- Sałatka Cezar – oryginalny przepis
- Sałatka Cezar – sos
- Sałatka Cezar z kurczakiem
- Sałatka Cezar - kalorie
Zobacz też:
Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
Jak smakuje prawdziwa sałatka Cezar? Ile kalorii ma klasyczna wersja tej potrawy?
Co warto o niej wiedzieć. Czy oryginalna sałatka Cezar zawiera kurczaka? Co takiego sprawia, że sałatka Cezar jest uwielbiana przez ludzi na całym świecie?
Sałatka Cezar – oryginalny przepis
Choć wiele osób ją uwielbia, to jednak tylko nieliczni wiedzą, jaka jest historia sałatki Cezar. Istnieje kilka wersji i wszystkie są równie prawdopodobne. Najpopularniejsza głosi, że po raz pierwszy oryginalną sałatkę Cezar przygotował włoski kucharz Caesar Cardini , który po pierwszej wojnie światowej wyemigrował do Stanów Zjednoczonych. Zamieszkał w San Diego, ale to w pobliskiej, znajdującej się na terenie Meksyku Tijuanie zdecydował się otworzyć swoją restaurację. Lata 20. XX wieku to w USA czasy prohibicji, w związku z czym wyprawy na zagraniczne kolacje były wtedy popularne. Pewnego wieczora, podobno było to 4 lipca 1924 roku, w Dzień Niepodległości, kucharzowi zaczęło brakować składników do potraw i postanowił przygotować danie z tego, co mu pozostało: sałaty, grzanek, prostego sosu i parmezanu . Caesar ułożył sałatę w misce, dodał sos i posypał całość grzankami i parmezanem. Danie wzbudziło zachwyt klientów i przyniosło kucharzowi sławę.
Inna historia powstania przepisu na sałatkę Cezar jest związana z postacią Alexa Cardini – brata Caesara, który także był kucharzem i przygotował sałatkę Cezar specjalnie na konkurs gastronomiczny odbywający się w Tijuanie. Dzięki sałatce Cezar wygrał.
Niezależnie od tego, która wersja historii powstania sałatki Cezar jest prawdziwa, to można śmiało powiedzieć, że udało się jej podbić świat. W klasycznej wersji składniki sałatki Cezar to: sałata rzymska, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz, ocet winny, sok z cytryny, surowe żółtko, parmezan, grzanki i sos Worcestershire. W wielu przepisach podaje się ją z dodatkiem kurczaka.
Sałatka Cezar – tradycyjna
Sałatka Cezar bez kurczaka to dobry dodatek do dania głównego, a także opcja dla osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa.
Składniki (na około 4 porcje):
· główka sałaty rzymskiej,
· 100 gramów parmezanu,
· 2 bagietki,
· 2 łyżki masła,
· 2 ząbki czosnku,
· szczypta soli,
· szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
· 4 porcje sosu Cezar.
Przygotowanie:
1. Sałatę umyj i wysusz.
2. Pokrój na kawałki lub podrzyj rękami.
3. Kawałki sałaty włóż do dużej, najlepiej szklanej miski.
4. Dodaj sól, pieprz i sos Cezar.
5. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj jego połowę do miski z sałatą.
6. Pokrój bagietki w kostki.
7. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i upraż na złoty kolor, aż powstaną grzanki.
8. Czosnek przepuść przez praskę, dodaj do masła i wymieszaj.
9. Dodaj masło z czosnkiem do grzanek na patelni i również wymieszaj.
10. Dodaj grzanki do sałatki.
11. Na koniec posyp resztą startego parmezanu.
Sałatka Cezar – sos
Sos w sałatce Cezar to nie tylko dodatek, ale smakowa klamra, która spina wszystkie smaki i sprawia, że danie jest tak smaczne.
Składniki (na około 4 porcje):
· 8 łyżek majonezu domowej roboty,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 łyżeczki musztardy,
· 2 łyżeczki soku z cytryny ,
· 2 łyżeczki sosu Worcestershire,
· szczypta soli,
· szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
1. Przygotuj domowy majonez.
2. Włóż odpowiednią ilość do miski.
3. Posiekaj czosnek lub przepuść go przez praskę.
4. Dodaj do majonezu i wymieszaj.
5. Dodaj musztardę, sok z cytryny i sos Worcestershire.
6. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
7. Dopraw solą i pieprzem.
8. Podawaj sos z sałatką Cezar.
Sałatka Cezar z kurczakiem
Sałatkę Cezar można także podawać z kurczakiem. Powstanie wówczas pożywne danie, które można serwować na obiad.
Składniki (na 4 porcje):
· 4 porcje sałatki Cezar,
· 2 piersi z kurczaka,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka umyj, osusz i odetnij tłuste części.
2. Lekko ubij każdą pierś dłonią.
3. Natrzyj pierś oliwą, z dodatkiem soli i pieprzu.
4. Rozgrzej patelnię, najlepiej, by była przeznaczona do grillowania.
5. Połóż na niej piersi z kurczaka.
6. Grilluj przez około 5–7 minut z każdej strony.
7. Mięso powinno być dokładnie upieczone.
8. Przełóż kurczaka na talerz.
9. Kiedy wystygnie, pokrój na plastry.
10. Sałatkę Cezar ułóż na talerzach.
11. Na sałatce połóż przygotowane plastry z piersi kurczaka.
Sałatka Cezar – kalorie
Wiele osób, zwłaszcza te, które dbają o linię, zastanawia się, ile kalorii ma sałatka Cezar. Tak jak w przypadku każdego dania, ważne są dodatki. Najczęściej podaje się ją z kurczakiem i wtedy taka sałatka ma około 50 kalorii w 100 gramach. Jedna porcja to zazwyczaj 300 gramów. Warto jednak wiedzieć, że tyle kalorii ma sałatka bez sosu. Sam sos to zazwyczaj dodatek około 150–200 kalorii.
Zobacz też:
- Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet
- Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy
- 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN