Sałatka nie musi być mdła i bez smaku – poznaj pyszną sałatkę grecką

sałatka grecka
Aniko Hobel/ Getty Images
Sałatki są nieodłącznym elementem każdej diety redukcyjnej, jednak z powodzeniem mogą być spożywane również na co dzień. Poznaj różne przepisy na sałatkę grecką.

Sałatki, chociaż bywają kojarzone z lekkim, dietetycznym jedzeniem, wcale nie muszą być spożywane wyłącznie na diecie. Powszechna jest błędna opinia, szczególnie wśród mężczyzn, że tego typu potrawą nie da się najeść. Odpowiednio skomponowana sałatka grecka, np. z kurczakiem lub serem feta, może z powodzeniem nasycić nawet najbardziej wybrednych. Wśród pożywnych sałatek warto wybrać sałatkę cezar lub sałatkę grecką.

Sałatka grecka z serem feta

W przeciwieństwie do pierogów ruskich sałatka grecka, tak jak wskazuje nazwa, rzeczywiście pochodzi z Grecji. Klasyczna sałatka grecka w swoim składzie zawiera grubo pokrojone ogórki i pomidory, czerwoną cebulę, zieloną paprykę, ser feta, oliwę i oliwki. Chociaż podstawowe składniki zwykle nie ulegają zmianie, sałatka może występować w różnych wariantach.

Sałatka grecka – kalorie

Będąc na diecie, zapewne zastanawiasz się, ile kalorii ma sałatka grecka. W większości posiada ona niskokaloryczne składniki, dlatego ma niewiele kalorii – 100 g sałatki dostarcza ok. 100 kcal. Tego typu potrawa z powodzeniem może być spożywana podczas diet odchudzających jako drugie śniadanie lub obiad. Należy jednak uważać na sosy. Ciężkie sosy na bazie śmietany czy majonezu zdecydowanie podnoszą kaloryczność potrawy. Dlatego najlepsza będzie sałatka grecka oryginalna, czyli bez dodatku sosów.

Czy sałatka grecka jest zdrowa?

Zdecydowanie! Sałatka grecka to przede wszystkim warzywa, które dostarczają organizmowi błonnika i innych cennych składników odżywczych. Istotnym składnikiem jest również ser feta, który stanowi źródło białka, tłuszczu oraz witamin z grupy B. Dodawana do sałatki oliwa dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie jednonienasyconych omega-9, również przyprawy zawierają cenne dla organizmu związki. Jak zatem widać, sałatka to samo zdrowie.

Sos do sałatki greckiej

Prawdziwa sałatka grecka zwykle podawana jest bez sosu. W tradycyjnym greckim przepisie może być skropiona oliwą lub octem winnym, jednak niekiedy bywa podawana w towarzystwie sosu – przeważnie śmietanowego lub majonezowego. Rzadko zdarza się, by sałatka grecka była wzbogacana o sos grecki.

Sałatka grecka z sałatą lodową – smaczny przepis

Sałatka grecka może mieć różne składniki, dzięki którym zyskuje na atrakcyjności.

Składniki (na 3 porcje):

  • pół sałaty lodowej,
  • 1 pomidor,
  • 3 papryczki peperoni,
  • 75 g sera feta,
  • 100 g piersi z kurczaka,
  • 8 g przyprawy do gyrosa,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 15 g śmietany,
  • 15 g majonezu,
  • przyprawa do smaku, np. vegeta.

Przygotowanie:

  1. Pokrój kurczaka w kostkę, dopraw przyprawą do gyrosa i podsmaż na patelni, a następnie pokrój w kostki.
  2. Aby zrobić sos, wymieszaj majonez, śmietanę i vegetę.
  3. Do miski lub półmiska wrzuć porwaną na kawałki sałatę i pokrojone w kostki warzywa – pomidor i ogórek. Dodaj ser feta, pokrojone papryczki peperoni i kurczaka.
  4. Polej całość sosem.

Sałatka grecka z fetą – przepis

Sałatka grecka z serem feta i sałatą lodową to bardzo popularny wariant tego dania. Chrupiące grzanki nadają jej wyjątkowego smaku.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g sera feta,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • ¼ główki sałaty lodowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 30 g czarnych oliwek,
  • 30 g oliwy,
  • 4 g suszonego oregano,
  • sól morska do smaku,
  • kilka listków bazylii,
  • opieczone grzanki z bagietki.

Przygotowanie:

  1. Sałatę opłucz i osusz na ręczniku papierowym, porwij na kawałki, a następnie delikatnie oprósz solą morską.
  2. Pokrój warzywa – pomidory w kostkę, ogórka w plasterki, a cebulę w krążki.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oregano i szczyptą soli.
  4. W misce umieść sałatę oraz inne warzywa. Dodaj kilka listków bazylii i oliwki i całość wymieszaj. Posyp pokrojonym serem feta i polej oliwą z oregano.
  5. Sałatka grecka świetnie smakuje z grzankami.

Oryginalna sałatka grecka – jak ją wykonać?

Prosta i prawdziwa sałatka grecka z serem feta i oliwkami przypadnie do gustu każdemu fanowi śródziemnomorskiej kuchni i nie tylko.

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 pomidor,
  • ½ ogórka,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 7 czarnych oliwek,
  • 40 g sera feta,
  • 30 g oliwy,
  • przyprawy do smaku – suszone oregano, bazylia, mięta i tymianek.

Przygotowanie:

  1. Pokrój ogórka na półplasterki, pomidora w kostkę, a cebulę w pióra. Umieść wszystko w misce.
  2. Dodaj oliwki.
  3. Połóż na wierzchu ser feta, najlepiej w kawałku, ale jeśli wolisz, możesz go również pokruszyć.
  4. Posyp całość startymi w dłoniach przyprawami i polej oliwą.
  5. Przed jedzeniem wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Prosta sałatka ziemniaczana. Każdy jest w stanie ją zrobić! Zobacz wideo:

Cover Video/x-news

Zobacz też:

Wiosna w kuchni, czyli zielone dania według przepisów Andrzeja Polana

Kurczak panierowany, krokieciki i babka z makiem. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości