Chrzan dobry na wszystko. Wypróbuj przepisy na boczniaki, krem z twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe

Patryk Wróblewski w naszej kuchni
Chrzan to nie tylko dodatek o wyrazistym smaku. Roślina ta może być również bazą do stworzenia smacznych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdź przepisy Patryka Wróblewskiego na chrupiące boczniaki, krem z wędzonego twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe.

Chrupiące boczniaki z sosem chrzanowym

Składniki na chrupiące boczniaki z sosem chrzanowym (4 porcje):

  • 300 g boczniaków
  • 3 jajka
  • 90 g mąki pszennej
  • 250 g panko
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 50 g świeżego chrzanu
  • 1 pęczek szczypioru
  • 20 g miodu gryczanego
  • pieprz czarny
  • papryka słodka i ostra
  • sól

Jak przygotować chrupiące boczniaki z sosem chrzanowym?

  1. Boczniaki doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
  2. Następnie panierować w mące, rozmąconym jajku i na koniec w panko.
  3. Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  4. Jogurt, miód, chrzan, szczypiorek wymieszać razem.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawać z chrupiącymi boczniakami.

Krem z wędzonego twarogu z chrzanem i skórkami ziemniaczanymi

Składniki na krem z wędzonego twarogu z chrzanem i skórkami ziemniaczanymi:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 300 g twarogu wędzonego
  • 50 g tartego chrzanu
  • 300 g ziemniaków
  • 60 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Jak przygotować krem z wędzonego twarogu z chrzanem i skórkami ziemniaczanymi?

  1. Masło rozpuścić i zasmażyć na nim cebulę, czosnek i obrane ziemniaki.
  2. Obierki ziemniaków upiec w piekarniku w 180 st. do uzyskania chrupkości.
  3. Zalać bulionem i dusić by ziemniaki zmiękły.
  4. Na koniec dodać wędzony twaróg i chrzan.
  5. Gotować 3-4min po czym zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Podawać z upieczonymi obierkami.

Polędwica z dorsza w chrzanie z pieczonymi warzywami

Składniki na polędwicę z dorsza w chrzanie z pieczonymi warzywami:

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 50 g świeżego chrzanu
  • 150 g masła
  • 2 cytryny
  • 400 g marchwi
  • 2 sztuki pak choy
  • 400 g korzenia pietruszki
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Jak przygotować polędwicę z dorsza w chrzanie z pieczonymi warzywami?

  1. Marchew i pietruszkę skropić roztopionym masłem, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i upiec w 180 st. przez około 25 min, po czym dołożyć przekrojony na pół pak choy i piec jeszcze ok 5 min.
  2. Dorsza wyporcjować po ok 150 g i lekko smażyć na maśle wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i chrzanem.
  3. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Ciasteczka ryżowe z chrzanem

Składniki na ciasteczka ryżowe z chrzanem:

  • 250 g kleiku ryżowego
  • 3 jajka
  • 2 białka z jajek
  • 200 g cukru
  • 30 g chrzanu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 g masła

Jak przygotować ciasteczka ryżowe z chrzanem?

  1. Wszystkie składniki poza dwoma białkami wyrobić jak na kruche ciasto.
  2. Następnie ubić pozostałe białka i dodać do ciasta.
  3. Z wyrobionego ciasta formować małe ciasteczka i piec na złoto w 170 st.
  4. Na koniec można posypać cukrem pudrem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

podziel się:

Pozostałe wiadomości