Osoby z insulinoopornością muszą uważać na to, co mają na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska przygotowała dla nich przykładowy jadłospis. W menu znalazły się: ciastka z batatów, wrap z omleta z pieczarkami, placki z serka wiejskiego, pizza na spodzie z batata oraz fit tarta.
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.
Znany amerykański magazyn US News&World Report opublikował ranking najlepszych diet 2021 uznanych przez ekspertów. Które z nich są zdrowe, skuteczne i warte zainteresowania? O zdanie zapytaliśmy dietetyka klinicznego, dr Hannę Stolińską.
W insulinooporności dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek organizmu na insulinę mimo jej prawidłowego lub podwyższonego poziomu we krwi. Jednym z elementów leczenia insulinooporności jest stosowanie odpowiedniej diety. Co zatem mogą jeść, a czego nie powinny osoby z tym zaburzeniem? Jakie badania trzeba zrobić, kiedy podejrzewamy u siebie insulinooporność? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczną Hannę Stolińską-Fiedorowicz.
Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu Exeter stwierdzili, że bisfenol A, który znajduje się w opakowaniach na żywność może przenikać do naszego organizmu i wywoływać choroby. W jaki sposób związek chemiczny może dostać się do krwiobiegu? Jakie problemy ze zdrowiem może spowodować? I jak się go pozbyć z organizmu? W czym najlepiej przechowywać żywność? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczną z Instytutu Żywności i Żywienia Hannę Stolińską-Fiedorowicz.
Ponad 3 miliardy ludzi na całym świecie ma w sobie pasożyty. Skąd się biorą i jak je leczyć? Jakie są objawy choroby pasożytniczej? I dlaczego trudno się ich pozbyć z organizmu? O chorobach pasożytniczych rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem klinicznym Hanną Stolińską-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Ekspert zdradza, jakie produkty są pomocne w walce z pasożytami.