Kurczak curry z patelni
Składniki na kurczaka curry z patelni:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
- 2 cebule
- 3 papryczki chilli
- mały kawałek imbiru
- kumin, curry, kurkuma
- 1 kg małe ziemniaki młode
- 1 limonka
- 500 ml jogurt naturalny gęsty
- 500 ml bulion warzywny
- 300 g groszek zielony mrożony
- olej do smażenia
- seler naciowy
Sposób przygotowania kurczaka curry z patelni:
- Na patelni z olejem przesmażamy cebulę, następnie dodajemy połowę pokrojonego chilli oraz imbir, kumin, kurkumę i curry.
- Dodajemy wymyte ziemniaki przekrojone na połówki.
- Chwilę smażymy i podlewamy wszystko bulionem.
- Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy jogurt, kolendrę i groszek zielony.
- Kurczaka sprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, kładziemy długie paski selera naciowego i owijamy szynką.
- Smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor do momentu aż kurczak nam dojdzie.
Tomasz Urbanek/East News
Karpatka Krysi z budyniem
Składniki na karpatkę Krysi z budyniem:
- 1 szk. wody
- 1 szk. mąki
- 100g masło
- 4 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Sposób przygotowania karpatki:
- W rondlu zagotowujemy wodę z solą, cukrem wanilinowym, dodajemy masło i rozpuszczamy.
- Do gotującej się wody dodajemy mąkę i zaparzamy ją do momentu aż na dnie rondla pojawi się biały osad.
- Zdejmujemy z palnika, przekładamy do miski i mikserem ucieramy dodając po jednym jajku.
- Ciasto przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika, temp. 190 stopni czas około 40 minut.
Składniki na budyń:
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 100g mąki krupczatki
- 100g cukier
- 2 op. cukry wanilinowego
- 100 g masła
- 300 ml śmietanki 36%
- 1 op. truskawek
- 3 jabłka
- sok z cytryny
- goździki
Sposób przygotowania budyniu:
- Pół szklanki mleka odlewamy, pozostałe zagotowujemy w garnku z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Żółtka łączymy z pół szklanki zimnego mleka, mąką krupczatką.
- Do gotującego mleka dodajemy wymieszane żółtka, mieszamy cały czas aż masa nam zgęstnieje i zrobi się budyń.
- Odstawiamy i dodajemy masło. Mieszamy aż masło się rozpuści i połączy z budyniem.
- Jabłka przesmażamy na patelni, miękkie miksujemy na puree.
- Krem wykładamy na upieczony spód, następnie puree z jabłek przykrywamy drugim spodem.
- Wierzch dekorujemy śmietanką ubitą , jabłkami i truskawkami.
Tomasz Urbanek/East News
Pstrąg w dzwonkach z młodą kapustą
Składniki na pstrąga w dzwonkach z młodą kapustą:
- 1 pstrąg cały patroszony
- 1 kapusta młoda
- 1 cebula
- 100g słoniny
- 1 zielone jabłko
- 2 pęczki kopru
- 1 lubczyk
- sól, pieprz
- musztarda francuska
- masło klarowane
Sposób przygotowania pstrąga w dzwonkach z młodą kapustą:
- W garnku wytapiamy słoninę na skwarki, dodajemy cebulę, chwilę smażymy.
- Dodajemy kapustę pokrojoną w grubą kostkę
- Następnie dodajemy jabłka ze skórką pokrojone w ósemki. Dusimy do momentu aż kapusta będzie prawie miękka. Dodajemy musztardę, koper i lubczyk. Doprawiamy odważnie pieprzem czarnym.
- Kiedy tylko kapusta będzie już gotowa zabieramy się za pstrąga, odcinamy głowę, a pozostałą część kroimy na dzwonka jak kiedyś karpia.
- Oprószamy solą, pieprzem, delikatnie mąką i smażymy na maśle klarowanym.
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku .
Zobacz też:
Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Adrianna Kowalczyk
Materiał promocyjny
podziel się: