Ciastka z batatów
Składniki na ciastka z batatów:
- batat (szklanka puree)
- jajko
- szklanka mąki gryczanej
- garść orzechów laskowych
- garść morwy suszonej
- cynamon
Jak przygotować ciastka z batatów:
Piecz batat około 30 min. w 200 st. C. Zmiksuj na puree i wymieszaj z resztą składników. Formuj ciasteczka i piecz w piekarniku około 20 min.
Wrap z omleta z pieczarkami
Składniki na wrap z omleta z pieczarkami:
- 30 g sera mozzarella
- 0,5 łyżki oleju rzepakowego
- garść roszponki
- 3 suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone)
- 4 pieczarki uprawne, świeże
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
- 2 jaja kurze całe
Jak przygotować wrap z omleta z pieczarkami:
Podsmaż na łyżce oleju pokrojone pomidory. Dołóż pokrojone pieczarki. Dopraw do smaku. Rozbij jajka widelcem i wymieszaj z bazylią, solą do smaku, otrębami. Smaż omleta na pozostałej ilości tłuszczu. Omleta wypełnij roszponką, farszem pieczarkowym, pokrojoną mozzarellą. Złóż na pół i podgrzej na patelni, by roztopić ser.
Placki z serka wiejskiego z borówkami
Składniki na placki z serka wiejskiego:
- jajko
- 250 g opakowanie serka wiejskiego
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- łyżeczka ksylitolu
- garść borówek
- łyżka płatków migdałowych
Jak przygotować placki z serka wiejskiego:
Oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj serek, mąkę, ksylitol. Białko ubij. Dodaj je do reszty składników i mieszaj (jeżeli masa będzie zbyt płynna, to można dodać jeszcze mąki). Smaż na wolnym ogniu na suchej patelni po ok. minucie z każdej strony.
Pizza na spodzie z batata
Składniki na pizzę na spodzie z batata:
- ząbek czosnku
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka oliwek czarnych
- łyżeczka oregano suszonego
- garść rukoli
- 1,5 batata
- 5 pomidorków koktajlowych
- 180 g passaty pomidorowej (przecier)
- 0,3 cebuli czerwonej
- 80 g sera mozzarella (bez tłuszczu)
- 10 łyżek mąki owsianej (pełnoziarnistej)
Jak przygotować pizzę na spodzie z batata:
Batat umyj i osusz, następnie piecz do miękkości około 40 min. w około 180 st. C. Po wystudzeniu obierz go, a miąższ rozgnieć na gładkie puree. Dodaj mąkę oraz sól i wyrabiaj ciasto, aż zacznie odklejać się od dłoni. Przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym oliwą. Dłońmi formuj cienki placek o średnicy około 30 cm. Całą powierzchnię ciasta nakłuwaj widelcem. Wstaw na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 210 st. C.
Na oliwie podsmaż zmiażdżony czosnek. Wlej passatę i gotuj do zgęstnienia. Dopraw do smaku. Spód pizzy posmaruj sosem. Rozłóż na pizzy porwaną mozzarellę, piórka cebuli i oliwki. Wstaw do piekarnika na 8 minut. Posyp plasterkami pomidorków oraz rukolą lub bazylią
Fit tarta
Składniki na fit tartę:
Spód tarty:
- 250 g chudego sera twarogowego
- 5 łyżek otrębów owsianych
- jajko
- sól i ulubione przyprawy do smaku
Wierzch:
- 3 garście szpinaku
- po 0,5 papryki żółtej i czerwonej
- 3 łyżki oliwek czarnych
- 1/3 cebuli
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki serka kanapkowego ziołowego
Jak przygotować fit tartę:
Spód tarty: wszystkie składniki wymieszaj. Odstaw na 10 min. Wyklep ciastem okrągłą formę. Wsadź na 10 min. do pieca rozgrzanego do 170 st. C.
Wierzch: na oleju podduś szpinak, cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, oliwki. Dopraw ulubionymi przyprawami i serkiem. Wyłóż na tartę i zapiekaj jeszcze 5 min.
Pasta z siemienia lnianego
Składniki na pastę z siemienia lnianego:
- ząbek czosnku
- 2 szczypty soli białej
- 5 łyżek płatków drożdżowych
- 15 łyżeczek nasion lnu
- ogórek kiszony
- 0,5 łyżki oleju rzepakowego
- cebula
- 2 kromki chleba czystoziarnistego z samych ziaren
- rukola
- pomidory koktajlowe
- papryka żółta
Jak przygotować pastę z siemienia lnianego:
Na oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Zmiel nasiona lnu. Dolej wodę do lnu do papkowatej konsystencji. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi oraz solą. Pokrój ogórka i wymieszaj z pastą. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody po ogórkach. Zjedz z pieczywem i warzywami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela
Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN