Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

Cudze chwalicie, swego nie znacie
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.

Owsianka z jagodami

Składniki na owsiankę z jagodami:

  • 50 g płatków owsianych
  • 100 ml wody
  • szklanka jagód
  • 2 łyżki morwy suszonej
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania owsianki z jagodami:

Płatki ugotować na wodzie. Przełożyć do miseczki, posypać jagodami, pokruszonymi orzechami, świeżo mielonym siemieniem, morwą i miodem.

Natalia Łomnicka

Kaszotto z grzybami leśnymi i pieczonym dorszem

Składniki na kaszotto z grzybami i dorszem:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża garść grzybów suszonych leśnych ok. 40 g
  • 300 g filetów z dorsza
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania kaszotto z grzybami i dorszem:

Grzyby namoczyć na całą noc. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać w garnku z kaszą, pokrojonymi drobno grzybami. Zalać około 150 ml wody, zakryć pokrywką i gotować na bardzo małych ogniu do całkowitego wchłonięcia wody, nie mieszać podczas gotowania. Dorsza oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku w 180 stopni około 15 min. Podaj z kaszotto.

Natalia Łomnicka

Pieczone warzywa z twarogiem

Składniki na pieczone warzywa z twarogiem:

  • 700 g ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 200 g twarogu chudego lub półtłustego
  • czarnuszka
  • sól
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania pieczonych warzyw z twarogiem:

Ziemniaki obrać i razem z marchewką pokroić w kostkę lub talarki. Polać olejem, pokruszyć twaróg na warzywa, podsypać czarnuszką i obłożyć tymiankiem. Zapiekać w piekarniku około 40 minut w temp. 180 stopni. Do popicia podawać rumianek.

Natalia Łomnicka

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i żurawiny

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:

  • 300 g czerwonej czerwonej
  • jabłko
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • żurawina suszona 30 g (3 łyżki)

Sposób przygotowania surówki z czerwonej kapusty:

Kapustę poszatkować na mandolinie, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki wymieszać, dodać żurawinę, przyprawić.

Natalia Łomnicka

Pasta z pieczonej dyni – dyniamole zamiast guacamole

Składniki na pastę z pieczonej dyni:

  • dynia haikkido ½ małej sztuki
  • główka czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • chleb żytni na zakwasie 2 kromki
  • 3 ogórki kiszone

Sposób przygotowania pasty z dyni:

Dynię pokroić w kostkę, rozłożyć na papierze do pieczenia i piec około 20 minut razem z główką czosnku w temp 180 st. Zmiksować z pestkami dyni, olejem i przyprawami. Podawać z pieczywem i ogórkami.

Natalia Łomnicka

Zielony koktajl

Składniki na zielony koktajl:

  • 2 garści jarmużu
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • łyżka młodego jęczmienia
  • garść pokrzywy
  • banan
  • pomarańcza
  • imbir korzeń około 2 cm

Sposób przygotowania zielonego koktajlu:

Obrać owoce, imbir zetrzeć, zmiksować z resztą składników na koktajl. Podawać w wysokiej szklance.

Natalia Łomnicka

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Dr Hanna Stolińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości