Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami

Dania z kiszonkami
Dania z kiszonkami są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Swoje propozycje zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: bułeczki z kiszoną kapustą, marchewka kimchi, klopsy z sałatką z ogórków kiszonych i pure z batatów, a także kurczak marynowany w soku z kiszonego buraka.

Bułeczki z kiszoną kapustą

Składniki na bułeczki z kiszoną kapustą:

Ciasto:

  • 230 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • cebula
  • ostra papryczka
  • 4 łyżki masła do smażenia
  • marchewka
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • łyżka sezamu jasnego
  • łyżka sezamu czarnego
  • pęczek cebuli dymki

Jak przygotować bułeczki z kiszoną kapustą:

  1. W wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i sól. Wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto przez około 5-6 minut. Przełożyć do miski i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.
  2. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę i papryczkę chili posiekać i podsmażyć na maśle. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Pod koniec dodać kiszoną kapustę i wszystko razem dusić. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i dodać do farszu z kapusty. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  3. Ciasto podzielić na 10 równej wielkości części i uformować z nich bułeczki. Zostawić na 10 minut, żeby się ciasto odprężyło, a następnie rozwałkować na płaskie placki o średnicy około 12 centymetrów. Na środek nałożyć farsz i zlepić ciasto u góry. Głęboką i dużą patelnię rozgrzać do średniej temperatury. Wlać odrobinę oleju oraz wysypać na patelnię sezam. Ułożyć bułki obok siebie na patelni i obsmażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie wlać kilka łyżek wody, przykryć i pozwolić, żeby bułeczki się uparowały. Podawać posypane posiekaną dymką oraz z sosem sojowym.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Marchewka kimchi

Składniki na marchewkę kimchi:

  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżki soli
  • cebula
  • 20 g mąki ryżowej
  • 200 ml wody
  • 60 g koreańskiej papryki Gochugaru

lub

  • 40 g słodkiej papryki
  • 20 g ostrej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego

Jak przygotować marchewkę kimchi:

  1. Marchewkę obrać i pokroić na zapałki. Posolić i zalać wodą. Wymieszać, aby sól się rozpuściła w wodzie. Odstawić na noc. Następnie odcedzić i opłukać marchewkę z soli.
  2. Mąkę ryżową zalać wodą i ugotować kleik ryżowy. Wystudzić i dodać do niego resztę składników. Zmiksować blenderem, żeby składniki się połączyły. Gęstą papką zalać marchewkę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego słoika. Zakręcić i odstawić na blat kuchenny na 10 dni. Po tym czasie wstawić do lodówki. Marchewka jest gotowa do jedzenia już po pierwszym dniu.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Kurczak marynowany w soku z kiszonego buraka

Składniki na marynowanego kurczaka:

  • kurczak
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml soku z kiszonych buraków
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła

Dodatki:

  • 4 tortille
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • rzymska sałata
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Jak przygotować marynowanego kurczaka:

  1. Kurczaka podzielić na kawałki. Solidnie przyprawić solą i pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem. Następnie zalać sokiem z kiszonych buraków i miodem, odstawić do zamarynowania na kilka godzin.
  2. Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nałożyć masło w kilka miejsc i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ogórki, pomidory i sałatę pokroić na kawałki i wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem. Tortille podpiec na patelni, nałożyć na nie sałatkę, kurczaka pokrojonego na kawałki i polać sosem.

Klopsy z sałatką z ogórków kiszonych i pure z batatów

Składniki na klopsy z sałatką:

Klopsy:

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • bułka namoczona w mleku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • sól i pieprz

Sałatka:

  • 400 g małych ogórków kiszonych
  • czerwona papryka
  • duża słodka cebula
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • pieprz

Pure z batatów:

  • 600 g batatów
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Jak przygotować klopsy z sałatką:

  1. Obrać bataty i ugotować w minimalnej ilości wody. Gdy będą miękkie, odcedzić, dodać mleko i śmietanę, i zmiksować blenderem na gładkie pure. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju aż się zeszklą. Dodać do mięsa razem z dobrze odcedzoną bułką oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Uformować sześć kul i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i podpiec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C i podpiec jeszcze 10 minut.
  2. Ogórki pokroić na podłużne plasterki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w cienkie paski. Wszystko razem wymieszać, doprawić i wymieszać z musztardą francuską. Klopsy podawać z pure z batatów oraz sałatką z ogórków.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?

Kiszonki w walce o odporność. "Cały dzień jest lepszy i zdrowszy"

Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości