Owsianka z jagodami
Składniki na owsiankę z jagodami:
- 50 g płatków owsianych
- 100 ml wody
- szklanka jagód
- 2 łyżki morwy suszonej
- łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżka miodu
Sposób przygotowania owsianki z jagodami:
Płatki ugotować na wodzie. Przełożyć do miseczki, posypać jagodami, pokruszonymi orzechami, świeżo mielonym siemieniem, morwą i miodem.
Natalia Łomnicka
Kaszotto z grzybami leśnymi i pieczonym dorszem
Składniki na kaszotto z grzybami i dorszem:
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża garść grzybów suszonych leśnych ok. 40 g
- 300 g filetów z dorsza
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
Sposób przygotowania kaszotto z grzybami i dorszem:
Grzyby namoczyć na całą noc. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać w garnku z kaszą, pokrojonymi drobno grzybami. Zalać około 150 ml wody, zakryć pokrywką i gotować na bardzo małych ogniu do całkowitego wchłonięcia wody, nie mieszać podczas gotowania. Dorsza oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku w 180 stopni około 15 min. Podaj z kaszotto.
Natalia Łomnicka
Pieczone warzywa z twarogiem
Składniki na pieczone warzywa z twarogiem:
- 700 g ziemniaków
- 4 marchewki
- 200 g twarogu chudego lub półtłustego
- czarnuszka
- sól
- świeży tymianek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania pieczonych warzyw z twarogiem:
Ziemniaki obrać i razem z marchewką pokroić w kostkę lub talarki. Polać olejem, pokruszyć twaróg na warzywa, podsypać czarnuszką i obłożyć tymiankiem. Zapiekać w piekarniku około 40 minut w temp. 180 stopni. Do popicia podawać rumianek.
Natalia Łomnicka
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i żurawiny
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:
- 300 g czerwonej czerwonej
- jabłko
- łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
- żurawina suszona 30 g (3 łyżki)
Sposób przygotowania surówki z czerwonej kapusty:
Kapustę poszatkować na mandolinie, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki wymieszać, dodać żurawinę, przyprawić.
Natalia Łomnicka
Pasta z pieczonej dyni – dyniamole zamiast guacamole
Składniki na pastę z pieczonej dyni:
- dynia haikkido ½ małej sztuki
- główka czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki pestek dyni
- sól
- pieprz
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- chleb żytni na zakwasie 2 kromki
- 3 ogórki kiszone
Sposób przygotowania pasty z dyni:
Dynię pokroić w kostkę, rozłożyć na papierze do pieczenia i piec około 20 minut razem z główką czosnku w temp 180 st. Zmiksować z pestkami dyni, olejem i przyprawami. Podawać z pieczywem i ogórkami.
Natalia Łomnicka
Zielony koktajl
Składniki na zielony koktajl:
- 2 garści jarmużu
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- łyżka młodego jęczmienia
- garść pokrzywy
- banan
- pomarańcza
- imbir korzeń około 2 cm
Sposób przygotowania zielonego koktajlu:
Obrać owoce, imbir zetrzeć, zmiksować z resztą składników na koktajl. Podawać w wysokiej szklance.
Natalia Łomnicka
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Dr Hanna Stolińska