Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

Kuchnia dla insulinoopornych
Osoby z insulinoopornością muszą uważać na to, co mają na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska przygotowała dla nich przykładowy jadłospis. W menu znalazły się: ciastka z batatów, wrap z omleta z pieczarkami, placki z serka wiejskiego, pizza na spodzie z batata oraz fit tarta.

Ciastka z batatów

Składniki na ciastka z batatów:

  • batat (szklanka puree)
  • jajko
  • szklanka mąki gryczanej
  • garść orzechów laskowych
  • garść morwy suszonej
  • cynamon

Jak przygotować ciastka z batatów:

Piecz batat około 30 min. w 200 st. C. Zmiksuj na puree i wymieszaj z resztą składników. Formuj ciasteczka i piecz w piekarniku około 20 min.

Wrap z omleta z pieczarkami

Składniki na wrap z omleta z pieczarkami:

  • 30 g sera mozzarella
  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
  • garść roszponki
  • 3 suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone)
  • 4 pieczarki uprawne, świeże
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 2 jaja kurze całe

Jak przygotować wrap z omleta z pieczarkami:

Podsmaż na łyżce oleju pokrojone pomidory. Dołóż pokrojone pieczarki. Dopraw do smaku. Rozbij jajka widelcem i wymieszaj z bazylią, solą do smaku, otrębami. Smaż omleta na pozostałej ilości tłuszczu. Omleta wypełnij roszponką, farszem pieczarkowym, pokrojoną mozzarellą. Złóż na pół i podgrzej na patelni, by roztopić ser.

Placki z serka wiejskiego z borówkami

Składniki na placki z serka wiejskiego:

  • jajko
  • 250 g opakowanie serka wiejskiego
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • łyżeczka ksylitolu
  • garść borówek
  • łyżka płatków migdałowych

Jak przygotować placki z serka wiejskiego:

Oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj serek, mąkę, ksylitol. Białko ubij. Dodaj je do reszty składników i mieszaj (jeżeli masa będzie zbyt płynna, to można dodać jeszcze mąki). Smaż na wolnym ogniu na suchej patelni po ok. minucie z każdej strony.

Pizza na spodzie z batata

Składniki na pizzę na spodzie z batata:

  • ząbek czosnku
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka oliwek czarnych
  • łyżeczka oregano suszonego
  • garść rukoli
  • 1,5 batata
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 180 g passaty pomidorowej (przecier)
  • 0,3 cebuli czerwonej
  • 80 g sera mozzarella (bez tłuszczu)
  • 10 łyżek mąki owsianej (pełnoziarnistej)

Jak przygotować pizzę na spodzie z batata:

Batat umyj i osusz, następnie piecz do miękkości około 40 min. w około 180 st. C. Po wystudzeniu obierz go, a miąższ rozgnieć na gładkie puree. Dodaj mąkę oraz sól i wyrabiaj ciasto, aż zacznie odklejać się od dłoni. Przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym oliwą. Dłońmi formuj cienki placek o średnicy około 30 cm. Całą powierzchnię ciasta nakłuwaj widelcem. Wstaw na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 210 st. C.

Na oliwie podsmaż zmiażdżony czosnek. Wlej passatę i gotuj do zgęstnienia. Dopraw do smaku. Spód pizzy posmaruj sosem. Rozłóż na pizzy porwaną mozzarellę, piórka cebuli i oliwki. Wstaw do piekarnika na 8 minut. Posyp plasterkami pomidorków oraz rukolą lub bazylią

Fit tarta

Składniki na fit tartę:

Spód tarty:

  • 250 g chudego sera twarogowego
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • jajko
  • sól i ulubione przyprawy do smaku

Wierzch:

  • 3 garście szpinaku
  • po 0,5 papryki żółtej i czerwonej
  • 3 łyżki oliwek czarnych
  • 1/3 cebuli
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki serka kanapkowego ziołowego

Jak przygotować fit tartę:

Spód tarty: wszystkie składniki wymieszaj. Odstaw na 10 min. Wyklep ciastem okrągłą formę. Wsadź na 10 min. do pieca rozgrzanego do 170 st. C.

Wierzch: na oleju podduś szpinak, cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, oliwki. Dopraw ulubionymi przyprawami i serkiem. Wyłóż na tartę i zapiekaj jeszcze 5 min.

Pasta z siemienia lnianego

Składniki na pastę z siemienia lnianego:

  • ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli białej
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • 15 łyżeczek nasion lnu
  • ogórek kiszony
  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula
  • 2 kromki chleba czystoziarnistego z samych ziaren
  • rukola
  • pomidory koktajlowe
  • papryka żółta

Jak przygotować pastę z siemienia lnianego:

Na oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Zmiel nasiona lnu. Dolej wodę do lnu do papkowatej konsystencji. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi oraz solą. Pokrój ogórka i wymieszaj z pastą. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody po ogórkach. Zjedz z pieczywem i warzywami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela

Kaszanka, stek i żeberka, czyli potrawy, które lubią mężczyźni. Poznaj mięsne przepisy Tomasza Grabskiego

Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Hanna Stolińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości