Osi Ugonoh siedem lat temu wygrała 4. edycję programu "Top Model". Następnie pracowała na sesjach zdjęciowych i wybiegach w Polsce i za granicą. W rozmowie z Oskarem Netkowskim z serwisu dziendobry.tvn.pl zdradziła, co zainspirowało ją, by wydać dietetycznego ebooka.
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.
Osoby otyłe cechuje to, że trudno je namówić do zjedzenia śniadania. Jadają głównie po południu i wieczorem, często dwa razy dziennie. O której godzinie jemy największy posiłek? Czy jemy jak zawodnicy sumo? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Renata Ruszniak, dietetyczka i autorka książki „Bitwa o śniadanie”.
Statystyki są zatrważające: ponad 60 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet boryka się z nadwagą lub otyłością. Jak karmić dziecko, by w przyszłości jako dorosły człowiek nie miało problemów z wagą? Do którego miesiąca życia karmić malucha piersią i, kiedy ją odstawić? Kiedy zacząć zwracać uwagę na zapotrzebowanie energetyczne i jakie proporcje węglowodanów, tłuszczy i białka gwarantują zgrabną sylwetkę? W studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek omówiła główne założenia diety dziecka oraz wyjaśniła, jak przekuć je na efekty.
8- godzinny dzień pracy przed komputerem nie sprzyja utrzymaniu idealnej sylwetki. Szybkie tempo życia sprawia, że za biurkiem opychamy się wysokokalorycznymi posiłkami: napojami z cukrem, kanapkami z białego pieczywa, batonami oraz kawą z mlekiem z wysokoprocentową zwartością tłuszczu. Jak odżywiać się w pracy, aby mimo niewielkiej aktywności fizycznej nie przytyć? O to, w studiu Dzień Dobry TVN zapytaliśmy dietetyczkę Magdalenę Makarowską.