie wmieszać w masę. Przelać do natłuszczonej foremki z kominem do pieczenia bab. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC około 50 minut.
W tym czasie wymieszać mascarpone z kwaśną śmietaną i schłodzić w lodówce. Cytryny pokroić na plasterki. Każdy z plasterków zanurzyć w cukrze i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Babkę po upieczeniu schłodzić. Posmarować kremem i obłożyć smażonymi cytrynami. Sokiem z podsmażonych cytryn skrapiać każdy kawałek ciasta przez jedzeniem.
Krokieciki ziemniaczano-jajeczne
Składniki na krokieciki ziemniaczano-jajeczne:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 3 ugotowane na twardo jajka
- około 100 g szynki
- 100 g żółtego sera
- cebula
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- jajko do panierowania
- Bułka tarta do panierowania
- 500 ml oleju Wielkopolskiego do smażenia
Zimowa sałatka:
- opakowanie listków szpinaku
- jabłko
- marchewka
- czerwona cebula
Dresing:
- 4 łyżki oleju Wielkopolskiego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka posiekanych kaparów
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Jak przygotować krokieciki ziemniaczano-jajeczne?
Ziemniaki przepuścić przez praskę i wymieszać z drobno posiekanymi jajkami. Cebulę i szynkę podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków i jajek. Dodać ser, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować krokieciki o grubości około 2 cm i długości 3-4 cm. Opanierować w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Rozgrzać olej rzepakowy i smażyć krokieciki, aż zrobią się złoto-brązowe.
Szpinak wymieszać z jabłkiem i marchewką pokrojonymi w na zapałki oraz cebulą pokrojoną w piórka.
Składniki dresingu bardzo dokładnie ze sobą wymieszać i polać nim sałatkę. Usmażone krokieciki podawać z sałatką.
Jakub Kamiński/East News
Kurczak panierowany w parmezanie
Składniki na kurczaka panierowanego w parmezanie:
- 2 filety z kurczaka
Marynata:
- 50 ml Oleju wielkopolskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki soli
Panierka:
- 100 g tartego parmezanu
- sól i pieprz
- 2 łyżki listków tymianku
- olej Wielkopolski do smażenia
Dodatki:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 marchewek
- olej Wielkopolski
- 50 g tartych migdałów
- łyżka miodu
- pęczek natki pietruszki
Jak przygotować kurczaka panierowanego w parmezanie?
Filety przekroić wzdłuż. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Zanurzyć w tym kawałki kurczaka. Zostawić na 30 minut. Parmezan wymieszać z solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Kawałki kurczaka opanierować w parmezanie, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Marchewki przekroić wzdłuż na ćwiartki i dodać na patelnię. Podsmażyć przez chwilę. Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie. Pod koniec dodać tarte migdały, posiekaną natkę pietruszki oraz miód. Poddusić wszystko, aż miód zacznie się karmelizować.
Kurczaka podawać z marchewkami.
Jakub Kamiński/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu
Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Piotr Kucharski