Bułeczki z kiszoną kapustą
Składniki na bułeczki z kiszoną kapustą:
Ciasto:
- 230 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
Farsz:
- cebula
- ostra papryczka
- 4 łyżki masła do smażenia
- marchewka
- 300 g kiszonej kapusty
- 300 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- łyżka sezamu jasnego
- łyżka sezamu czarnego
- pęczek cebuli dymki
Jak przygotować bułeczki z kiszoną kapustą:
- W wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i sól. Wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto przez około 5-6 minut. Przełożyć do miski i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.
- W tym czasie przygotować farsz. Cebulę i papryczkę chili posiekać i podsmażyć na maśle. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Pod koniec dodać kiszoną kapustę i wszystko razem dusić. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i dodać do farszu z kapusty. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto podzielić na 10 równej wielkości części i uformować z nich bułeczki. Zostawić na 10 minut, żeby się ciasto odprężyło, a następnie rozwałkować na płaskie placki o średnicy około 12 centymetrów. Na środek nałożyć farsz i zlepić ciasto u góry. Głęboką i dużą patelnię rozgrzać do średniej temperatury. Wlać odrobinę oleju oraz wysypać na patelnię sezam. Ułożyć bułki obok siebie na patelni i obsmażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie wlać kilka łyżek wody, przykryć i pozwolić, żeby bułeczki się uparowały. Podawać posypane posiekaną dymką oraz z sosem sojowym.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Marchewka kimchi
Składniki na marchewkę kimchi:
- 1 kg marchewki
- 2 łyżki soli
- cebula
- 20 g mąki ryżowej
- 200 ml wody
- 60 g koreańskiej papryki Gochugaru
lub
- 40 g słodkiej papryki
- 20 g ostrej papryki
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
Jak przygotować marchewkę kimchi:
- Marchewkę obrać i pokroić na zapałki. Posolić i zalać wodą. Wymieszać, aby sól się rozpuściła w wodzie. Odstawić na noc. Następnie odcedzić i opłukać marchewkę z soli.
- Mąkę ryżową zalać wodą i ugotować kleik ryżowy. Wystudzić i dodać do niego resztę składników. Zmiksować blenderem, żeby składniki się połączyły. Gęstą papką zalać marchewkę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego słoika. Zakręcić i odstawić na blat kuchenny na 10 dni. Po tym czasie wstawić do lodówki. Marchewka jest gotowa do jedzenia już po pierwszym dniu.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Kurczak marynowany w soku z kiszonego buraka
Składniki na marynowanego kurczaka:
- kurczak
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml soku z kiszonych buraków
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki masła
Dodatki:
- 4 tortille
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- rzymska sałata
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Jak przygotować marynowanego kurczaka:
- Kurczaka podzielić na kawałki. Solidnie przyprawić solą i pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem. Następnie zalać sokiem z kiszonych buraków i miodem, odstawić do zamarynowania na kilka godzin.
- Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nałożyć masło w kilka miejsc i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ogórki, pomidory i sałatę pokroić na kawałki i wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem. Tortille podpiec na patelni, nałożyć na nie sałatkę, kurczaka pokrojonego na kawałki i polać sosem.
Klopsy z sałatką z ogórków kiszonych i pure z batatów
Składniki na klopsy z sałatką:
Klopsy:
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- bułka namoczona w mleku
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżeczka ziaren kolendry
- sól i pieprz
Sałatka:
- 400 g małych ogórków kiszonych
- czerwona papryka
- duża słodka cebula
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- pieprz
Pure z batatów:
- 600 g batatów
- 100 g masła
- 3-4 łyżki śmietany kremówki
- sól i pieprz
Jak przygotować klopsy z sałatką:
- Obrać bataty i ugotować w minimalnej ilości wody. Gdy będą miękkie, odcedzić, dodać mleko i śmietanę, i zmiksować blenderem na gładkie pure. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju aż się zeszklą. Dodać do mięsa razem z dobrze odcedzoną bułką oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Uformować sześć kul i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i podpiec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C i podpiec jeszcze 10 minut.
- Ogórki pokroić na podłużne plasterki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w cienkie paski. Wszystko razem wymieszać, doprawić i wymieszać z musztardą francuską. Klopsy podawać z pure z batatów oraz sałatką z ogórków.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
Kiszonki w walce o odporność. "Cały dzień jest lepszy i zdrowszy"
Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: