Omlet z figami i kozim serem
Składniki na omlet z figami i kozim serem:
- 3 jajka
- 1-2 świeże figi
- łyżeczka sera koziego kremowego
- mały kawałek sera koziego twardego
- sól/pieprz
- łyżka masła
- 2 garści rukoli
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- odrobina soku z cytryny
- łyżka oliwy
- sól/pieprz
Sposób przygotowania omleta z figami i kozim serem:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
- Do żółtek dodajemy sól, pieprz i także ubijamy, ale dosłownie chwilę. Zależy nam, aby lekko zmieniły swój kolor na jaśniejszy.
- Następnie do żółtek dodajemy kremowy serek i rozprowadzamy go.
- W międzyczasie podsmażamy, pokrojone w ósemki, figi na patelni. Dodajemy łyżkę masła i rumienimy je delikatnie z obu stron. Chcemy by ich brzegi się skarmelizowały, ale nie powinny stracić swojej formy. Mają zostać jędrne.
- Następnie łączymy ubite żółtka z białkami i dodajemy do nich 2/3 startego, twardego sera.
- Mieszamy masę i wylewamy na figi z masłem.
- Górę posypujemy serem.
- Naszego omleta przykrywamy i smażymy na bardzo małym ogniu przez minutę, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 4 minuty. Podajemy go z rukolą polaną sosem vinegrette.
Kanapki "Chlebojajki" z salsą i awokado
Składniki na kanapki "Chlebojajki" z salsą i awokado:
- 2 kromki chałki albo bardzo dobrej jakości białego pieczywa
- 2 jajka
- 2 szczypty papryki wędzonej
- szczypta papryki słodkiej
- sól/pieprz
- masło do smażenia
- pół miękkiego awokado
- dowolne, najlepiej kolorowe pomidory
- sok z cytryny
- pieprz, sól
- świeża pietruszka, lub kolendra
- świeże chilli
- mikrozioła do dekoracji
- Do miseczki wbijamy jajka.
- Dodajemy przyprawy i roztrzepujemy je.
- Chleb lub chałkę obficie i dokładnie moczymy z obu stron w naszej jajecznej masie.
- Następnie smażymy je na maśle, na złoty kolor.
- W międzyczasie robimy salsę. Awokado obieramy i kroimy z pomidorami w grubą kostkę.
- Doprawiamy sokiem z cytryny, świeżymi ziołami. oraz posiekanym chilli i mieszamy.
- Hojną porcję salsy wykładamy na nasze "chlebojajko", dekorujemy jeszcze odrobiną ziół i podajemy.
Banh mi z boczniakami teryaki
Składniki na banh mi z boczniakami teryaki:
- bagietka dobrej jakości
- opakowanie boczniaków
- sos sojowy
- miód
- limonka
- domowy majonez
- sos sriracha
- żółty ser, przykładowo cheddar lub gruyere
- jajka
- masło klarowane
- kolendra
- sezam
- rzodkiewka
- kiełki
- ocet jabłkowy
- sól i cukier
- Najpierw zaczynamy od zapeklowania rzodkiewki. Robimy zaprawę octową (mieszamy i podgrzewamy szklankę wody, łyżkę cukru, 3-4 szczypty soli) wrzucamy do niej pokrojoną w plasterki rzodkiewkę na przynajmniej 30 minut. Idealnie sprawdzi się tutaj także piklowana marchewka. Nada również przyjemnej chrupkości daniu.
- W międzyczasie na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła klarowanego wrzucamy boczniaki, NIE kroimy ich na małe kawałki. Część może nawet pozostać w całości.
- Podlewamy je obficie sosem sojowym. Wlewamy mniej więcej 3-4 łyżki, w zależności od ilości grzybów i mocy naszego sosu.
- Kiedy sos się zredukuje, dolewamy mniej więcej łyżkę miodu.
- Finalna glazura boczniaków ma być słodko – słona. Łącznie po 4-5 minutach smażenia całość skrapiamy dość obficie limonką.
- Na patelni obok rozgrzewamy odrobinę masła i wlewamy na nią dwa rozbełtane w miseczce widelcem jajka z małym chlustem sosu rybnego i szczyptą chili.
- Smażymy chwilę i odwracamy łopatką. Omlet nie ma być wysuszony na wiór, tylko ścięty.
- Siekamy kolendrę. Prażymy przez chwilę na patelni sezam.
- Rozkrojoną bagietkę z serem wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i pieczemy do chwili kiedy ser się rozpuści.
Podanie Bahn Mi z boczniakami teryaki:
Tak przygotowaną bagietkę smarujemy w środku majonezem, na niego kładziemy omlet, na omlet boczniaki w glazurze teriyaki. Wszystko polewamy sosem sriracha, posypujemy kolendrą i sezamem, kropimy sokiem z limonki i na górę kładziemy plastry piklowanej rzodkiewki.
Jeśli jest jeszcze miejsce w bułce, wypełniamy je kiełkami oraz posypuję czarnym czosnkiem dla podkręcenia temperamentu dania.
Racuchy z kwaśnym lukrem
Składniki na racuchy z kwaśnym lukrem:
Rozczyn:
- 40 gramów świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 gramów mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- łyżka zwykłego cukru + prawdziwego cukru waniliowego lub laska wanilii i 2 łyżki cukru
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie racuchów z kwaśnym lukrem:
- Do miseczki wlać mleko na rozczyn.
- Wkruszyć drożdże, dodać suche składniki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- By wyrobić ciasto na racuchy, należy do nowej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, resztę ciepłego mleka, cukier, jajko i etapowo mieszać widelcem, zagarniając mąkę do środka.
- Następnie wymieszać wszystko mikserem na jednolitą masę.
- Gotowe, dość płynne ciasto odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie nasze racuchy smażymy na maśle klarowanym po około 2,5 minuty z każdej strony. Ważne, aby ciasto nabierać na morką łyżkę aby się nie przyklejało.
- Gotowe racuszki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu.
- By zrobić lukier mieszamy ze sobą cukier z cytryną i polewamy nim racuszki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Jak poprawić odporność poprzez dietę? Radzi doktor Ewa Dąbrowska
Pyszne śniadanie dla dzieci z syropem kakaowym. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
Gofry bez mleka – najlepsze i sprawdzone przepisy na zdrowe gofry
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak