Przepisy kulinarne

Kuchnia z niskim IG: sernik z sera koziego i kasza gryczana

Jakimi produktami można obniżyć indeks glikemiczny potrawy? Piotra Kucharskiego, w kuchni Dzień Dobry TVN, instruowała w tej kwestii Aneta Łańuchowska. Dietetyczka na drugie śniadanie przygotowała płatki owsiane z jogurtem oraz bananem oraz kaszę gryczaną z tofu i warzywami. Piotr upiekł boczek z sosem jabłkowym oraz pyszny sernik z sera koziego.

Płatki owsiane z jogurtem

Składniki:
4 łyżki płatków owsianych zwykłych
2 łyżki otrębów pszennych
Średnie opakowanie jogurtu naturalnego (koniecznie sprawdź, czy nie ma dodatku mleka w proszku)
1 mało dojrzały banan

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej gorącą wodą do wysokości płatków i po 3 minutach dodaj jogurt naturalny, otręby i banana.

Kasza gryczana z tofu i warzywami

Składniki:
Szklanka kaszy gryczanej
6 pieczarek
Tofu naturalne
Groszek cukrowy
Korzeń pietruszki
Papryka
Cebula
Olej rzepakowy do smażenia
Wędzona papryka
Słodka papryka
Sól
Pieprz
Ziarenka kolendry
Kurkuma
Olej lniany
Sok z cytryny
Natka pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj kaszę gryczaną. Upraż całość na patelni z cebulą, a następnie dodaj dwie szklanki wody i gotuj przez 7 minut. Dodaj pokrojone warzywa (pieczarki, pietruszkę, paprykę) dodaj ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem ok. 5 - 7 minut. Przypraw papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem i kolendrą. Tofu pokrój w kostkę, skrop olejem i dodaj kurkumę, wędzoną paprykę i pieprz. Podsmaż całość na patelni. Kostki tofu dodaj do dania. Danie przypraw dużą ilością soku z cytryny i skrop na talerzu olejem sezamowym. Posyp natką pietruszki.

Pieczony boczek z sosem jabłkowym

Składniki:
2 kg surowych jabłek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kopru włoskiego
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka pieprzu

Sos jabłkowy:
500 g kwaśnych jabłek
100 g imbiru
Sól i pieprz
Sok z cytryny

Duszony por:
4 duże pory
3 łyżki masła
100 g orzechów laskowych

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
47
3
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0