Wiosna w kuchni, czyli zielone dania według przepisów Andrzeja Polana

Wiosenna polana na talerzu
Domowy makaron z pulpetami i brokułami, zielona zupa ziemniaczana z jajkiem oraz rolada biszkoptowa miętowa z jabłkami. W naszej wiosennej kuchni szefuje dziś Andrzej Polan. Poznaj jego niezwykłe przepisy.

Domowy makaron w kółka jak pięć zeta z pulpetami i brokułami

Składniki na domowy makaron?

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 kajzerka
  • 5 pieczarek
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich tartych
  • 100 g ser dojrzewający tarty
  • natka pietruszki

Pieczarki przesmażamy na patelni z cebulą dymką, mielimy wraz z mięsem i namoczoną kajzerką. Dodajemy żółtko, ser dojrzewający, natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrabiamy , formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w białku i bułce tartej wymieszanej z orzechami. Smażymy na złoty kolor.

  • 300 g mąka pszenna
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • odrobina gorącej wody

Z w/w składników przygotowujemy ciasto na makaron, owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • 2 brokuły
  • 1 pęczek szczypiorek
  • bazylia świeża
  • 3 łyżki mascarpone
  • natka pietruszki
  • ostra papryczka
  • sól, pieprz biały do smaku

Jak przygotować domowy makaron z pulpetami i brokułami?

  1. Brokuły wrzucamy na moment do wrzątku z solą i cukrem, odcedzamy i przekładamy do zimnej wody, dzięki temu nie stracą koloru. Na patelni na maśle przesmażamy szczypiorek, papryczkę ostrą, sól i pieprz. Smażymy krótko, dodajemy brokuły pokrojone na małe różyczki, pozostawiając kilka do dekoracji. Wszystko mieszamy, dodajemy mascarpone.
  2. Ciasto makaronowe rozwałkujemy, ale nieco grubiej, wykrawamy kółka jak pięć zeta, gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowany dodajemy do sosu z brokułami, podlewając niedużą ilością wody z gotowania makaronu. Na makaron wykładamy pulpety, różyczki brokuł.

Zielona zupa ziemniaczana z jajkiem jako wkładką

Składniki na zieloną zupę ziemniaczaną z jajkiem:

  • 10 ziemniaków
  • szczypiorek 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • masło klarowane
  • sałata masłowa 2 szt.
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 120 g boczku wędzonego w kawałku
  • rzodkiewki 1 pęczek
  • bulion warzywny 2 szkl.
  • pieprz biały mielony
  • sól
  • śmietanka 36% 150 ml

Jak przygotować zieloną zupę ziemniaczaną z jajkiem?

  1. Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy szczypiorek, część koperku. Podlewamy bulionem tak, aby tylko przykryć ziemniaki, doprawiamy pieprzem białym, solą gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę.
  2. Na patelni przesmażamy krótko na maśle sałatę masłową i liście z rzodkiewki, które nadadzą ostrości. Dodajemy do ziemniaków, wszystko miksujemy na krem.
  3. Jajka sadzimy na patelni, z boczkiem pokrojonym w kostkę. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Na gotowy krem wykładamy jajko sadzone, posypujemy skwarkami z boczku, plasterkami rzodkiewki i gałązkami kopru.

Rolada biszkoptowa mocno miętowa z jabłkami

Składniki na roladę biszkoptową miętową z jabłkami:

  • cukier 360 g
  • mąka 280 g
  • 8 jaj
  • szczypta soli
  • mięta świeża 2 doniczki
  • masło 50 g
  • krople żołądkowe
  • 4 jabłka duże
  • kiwi 6 szt.
  • białka 6 szt.
  • cukier drobny 300 g

Jak przygotować roladę biszkoptową miętową z jabłkami?

  1. Białka ubijamy z solą na puszystą pianę, w trakcie dodajemy cukier i ubijamy dalej. 3 łyżki cukru odkładamy, a pozostały ląduje w ubijanych białkach. Kiedy tylko białka będą błyszczące i sztywne, dodajemy żółtka i nadal nie przerywamy ubijania. Pozostawiony cukier miksujemy z miętą, powstaje nam cukier miętowy, który dodajemy pod sam koniec do połowy ciasta. Mąkę dodajemy w trzech turach, mieszamy już ręcznie najlepiej za pomocą rózgi, przy ostatnim dodaniu mąki dodajemy rozpuszczone masło i kilka kropel żołądkowych.
  2. Jabłka ścieramy na tarce, papier pergaminowy przesmarowujemy masłem, wysypujemy starte jabłka i na wierzch wykładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w piekarniku temp. 180 stopni, czas około 20 minut.
  3. Kiwi kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie. Jeszcze ciepłe przekładamy na blat, wykładamy przesmażone kiwi od strony jabłek i zwijamy roladę.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy piana będzie ubita, dodajemy 100 g cukru i ubijamy do momentu, aż piana stanie się gęsta i szklista. Pozostały cukier zalewamy 50 ml wody i gotujemy syrop, który spadając z łyżki będzie zamieniał się w cienką nitkę. Gorący syrop dodajemy do ubijających się białek i jeszcze ubijamy do momentu, aż wszystko zacznie lekko stygnąć.
  5. Bezę tzw. włoską wykładamy na ciasto, opalarką podrumieniamy, dekorujemy listkami mięty, kawałkami kiwi i jabłek.

Zobacz też:

Te potrawy łączy jeden składnik - masło. Poznaj przepisy na irlandzki chleb, danie jednogarnkowe i bezę Pavlova

Łosoś z sosem cytrynowym, biscotti al vino i inne maślane przysmaki. Oto sprawdzone przepisy

Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!